StoryEditorOCM
DubrovnikRADOVI UZ MAGISTRALU

Kad se male ruke slože, do parkirališta se može: stanari zgrade na Gornjem Konalu ujedinili se kako bi riješili dugogodišnji problem parkinga, pogledajte što su smislili

Piše Maja Rilović Koprivec
8. travnja 2022. - 07:20
Stanari zgrade pod magistralom osnovali udrugu pa izgradili parking uz koncesiju od Hrvatskih cestaTonći Plazibat/Cropix

Na Jadranskoj magistrali, iznad zgrade na kućnom broju Gornji Kono 56 upravo traju radovi na montaži sigurnosne ograde koje ranije nije bilo. Betonirani su nosači, a do početka idućeg tjedna bit će postavljena i ograda kako bi parkiralište koje je izgrađeno na zemljištu Hrvatskih cesta za potrebe stanara zgrade ispod magistrale, bilo sigurnije. Kolni prilaz ovoj zgradi izgrađen je i ima građevinsku dozvolu već dvadesetak godina objašnjavaju iz Hrvatskih cesta, a investitor u parkiralište  je Udruga Kono 56 koja je posao na toj investiciji završila.

- Radovi na državnoj cesti DC8, na dionici 28, od kilometara 2+440 do kilometara 2+500, desna strana ceste, izvode se po nalogu Hrvatskih cesta d.o.o. i dio su radova redovnog održavanja ceste.

U cilju sigurnijeg odvijanja prometa postavlja se zaštitna odbojna ograda, pa je zbog toga potrebno zatvoriti jednu prometnu traku i naizmjenično propuštati vozila uz semaforsku regulaciju.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Izvođač radova je tvrtka Dubrovnik ceste d.d. koja je ugovorni izvođač radova na redovnom održavanju državnih cesta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – izvijestili su iz Hrvatskih cesta.

 No tko je Udruga Kono 56, koja je registrirana 2020. godine za djelatnosti  poticanje banaka, štedionica i drugih financijskih organizacija na davanje povoljnih stambenih kredita građanima - vlasnicima stanova, stalnu briga o okolišu stambene zgrade, razvijanju kulture stanovanja i dobrosusjedskih odnos.

Udruga je također registrirana i za utjecaj na razvoj i održavanje komunalne infrastrukture kroz suradnju s javnim poduzećima - upravljanje stambenom zgradom te briga o zajedničkim dijelovima zgrade te unapređenju zbrinjavanja sekundarnih sirovina. Udruga u svojoj djelatnosti njeguje društveni život i rad, izmjenom iskustva, solidarnosti, a organizira i određene oblike tehničke, pravne, preventivno-sigurnosne pomoći i druge vrste pogodnosti za članove.  Damir Lujo tajnik je Udruge i potvrđuje nam kako je razlog osnivanja ponajprije bilo rješavanje problema parkinga za stanare zgrade.

- Primarno, zadatak udruge  bilo je rješavanje parkinga za sve stanare pa smo od Hrvatskih cesta zatražili i dodatno zemljište u  koncesiju gdje bi uredili  parkinge. Tako smo dobili  koncesiju da uredimo parking, izgradili ga i sada državi plaćamo koncesiju. Cijeli taj pojas magistrale je u vlasništvu Hrvatskih cesta  i mi  sad njima plaćamo najam – govori Damir Lujo tajnik Udruge Kono 56.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Udruga broji 23 člana, odnosno vlasnika stanova u zgradi Gornji Kono ulazi A, B,C,D,i E.  Naše su zgrade zapravo rađene kao kuće i problem je bio u tome što su parkinzi bili na zemljištu Hrvatskih cesta  već nekih 17 godina. Postojala je neka prva koncesija koja je istekla, a naknade su bile nešto niže jer su stanari sami sudjelovali u gradnji parkinga. Po novom, trebali smo produljiti  koncesiju s Hrvatskim cestama, a tada se pokazalo kako je ogromna razlika idemo li u to pojedinačno ili zajedno. Odlučili smo tada da idemo zajedno kako bi dobili veću površinu u koncesiju, jer pojedinačno bi mogli dobiti samo jedno parking mjesto. Odlučili smo se za osnivanje Udruge, a ne poduzeća jer nam namjera nije stvaranje profita, niti ćemo parking mjesta iznajmljivati.  Kroz udrugu se možemo i više družiti i najviše napraviti pozitivnog za zajednicu i okolinu – objašnjava Lujo.

Koncesiju Hrvatske ceste naplaćuju po Pravilniku o korištenju cestovnog zemljišta, a stanare, odnosno članove Udruge Kono 56, govori njen tajnik, površina od 770 četvornih metara za 29  parkirnih mjesta koje su izgradili stoji gotovo 100.000 kuna godišnje.

- Htjeli smo se također na neki način oformiti jer ovdje, na vrhu Gornjeg Konala imamo dosta  komunalnih problema koja želimo riješiti, od nogostupa, autobusnih postaja,  urediti okoliš, javnu rasvjetu, a  imamo i gradsko dječje igralište koje bi obnovili i dodatno uredili. Zajedno lakše možemo pristupati raznim institucijama s kojima možemo riješiti naše probleme – govori tajnik Udruge Kono 56.

image
Tonći Plazibat/Cropix

On ne zna koliko je sličnih koncesija ugovoreno na području uz magistralu od Mosta Dr. Franja Tuđmana do vidikovca. Većina stanara ima privatne kuće pa su sve rješavali pojedinačno s Hrvatskim cestama, kaže on. Podatke o točnom broju kolnih prilaza i izdanih suglasnosti na dionici državne ceste DC 8 na toj dionici zatražili smo i od Hrvatskih cesta koje će dostaviti  odgovore nakon što pregledaju dokumentaciju i arhivu, jer su neki kolni prilazi građeni prije više od 40 godina nakon izgradnje državne ceste D8. Kad odgovori stignu objavit ćemo ih.

28. travanj 2024 02:22