StoryEditorOCM
DubrovnikU ulici Marojice Kaboge živi ‘Vrhunsko vukovarsko‘

Kantun Grada s daškom Dunava čeka bolje dane

Piše Gabrijela Bijelić
17. studenog 2021. - 09:30

Dubrovnik je u ljeto 2019. dobio Vukovarsku kuću. U prostoru u Ulici Marojice Kaboge na broju 6. u povijesnoj jezgri, Zadruga 'Vrhunsko vukovarsko' je kao plod suradnje gradova prijatelja Vukovara i Dubrovnika dobila reprezentativno mjesto za prodaju suvenira, namirnica i umjetnina nastalih u Vukovaru.

image
Vukovarski kutak je nezamisliv bez vučedolske golubice
Božo Radić/Cropix

Proći će i ta korona...

- To je spoj zelene i plave Hrvatske gdje ćemo u našoj Vukovarskoj kući prikazati što imamo za ponuditi i domaćem stanovništvu i posjetiteljima. U tom prodajno prezentacijskom prostoru smo htjeli izložiti naše proizvode i pobliže upoznati posjetitelje trgovine sa samim Vukovarom i onim što naš kraj ima za ponuditi – kazao je na otvorenju upravitelj Zadruge 'Vrhunsko vukovarsko' Vedran Barić. Nažalost, pandemija je i njemu, kao i većini poduzetnika, pomrsila planove, pa je, kaže nam danas, i Vukovarska kuća na svojevrsnom čekanju do boljih vremena.

Barić se nada da će ona doći već sa sljedećom turističkom sezonom.

Zadruga 'Vrhunsko vukovarsko' projekt je Grada Vukovara na kojem se radi već pet godina, a osnovana je u rujnu 2018. Okupila je dvadesetak proizvođača s područja Vukovara s ciljem zajedničkog izlaska na tržište, promidžbe i distribucije proizvoda, te stvaranje oznake kvalitete i samog podneblja odnosno brenda vukovarskih proizvođača u zemlji i svijetu.

image
Iz ponude Vukovarske kuće u Gradu
Božo Radić/Cropix

Od golubice do Startasica

Vukovarski kantun u Gradu Dubrovčanima i turistima dmah je ponudio najbolje sa stjecišta Vuke i Dunava, od rakija i likera, preko suhomesnatih proizvoda i sireva do karakterističnih simbola Vukovara, nakita s piktogramima iz vučedolske kulture, vučedolskih čizmica i golubica, vizure i svodove grada, kućice s medenjacima, sve do neizostavnih Startasica koje su bile i ostale brend vukovarske tvornice obuće Borovo.

image
Detalj iz vukovarske butige
Cropix

Priča s Dubrovnikom zavrtjela se preklani, kad su predstavnici Zadruge došli u Grad na primopredaju prostora. Jedan od idejnih začetnika otvaranja Vukovarske kuće u Dubrovniku je predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća Marko Potrebica.

- Vukovar za nas u Gradu ima posebno mjesto. Ovo je prvi korak da se Vukovar i proizvodi tog prijateljskog grada predstave u Dubrovniku a vjerujem da će lokalno stanovništvo kao i dubrovački poduzetnici, restorani i hotelijeri, vidjeti i uvjeriti se u kvalitetu tih proizvoda te da će se naći na njihovim menijima – poručio je Potrebica u prigodi otvaranja vukovarskog kantuna u Dubrovniku.

03. svibanj 2024 21:51