StoryEditorOCM

Kad bi postojalo eurovizijsko natjecanje za najgluplji predizborni slogan, Hrvatska bi svake četiri godine bila domaćin

Piše Jadran Kapor
7. travnja 2024. - 11:53

Kad bi postojalo eurovizijsko natjecanje za najgluplji predizborni slogan, Hrvatska bi svake četiri godine bila domaćin. To što su komunikolozi i PR stručnjaci prodali partijama ove godine, stvarno je vrhunac. Dobro je da se parlamentarni izbori održavaju na međunarodni dan cirkusa jer to cijeloj priči daje kontekst i poseban šarm.

HDZ je igrao na sigurno. Oni su odabrali slogan - "Za sve izazove". Tako se na inače reklamiraju torte iz kućne radinosti - za sve prilike. Prošlih su godina plaćali Thompsonu da ne pjeva na stranačkim događanjima, ali sad im treba nešto za sve izazove, za sve prilike, pa bi sad mogli angažirati Bregovićev Orkestar za vjenčanja i sprovode. To je u glazbenom smislu ipak viša razina pastirskog rocka od Aleksandre Prijović. Nego, kad smo već kod muzike, da riješimo i to - ne slušaju Lepu Brenu i njenu nevjestu samo liberali i ljevičari. Jer bi onda ovi izbori već odavno bili riješeni. Slušaju njih i ovi što su za dom spremni, koliko god se nastoje sakriti u masi od pet zagrebačkih Arena i dvije zabranjene u Zadru. HDZ-ov slogan srušio se onog trenutka kad je Onaj-čije-se-ime-ne-smije-spomenuti mršnuo Peđu Grbina jer da će on sad preuzeti SDP i izbornu utrku.

Nikola Grmoja i Božo Petrov ne idu na pobjedu, pa nisu kupili nego samo iznajmili izborni slogan "Na tvojoj strani". Od Aleksandra Vučića. Mogli su od Baracka Obame posuditi "Yes we can", ali Grmoja ne voli te imigrante, Naročito tamnopute. Vučićev slogan "Na tvojoj strani" dobro im je legao i zato što, smatra Grmoja, Hrvatska sliči na Beogradski pašaluk. Htio je reći da se Hrvatskom upravlja despotski, preko namjesnika iz Brisela. Kao nastavnik povijesti on zna da je Beogradski pašaluk, odnosno Smederevski sandžak, u Otomanskom carstvu bio, primjerice, jedan od lidera u brodogradnji.  Hrvatska to u EU nije. Zna da se Beogradskom pašaluku broj stanovnika udeseterostručio, što je omogućilo dva srpska ustanka nakon kojih je uslijedilo širenje srpske države. Nije taj MOST-ov slogan bez vraga. Ni bez Vučića.

Dobar je i ovaj što su ga smislili u Domovinskom pokretu - Ustani i ostani. Ustaše se u međuvremenu mnogi, ali ostaše u Irskoj. Sve mladi, perspektivni i obrazovani ljudi kojima je pun kufer partizana i ustaša, turudića i murudića, ljevičara i desničara koji su svi u dlaku isti. Oni tako ustaše, a mi djecu plašimo pričama da će im naša katolička braća Filipinci oteti poslove konobara, kopanja kanala i čišćenja apartmana. Domovinski pokret baš tu, u poslovima koje žele raditi samo imigranti, vidi perspektivu hrvatske mladeži.

I onda, kao šlag na torti, SDP izađe s biblijskim sloganom "Rijeke pravde dolaze". Bivši komunisti pronašli slogan u Bibliji, u Starom zavjetu i riječima proroka Amosa (5:24). U pravu je predsjednik Milanovića - "došlo je vrijeme da se konji sedlaju".

Ajde, i - ne o okreći se, sine.

11. travanj 2024 12:09