StoryEditorOCM
DubrovnikProljeće u Arboretumu

Kako su u Trstenomu spasili omiljeno mjesto za slikavanje od zloglasnog štetnika, ali opasnost ipak još prijeti...

Piše Gabrijela Bijelić
29. ožujka 2024. - 08:23

Dolaskom proljeća raste entuzijazam kod izletnika koji su ovogodišnju sezonu posjeta Lokrumu otvorili već o Festi svetog Vlaha, a sve češće navraćaju i do Arboretuma Trsteno koji je ljubiteljima prirode unutar ladanjskog kompleksa plemićke obitelji Gučetić-Gozze dostupan tijekom cijele godine.

Ključna živica

- Posjetitelji su dobrodošli svakog dana, osim u slučaju iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta, o čemu se pravovremeno mogu informirati putem društvenih mreža Arboretuma Trsteno. Radno vrijeme Arboretuma je od 8 do 16 sati od studenog do travnja, te od 7 do 19 sati od svibnja do listopada – otkriva Ivan Šimić, ravnatelj Arboretuma koji trenutačno stalno zapošljava 15 djelatnika.

image

Očuvani drvored kanarskih datulja odupro se napadu palmine pipe

Arboretum Trsteno

Uz stručnu službu, u radu Arboretuma sudjeluju i vrtlari te vatrogasni tehničari, a svakdonevno se radi na čišćenju, održavanju i sanaciji biljaka, čišćenju protupožarnih prosjeka i puteva, monitoringu zaštićenog područja, inventarizaciji prirodnih vrijednosti...

- Arboretum u proljeće postaje očaravajuće mjesto koje privlači posjetitelje svojom raznolikošću biljnih vrsta i ljepotom rascvjetanih biljaka. Banksove ruže i glicinije zasigurno će dati dodatnu čaroliju glavnoj šetnici koja će biti posebno atraktivna za posjetitelje u travnju.Važno je i održavanje šimširovih živica. Šimšir, kao ključna živica u Arboretumu, traži posebnu pažnju kako bi ostao uredan izgled, zdrav rast i gustoća. No, posljednjih godina sve veća prijetnja dolazi od štetnika šimširovog moljca čije ličinke mogu nanijeti štetu koja ozbiljno narušava estetiku vrtova i oslabljuje biljke. Pravilno orezivanje živica igra ključnu ulogu – kaže nam Šimić i otkriva kako borba sa zloglasnom crvenom pipom još traje:

image

Kapelica svetog Jerolima

- To je trenutačno jedan od najinvazivnijih štetnika palmi na jadranskoj obali Hrvatske uz štetnika palminog drvotoča. Suzbijanje crvene palmine pipe zahtijeva suradnju i angažman svih djelatnika Arboretuma kako bi se očuvala ljepota i vitalnost palmi. Radi uspješne zaštite palmi koja se ovdje provodi od 2012. godine, Arboretum je postao skoro jedino mjesto gdje se još mogu vidjeti stare stogodišnje palme kanarske datulje na području grada Dubrovnika – dodaje ravnatelj i podsjeća kako uz svakodnevno održavanje, pod okriljem HAZU-a, teku i projekti poput onog Arboretum i ljetnikovac Trsteno – obnova i revitalizacija petstogodišnje ladanjske cjeline te Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, sufinancirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

’Lacromom’ do Lokruma

Zahvaljujući projektu Povijesni vrtovi dubrovačkog područja, u Arboretumu Trsteno obnovljena je zgrada stare pojate, današnjeg Centra za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju koji nudi i malu suvenirnicu.

image

Centar za edukaciju i multimedijalnu prezentaciju

Nabava turističkog broda ‘Lacroma’ u sklopu ovog projekta omogućila je povezivanje Arboretuma Trsteno i Javne ustanove Rezervat Lokrum morskim putem...

Organizirane radionice i programi edukacije, uz stručno vodstvo djelatnika, pružaju posjetiteljima priliku da dublje upoznaju prirodne i kulturne vrijednosti ovog područja te potiču svijest o važnosti zaštite okoliša i baštine. Također, ovi programi integriraju zaštićeno područje u život lokalne zajednice, pružajući prostor za susrete, učenje i opuštanje.

02. svibanj 2024 16:22