StoryEditorOCM
Dubrovnik‘Getana‘ se opet nitko nije sjetio

Kako čeljad u Gradu živi bez karićara? ‘Fale neke stvari, ali to je sve do butige jer kamioni ujutro normalno ulaze za opskrbit‘ se. Jedino je problem dostava paketa‘

Piše Kristina Filičić
19. srpnja 2022. - 20:04

Getana se opet nitko nije sjetio. Po tko zna koji put su, kažu, kolateralna žrtva, ne svojom krivnjom. Snađi se druže, stanovnicima povijesne jezgre dođe nešto kao mantra. Što ima veze ako u trgovini nemaš jogurt ili komad mesa. Ne treba ti, ionako je sve krešilo. Čekaš paket, platio si uredno dostavu na kućnu adresu, ali paketa nema. Zašto? Pa karićare je netko parkirao do daljnjega.

Trakavica oko pretovarne zone na Pločama dobrano se razvukla. Preko čijih leđa, pitaju se. U špici sezone kada su osim vrućine i gužve u điru, kada u gradskim prehrambenim trgovinama čekaš po 20 minuta na kasi jer ispred tebe stranac kupuje vodu ili gazirani sok (a toga ne fali), kada plaćaš turističke cijene, a ono naiđeš na praznu policu.

image

Opskrba trgovina i građana unutar zidina

Božo Radić/Cropix

- To vam je zbog karića, ne voze. Neki su se dobavljači snašli ali neki jednostavno ne dolaze do butige pa fali određenih proizvoda – objašnjava strpljivo prodavačica iz jedne od trgovina unutar zidina i najbolje opisuje situaciju koja je nastala uslijed zategnutih odnosa na relaciji Grad – koncesionari s Ploča zbog čega je došlo do obustave opskrbe povijesne jezgre, a što će rezultirati raskidom ugovora s postojećima i traženjem novih koncesionara za opskrbu trgovina, objekata i građana unutar zidina. Provjerili smo i u drugoj trgovini, tu je situacija znatno bolja, nedostaje tek pokoji artikl, ali istovjetna zamjenska namirnica postoji.

- Problem ovih od prehrane je što nisu uzimali radnike nego prebacivali pos'o na Hulka i kad su njega zatrpali, to se dogodilo. Fale neke stvari ali to je sve do butige, ne do njih jer kamioni ujutro normalno ulaze za opskrbit' se. Jedino je problem dostava paketa. Nisam ja naručiv'o ništa ali moj prijatelj jest – kaže nam sugrađanin Miljenko Jelčić. Na pitanje kako je prijatelj doskočio problemu odgovara:

image

Miljenko Jelčić

Božo Radić/Cropix

- Nikako. Ne možeš se dogovorit' gdje ćeš preuzet' paket, svugdje kažnjavaju, gdje će kombi stat'? Platiš dostavu do kućne adrese i dobiješ šipak – kroz osmijeh komentira kako je trebalo napraviti reda jer 'ispred Katedrale u 11 nisi mog'o proć' od robe i karića'.

- Još svjedočiš kako karićar galami na stranca da mu se makne. Izlazim iz ulice, moraš gledat' da te ne pokupi jer vozi ludo. Prijašnje stanje nije valjalo, ni ovo nije rješenje jedino radi te dostave. Firme bi trebale zaposlit ljude kao što su sada zaposleni pa ujutro oko 7 sati ima sto mladića koji guraju kolica na dvije rote i svak radi opskrbu za sebe. Ali te ljude je trebalo zaposlit a ne sve prebacit na dva koncesionara koji nisu stizali to napravit nego skupljali robu pa ođe bi bilo sto kašuna i deset njihovih kolica nije se moglo prolazit – govori Jelčić, pokazujući plato ispred Katedrale.

image

Zlatko, Ivica i Kiko

Božo Radić/Cropix

Dubrovački trojac Zlatko, Ivica i Kiko suglasni su u jednome – pretovarna zona izgledala je očajno i nešto je trebalo napraviti s njom. Dok jedan od njih, misleći na koncesionare, kaže kako ih 'treba išćerat pa će doć' oni koji će radit', drugi smatra kako dobavljači sami trebaju organizirati prijevoz i dostavu. Treći za koncesionare s Ploča kažu:

- Još će dobit' na sudu, još će općina trebat platit' za ovo. Vidiš da općina gubi sve sporove, đe god je zabila nos gubi sporove. Imaju dobre pravnike izgleda.

