StoryEditorOCM
DubrovnikKONTROLA

Kakva je voda u bazenima u dubrovačkim hotelima i privatnim vilama? Stručnjakinja iz Zavoda za javno zdravstvo upozorava: ‘Jedna bakterija posebni je pokazatelj ustajalosti vode...‘

Piše Gabrijela Bijelić
13. listopada 2023. - 07:32

U kupališnoj sezoni Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije redovito nas izvještava o kakvoći mora, a što je s bazenima? Podliježu li privatni vlasnici obvezi uzorkovanja vode i kako često, pitali smo voditeljicu Odjela za vode u Službi za zdravstvenu ekologiju voda dipl. ing. Mariju Jadrušić:

image

Friends jumping in swimming pool, splashing (Photo by RUSS ROHDE/Cultura Creative/Cultura Creative via AFP)

Russ Rohde/Cultura Creative Via Afp

- Laboratorij Službe za zdravstvenu ekologiju provodi ispitivanja bazenskih voda prema ugovorima s javnim bazenskim kupalištima i hotelima. Ispitivanja provodimo na 152 bazena na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, od čega je 76 bazena je na užem području grada. Privatni iznajmljivači koji pružaju turističke usluge u domaćinstvu, a u svome vlasništvu posjeduju bazen u obvezi su osigurati zdravstveno ispravnu bazensku vodu za korisnike svojeg bazena. Tako da i ti bazeni moraju imati prikladnu bazensku opremu te stalnu brigu vlasnika oko čišćenja i dezinfekcije kako bi osigurali da bazenska voda bude zdravstveno ispravna. Nemamo ugovore s malim privatnim iznajmljivačima, ali imamo upite građana. Mi im možemo ponuditi tu uslugu, ali ne pokazuju zanimanje za redovna ispitivanja svojih bazena. Privatni vlasnici traže uslugu ispitivanja bazenske vode neposredno nakon izgradnje svog bazena kako bi utvrdili osigurava li im instalirana oprema zdravstvenu ispravnost bazenske vode - objašnjava Jadrušić i dodaje kako je ispitivanje bazenske vode propisano Pravilnikom o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda:

- Za ovakav tip bazena propisano je uzorkovanje i ispitivanje jednom mjesečno. Vlasnik bazena potpisuje ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo i povjerava nam poslove uzorkovanja i ispitivanja. Uzorkovanje bazenske vode provodi se jednom mjesečno u unutrašnjim bazenima, a dva puta mjesečno u vanjskim bazenima. Nakon što dobijemo obavijest da se hotel otvorio tj. bazen počeo s radom izlazimo na teren i obavljamo poslove uzorkovanja. Već na terenu provodimo mjerenja temperature bazenske vode, mjerimo koncentraciju slobodnog klora i pH vrijednost bazenske vode. Uzorke uzorkujemo u propisanu ambalažu i nosimo u laboratorij. O svim mjerenjima se vode zapisi, a uzorci se transportiraju u laboratoriju u prijenosnim hladnjacima, te se po dolasku u laboratorij kreće s laboratorijskom analizom - ističe sugovornica i tumači što se uzima u obzir kod nadzora uzoraka:

image

Hotel swimming pool with sunny reflections

/Shutterstock

- Svaki uzorak bazenske vode ispituje na 3 mikrobiološka i 8 fizikalno-kemijskih pokazatelja. Analiza traje 48 sati. Od mikrobioloških propisano je ispitivanje: E. coli, Pseudomonas aeruginosa, ukupni broj kolonija na 36 Celzija. Jedan put godišnje propisano je i ispitivanje na mikrobiološki pokazatelja Legionella. Od fizikalno-kemijskih propisano je ispitivanje temperature, slobodnog klora, pH vrijednosti, redoks potencijala, mutnoće, boje, elektrovodljivosti i ukupnih trihalometana, nusprodukata dezinfekcije - kaže Jandrušić.

Na upit je li ove sezone bilo onečišćenja bazenskih voda i koje su to bile, odgovara:

- Uzorci se ocjenjuju prema propisanim kriterijima tj. rezultati moraju biti ispod propisanih maksimalno dozvoljenih koncentracija. Svako bazensko kupalište koje je prikladno održavano zadovoljava propisane kriterije i rezultati ispitivanja odgovaraju Pravilniku.

image

Marija Jadrušić

Privatni Arhiv/

Ako se i dogodi da neki bazen ne udovoljava propisanim kriterijima to ne znači da će se nešto dogodit kupaču ako se okupa. Ali za taj bazen kažemo da postoji rizik …npr, u jutarnjim satima u nekom bazenu može biti samo 0,15 mg/l slobodnog klor, rezultati mikrobioloških analiza udovoljavaju propisanim kriterijima, ali takav bazen ocjenjujemo da NE ODGOVARA propisanim kriterijima jer ima manju koncentraciju klora nego što je propisano. U takvom bazenu nema dovoljno slobodnog klora i mogu se vrlo brzo namnožiti bakterije i zato kažemo da takav bazen predstavlja rizik, ali kupač u ovom trenutku nema nikakvu opasnost za zdravlje - otkriva voditeljica Odjela za vode.

Dodaje kako su analize iz 2023. do 1. listopada pokazale kako 26 posto od ukupno 1471 uzorka nije odgovaralo Pravilniku:

- U manje od 1,3 posto bazena je izolirana bakterija E. coli, kao i prethodnih godina. Bakterija Pseudomonas aeruginosa izoliran u 4,7 posto uzoraka, bolje nego prethodnih godina kada smo imali 6 do 17 posto pozitivnih uzoraka na bakteriju Pseudomonas aeruginosa koja je pokazatelj ustajalosti bazenske vode, te nedovoljne filtracije i izmjene vode - veli Jadrušić.

Što kad voda ne odgovara Pravilniku?

Kad rezultati laboratorijskih analiza nisu u skladu s vrijednostima propisanima Pravilnikom, laboratorij odmah obavještava odgovornu osobu bazenskog kupališta. Odgovorna osoba obvezna je poduzeti mjere osiguranja zdravstvene ispravnosti bazenske vode/popravne radnje, a ako to tehnički nije moguće izvesti, potrebno je zatvoriti kupalište.

Nakon što se na bazenskom kupalištu provedu popravne radnje, laboratorij obavlja dodatno uzorkovanje u suradnji s odgovornom osobom bazenskog kupališta, kako bi se potvrdio prestanak onečišćenja, a ako rezultati analiza i dalje ne odgovaraju odredbama Pravilnika, obavijestit će odgovornu osobu bazenskog kupališta i nadležnog sanitarnog inspektora Državnog inspektorata.

Zavod za javno zdravstvo pruža uslugu propisanih ispitivanja i epidemioloških izvida u slučaju epidemiološke indikacije ali nema ovlasti sankcionirati vlasnika/odgovornu osobu na bazenskom kupalištu. Sankcije donosi sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, pojašnjava Jadrušić.

05. svibanj 2024 22:49