StoryEditorOCM
DubrovnikJOŠ MALO JE OSTALO

Kakav danak neiskustvu: čekala sam zadnji tren da zamjenim kune u eure!

Piše Silvia Rudinović
15. prosinca 2023. - 19:21

Čitavu 2023. godinu doma su se skupljale kune. Nema gdje ih nije bilo, u svakoj bursi, u vrećici usisavača, u svakoj ladici bar 10 lipa, pretincima automobila, ispadale su iz knjiga i špagova zimskih kaputa, a najveće je blago pronađeno u ‘maloga škrca‘, u kasici prasici. Prikupila se tu solidna božićnica.

Krenem u petak ujutro na Finu, jer ostalo je još samo petnaestak dana za zamjenu novčanica i kovanica kune za euro - bez naknade. Slabo sam informirana.

Najprije me dočekaju redovi pred šalterima.

- Kakav danak neiskustvu. Petkom u devet doći na Finu – smije se jedna gospođa. Ona ide u posljednji, brzi red. Tamo se može pristupiti samo ako plaćate jedan račun, i to gotovinom.

Pred šalterima uglavnom čekaju umirovljenici koji tu plaćaju račune. Moja pokojna baba Ane svojedobno je izjavila: Bog blagoslovio onega što je invento mobitel! Sjetim se toga čekajući u redu i pomislim: Bog blagoslovio onega koji je invento internet bankarstvo.

Kažu ljudi, greška je ovo, inače dođu ili rano ujutro ili popodne, jer radno vrijeme Fine je od 7,30 do 18,30. Tada nema baš takve gužve. Rade i subotom, od 8 do podne.

- Ma, ovih dana je stalno gužva – ipak je dometnuo netko. Znači, nisam jedina koja čeka zadnji trenutak.

Nakon pola sata čekanja, prilazim šalteru, ponosno predajem vrećicu s uredno izbrojanim, popisanim i u papiriće upakiranim novčanicama i kovanicama. Jer, zamjena kovanica obavlja se samo ako su sortirane po apoenima.

image

Zamjena kovanica obavlja se samo ako su sortirane po apoenima

Tom Dubravec/Cropix

E, nije dobro. Bilo bi bolje da sam ih stavljala u one kuhinjske vrećice za zamrzavanje nego motala u papir. Eto, da znate.

Druga loša vijest je da zamjena nije baš u svakom slučaju besplatna, i tu postoji fusnota koju malo tko čita. Novac se, kaže Fina, do kraja 2023. godine kod njih može besplatno zamijeniti, osim kada se radi o više od 100 novčanica ili 100 kovanica kune u jednoj transakciji. U tom slučaju se zaračunava naknada za količinu koja prelazi navedeno ograničenje. Prema Fininom cjeniku, plaća se jedan cent ili osam lipa za svaki sljedeći komad novčanice ili kovanice iznad tih početnih, besplatnih sto.

Osjećam nervozu na leđima. Imam dojam da ljudi iza mene kolutaju očima i mole Boga da odustanem. Nema teorije! Platit ću proviziju, ne vraćam se opet u kolonu.

Nisam jedina ni najgora, tad saznam. Mnogi su čekali posljednje dane 2023. da se riješe kune. Jedan je, tada čujem, donio puna kolica sitniša. Ona kolica iz butige.

Tako prođu neinformirani. Hrvatska narodna banka kaže da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu, odnosno da se kod njih zamjena može izvršiti besplatno za neograničen broj komada. Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci. Tko ima za položiti, ostalo mu je još malo vremena.

Od 1. siječnja 2024. banke, kune će se moći zamijeniti samo kod HNB-a, i to bez naknade. HNB navodi kako će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

27. travanj 2024 06:42