StoryEditorOCM
DubrovnikMUKE PO ŠILOKU

Kad zbog nevremena brodovi ne plove: pitali smo otočane kako im poslodavci reguliraju propušteni dan na poslu

Piše Ahmet Kalajdžić
12. ožujka 2024. - 10:53

Meteorolozi za prvu polovicu ovog tjedna najavljuju povremene pljuskove praćene snažnim južnim vjetrom zbog čega će Elafitski otoci te Mljet i Lastovo biti odsječeni od kopna. To će predstavljati veliki problem i zaposlenicima koji svakog dana s otoka putuju na posao u grad ili obrnuto, što se posebno odnosi na prosvjetne radnike kojima je radno mjesto u nekoj od otočkih škola. Takav nedolazak na posao zbog tzv. više sile bio je povod da od gradske te uprave niza poduzeća doznamo kakav je tretman zaposlenika koji zbog navedenih razloga nisu došli na posao uslijed nevremena kakvo, primjerice, vlada danas. Zanimalo nas je oduzima li se zaposlenicima taj dan od ukupnog broja dana pripadajućeg godišnjeg odmora ili im se zbog toga smanjuje plaća za određeni postotak i neodrađene radne sate, ili se taj dan mora naknadno odraditi.

Poduzetnik Teofil Bogdan koji živi i radi u Suđurđu na Šipanu naveo je primjere dijela poznanika koji dnevno putuju do svog radnog mjesta, a kojima privatni poslodavci u situaciji kad zbog nevremena ne mogu doći na posao, najčešće oduzimaju taj dan od njihova godišnjeg odmora:- Iskustva otočana koji rade u gradu su dosta različita, ali veći problem od neodlaska na posao predstavlja činjenica da nam zbog nemogućnosti održavanja pruge za otoke potrebni živežni artikli i ostala roba uopće ne dolaze, posebno kruh. Domaći ljudi se tad snalaze na način da peku kruh ili dan ranije izvade zamrznuti kruh, ali kako god okrenete, snalazimo se i upućeni smo sami na sebe...

image

Postira

Niksa Stipanicev/Cropix

Iz dubrovačke gradske uprave glasnogovornica Marijana Aksić Vitković je odgovorila kako ”sukladno Kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u upravnim tijelima Grada Dubrovnika, službenici i namještenici imaju pravo na dopust uz naknadu plaće (plaćeni dopust) u slučaju vremenske neprilike koja je neposredno zadesila službenika i namještenika (npr. prekid u trajektnom, brodskom i cestovnom prometu)”.

Direktor HEP distributivnog područja ”Elektrojug” Zvonimir Mataga nam je rekao kako je u tom poduzeću samo jedan takav zaposlenik kojem se, u slučaju spriječenosti uslijed više sile, taj dan priznaje kao da je radio”, dok nam je direktorica gradskog komunalnog poduzeća ”Vrtlar” Alma Majstorović rekla:- Na otocima imamo samo troje zaposlenih radnika koji tamo žive i rade. Od toga, dvoje su na Lopudu i jedan na Šipanu i tamo im je dadno mjesto osim ako se ne ukaže potreba da odu na Koločep- kaže Majstorović, iz čega se može zaključiti da je ”Vrtlar” bezbolno riješio problem rada ortočana u uvjetima loših vremenskih prilika.

Direktorica komunalnog poduzeća ”Sanitat Dubrovnik” Klaudija Barčot kaže nam kako je ”aktima Poslodavca definirano da za vrijeme opravdane spriječenosti za rad radnik ima pravo na naknadu plaće, koja se isplaćuje zajedno s plaćom, odnosno umjesto nje, u rokovima isplate plaće”, dok je glasnogovornik ”Vodovoda Dubrovnik” Tihomir Matić odgovorio:

-”Vodovod Dubrovnik” se nije do sad susretao s ovakvim izvanrednim situacijama nedolaska na posao, iako imamo nekoliko vanjskih pogona. Tako primjerice tri zaposlenika imaju prebivalište na otoku Šipanu i obavljaju poslove upravo na Elafitima. U slučaju loših vremenskih uvjeta ovi radnici ne putuju na druge otoke već obavljaju svoje uobičajene dnevne zadatke u mjestu svog prebivališta. Pravilnikom o radu propisana je mogućnost da u slučaju elementarne nepogode radnik ima pravo uzeti plaćeni dopust u trajanju do 5 radnih dana.

image

Postira

Niksa Stipanicev/Cropix

Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez ističe kako ”u situacijama kad učitelji ne mogu doći do svog radnog mjesta iz objektivnih okolnosti, kao što je danas, jer ne plove brodovi ”Jadrolinije”, ako je moguće bude organizirana zamjena učiteljima koji su na otoku. Ako nije moguće napraviti zamjenu, učenici taj dan nemaju nastavu i uz dogovor sa roditeljima nadoknade nastavu. To su vrlo rijetke i iznimne situacije. Roditelji pravovremeno budu obaviješteni ako nema nastave. Mi imamo učitelje koji putuju iz Grada na otoke kao i učitelje koji putuju s otoka u Grad. Većina roditelja ima razumijevanja za navedene situacije jer se i sami zbog vremenskih uvjeta i izostanka plovidbe brodova ”Jadrolinije” nađu u situacijama da nisu mogli otići na posao ili u liječnika.

Ipak, iz prikupljenih podataka zaključujemo kako je osjetno drugačija situacija kod privatnih poslodavaca, ali i tu tom slučaju dosta ovisi od odnosa prema radu samih zaposlenika. Tako Tanja Dubelj kao djelatnica jedne renomirane turističke agencije ističe kako je poslodavac potpuno razumije:- Ipak, trudim se biti u tijeku s vremenskom prognozom te se kod najave lošeg vremena i očekivanog prestanka plovidbe brodova ”brze pruge” pripremim na način da s posla ponesem laptop te radi od doma. Ako sam slučajno zaboravila uzeti računalo ili me loše vrijeme iznenadilo, tad uzmem slobodan dan jer želim biti korektna prema kolegama i poslodavcu. No, sreća je da su takve situacije rijetke u vrijeme turističke sezone.

image

Trajekt u Suđurđu na Šipanu

Tonci Plazibat/Cropix

Djelatnik u agenciji čarter nautičkog turizma Josip Švarc također ističe kako je sreća da je ”u sezoni malo takvih dana, nikad više od četiri ili pet, ali u slučaju nevremena i nemogućnosti dolaska na posao s otoka, u dogovoru s poslodavcem uzimamo slobodan dan kojeg naknadno odradimo, uglavnom već u prvu dolazeću subotu. Inače, većina nas se snalazi na način da prespava u nekom stanu šire obitelji ili kod prijatelja. Bilo bi dobro kad bi se uvela i linja do Brsečina, ali je objektivno kako bi nevrijeme i tad predstavljalo opasnost za plovidbu. Najveći problem je kad nam na otocima ostanu stari roditelji ili supruge koje su same s djecom i nema im tko pomoći, dok je daleko najveći problem kad trebamo ići na važnije preglede liječnicima u Split ili Zagreb. Ako ”propadne” taj zakazani termin, nađemo se u nemogućoj situaciji...

26. travanj 2024 18:54