Svjesni su kako je teško naći rješenje za pretovarnu zonu jer 'nema prikladno mjesto za ono'.

- U našem djetinjstvu je to bilo na pilama i bili su pretežno Imoćani i svi su imali broj na kapi i plaćali su nešto državi – prisjećaju se nekadašnje opskrbe jezgre.

Jesu li primijetili da pojedinih artikala nedostaje u trgovinama kažu:

- Fali, bome da fali. Ođe nema dosta toga. A što ćeš, trpiš. Nas dvoje smo jučer tražili onaj đuveđ iz gambele, palo nam napamet, sve smo butige obišli, niđe ga. Pošli smo autobusom u Gruž u veliku butigu i kupili – prepričava Zlatko a Ivica dodaje kako su u penziji pa mogu.

- Za kilo kopera moram poć' u Lapad, ako ću opiturat' barku. Došlo je ispod 700 čeljadi u gradu, svi prodaju i bježe, više ne mogu trpit' ovu ludnicu. Muka ljude ćera! - zaključuje Zlatko storiju o problemima u zidinama gdje 'praviš objed prema onome što nađeš u butizi'.

Sugrađanka Mirjana Kaznačić pak ističe:

image

Mirjana kaznačić

Božo Radić/Cropix

- Grad ima velike zahtjeve koje mi stanovnici povijesne jezgre svjesno trpimo ali neki jednostavno idu iz života, dok neki dolaze a ne bi trebali biti tu. Jedan od tih je i ova situacija koja se stvorila. Teško je razumjeti tko je ovdje u pravu ili u krivu, kad čovjek razmišlja podjednako ima i s jedne i druge strane. Mislim da je ovaj trenutak koji nimalo nije pogodan bio povod jednima i drugima da se na neki način 'iskoristi' pa da se riješe određeni problemi. Nezahvalno je u vrijeme velikih vrućina, gužvi, čekanja parkinga po dva, tri sata, u ovim nenormalnim uvjetima zbog primjerice masla krenuti izvan Grada i pokušat doć' to tog artikla – komentira stanovnica povijesne jezgre Mirjana Kaznačić a za problem dostave paketa dodaje:

image

Opskrba trgovina i građana unutar zidina

Božo Radić/Cropix

- Možda ljudi naručuju neku zdravu hranu koju ovdje nemaju, možda neki lijekove naručuju i sad ne mogu ni do toga doći. Stanovnici povijesne jezgre od kojih su mnogi u visokoj životnoj dobi teško se snalaze u ovoj situaciji. A drugačiji način dostave košta jer mi stanovnici moramo to sad organizirati. Vrlo složen problem koji se ne može gledati kroz sukob interesnih područja dviju strana nego se mora riješiti sad, morao je i jučer, a kako će se riješiti to zaista nije briga građana, ali nose ga na svojim leđima. Zato netko jest negdje na nekom mjestu da bi rješavao probleme koji naiđu, a mi smo sad ispali kolateralna žrtva bez razloga.

image

Opskrba trgovina i građana unutar zidina

Božo Radić/Cropix

Ugostiteljski objekti vratili su se na stare postavke, kad su imali djelatnika koji je obavljao dostavu za objekt. A sugrađani? Snalaze se jer nadležni su, čini se, opet zaboravili ponuditi alternativu odnosno privremeno rješenje do konačnog, nadajmo se boljeg. Trpeći su oni, već su to pokazali više puta. Malo njorgaju ali (o)trpe, valjda je mantra političara. Na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu bi se, prema najavama, trebala naći točka o raskidu ugovora s koncesionarima s Ploča, vlasnicima elektrovučnih vozila i karića kojima se obavljao dobar dio opskrbe povijesne jezgre. Potom bi se trebalo pristupiti raspisivanju natječaja za nove koncesionare. Strpljenja getani, strpljenja!

image

Opskrba trgovina i građana unutar zidina

Božo Radić/Cropix
02. svibanj 2024 15:18