StoryEditorOCM
DubrovnikANTENE HT-A

Kalamotezima puna pipa antene, zračenje im ‘puca‘ u sobe i komine

Piše Ahmet Kalajdžić
20. veljače 2020. - 17:24
Mještani Donjeg čela na otoku Koločepu požalili su nam se kako je na zgradi Hrvatske pošte ovih dana prenisko i na krivom mjestu postavljena nova antena za telekomunikacije:

image
Zimski otočni pejsaž s pogledom na novu znamenitost- antenu telekom operatora
Ahmet Kalajdžić


-Telekom operater je mogao antenu neometano postaviti na znatno bolju lokaciju, iznad našeg naselja. Nismo stručnjaci, ali se lako može zaključiti kako se takvim lociranjem uređaja može postići višestruko bolja telekomunikacijska povezanost ne samo s repetitorom na Srđu, nego i s mnogim ostalim antenskim sustavima na Elafitima. Uz to, zahvaljujući dobroj geografskoj poziciji naše Kalamote, kvalitetnije bi se "pokrilo" antenske sustave od Lastova i Mljeta do Pelješca na jednu te do konavoske Prevlake na drugu stranu. Ovako, antenu su postavili na visini od samo nekih 6-7 metara te se sad opravdano bojimo zračenja koje doslovce "puca" u naše sobe i komine. A operater uopće nije tražio našu suglasnost za postavljanje stupa. Vrijeđa nas što su zaobišli i proceduru i nas mještane. Važniji je profit nego zdravlje nas malih - ogorčeno pričaju Kalamotezi.

 

Sve (ni)je prema propisima


Iz dubrovačke gradske uprave ističu da kao vlasnici prostora nisu odobrili postavljanje antenskog sklopa, niti je vlasnik sklopa zatražio suglasnost od Grada koji će iskoristiti sve potrebne pravne radnje kako bi se novo postavljeni sklop uklonio s postojeće lokacije.

image
Mještani se bune da "antena puca opasno elektromagnetsko zračenje ravno u njihove komine"
Ahmet Kalajdžić


No, Hrvatski telekom "okreće pilu naopako" i tvrdi da je bazna postaja Telekoma na Koločepu temeljem glavnog projekta u skladu s Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima postavljena legalno prije više godina:
- Postaju redovito kontrolira od Ministarstva zdravstva RH ovlaštena tvrtka za zaštitu od neionizirajućih zračenja. Na toj lokaciji postavljena oprema nužna je da se stanovnicima pruži što kvalitetnija usluga mobilnih mreža. Na ovoj je baznoj postaji obavljena modernizacija infrastrukture i tehnologije mobilnih mreža, čija namjera nije pojačavanje snage antena, nego postizanje boljeg i kvalitetnijeg signala za korisnike mobilnih mreža - poručuju.
 

Prema sigurnosnim standardima


Dodaju kako sva dosadašnja mjerenja u okolini ove bazne postaje Hrvatskog Telekoma potvrdila su njezinu potpunu sigurnost, a izmjerene razine elektromagnetskih polja, pa i zadnja mjerenja 30. srpnja prošle godine pokazala su da su višestruko ispod zakonom dozvoljene vrijednosti: najviša izmjerena razina, odnosno vrijednost električnog polja manja je od 9 posto ukupne granične dozvoljene vrijednosti prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja- tvrde iz Hrvatskog telekoma i dodaju da su bazne postaje HT-a testirane i puštene u rad u skladu s međunarodnim standardima te ispunjavaju sigurnosne zahtjeve ICNIRP-a.

image
Antena Hrvatskog telekoma dominira vizurom pitome otočne vale
Ahmet Kalajdžić


Međutim, HT ne samo da ne odgovara zašto antenu nije postavio iznad naselja, nego prešućuje da su se sva mjerenja, pa i ono posljednje, odnosila za staru opremu, a ne i za novu koja je, uvjeravaju nas mještani, postavljenu tek prije par tjedana!

No zato su nam odgovorili iz Državnog inspektorata iz kojeg ističu kako je  Sanitarni inspektor utvrdio da je 8.studenog 2019.  izdana potvrda glavnog projekta HT-ove postaje  uz potrebne ovjerene proračune po kojima je razina magnetskih polja visokih frekvencija bazne postaje značajno niža od dozvoljenih Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. No izvještaj je dopunjen fotografijama novog postrojenja čime je utvđeno da je u siječnju ove godine postavljena nova oprema drugog izvođača p je  18. veljače ove godine zatraženo je da se do u roku od 15 dana provedene novo mjerene  na osnovu kojeg će se morati ishoditi odobrenje za zadržavanje u prostoru od Ministarstva zdravstva. 

Građevinski inspektor pak utvrdio je da nema osnove za pokretanje upravnog postupka. 

 
26. travanj 2024 21:16