StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI MOST O BRZOJ CESTI

Josip Mikuš: U usvojenoj Deklaraciji predstavnici svih izabranih političkih opcija u Gradskom vijeću izrazili su protivljenje trasi iznad Omble

Piše dv
4. travnja 2023. - 14:45

Gradska koordinacija Mosta za Dubrovnik danas se osvrnula na zaštitu značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke s posebnim naglaskom na projekt tzv. brze ceste kroz Rijeku dubrovačku.

U priopćenju se ističe protivljenje dubrovačkog Mosta realizaciji projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koji bi trebao prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble rezultiralo je jasnim stavom iznesenim u predizbornom programu Gradske koordinacije Mosta grada Dubrovnika još u siječnju 2021. kada je istaknuto sljedeće: "Izgradnja autoceste do Dubrovnika je kapitalni projekt za daljnji razvoj našeg Grada i Županije. Međutim, planiranu izgradnju dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koji bi trebao prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble te iznad ili u neposrednoj blizini drugih izvora pitkih voda Rijeke dubrovačke, smatramo štetnom i neprihvatljivom za zaštitu prirode i okoliša te prometno nepotrebnom za stanovnike Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, te se stoga, zbog opasnosti i ugroze koju ona predstavlja za očuvanje Rijeke dubrovačke kao zaštićenog krajobraza, za zaštitu prirode i okoliša u cjelini, uključujući tu i graditeljsko naslijeđe te, još važnije, za zaštitu izvorišta rijeke Omble i drugih izvora pitkih voda Rijeke dubrovačke te za kvalitetu života stanovnika Rijeke dubrovačke, pridružujemo stavu stanovnika Rijeke dubrovačke koji se protive toj izgradnji, te ćemo o tome predložiti Gradskoj vijeću Grada Dubrovnika donošenje odgovarajuću deklaracije."

I doista, već sljedeći mjesec, na svojoj 37. sjednici održanoj 25. veljače 2021., Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, na pisani prijedlog vijećnika Mosta, usvojilo je "Deklaraciju protiv projekta izgradnje dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koji bi trebao prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble".

Podsjetit ću ovom prilikom da u usvojenoj Deklaraciji predstavnici svih izabranih političkih opcija u Gradskom vijeću, dakle, predstavnici svih građana Grada Dubrovnika, najoštrije se protiveći izgradnji dijela brze ceste Osojnik – Zračna luka Čilipi koji bi trebao prolaziti kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble, te iznad ili u neposrednoj blizini drugih izvora pitkih voda Rijeke dubrovačke, uz obrazloženje izneseno u prijedlogu koje je sastavio Mostov stručni tim, predlažu da se odbije kao štetan i neprihvatljiv ovako zamišljen projekt brze ceste kroz područje značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke i preko izvora rijeke Omble te pozivaju Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatske ceste d.o.o. da uvaže stajalište Gradskog vijeća kao legitimno izabranog tijela, predstavnika građana Grada Dubrovnika.

Nažalost, i dvije godine poslije donesene Deklaracije svjedočimo ustrajnom nastojanju dijela političkih struktura u našem Gradu i u našoj županiji da se ignorira volja građana, posebno stavovi i želje stanovnika Rijeke dubrovačke te da se ovako zamišljen, ovaj loš i štetni projekt realizira u cjelini planiranog zahvata. Stoga, još jednom dajemo punu i snažnu potporu našim sugrađanima iz gradskih kotareva Mokošica i Komolac u njihovom nastojanju da zaustave ostvarenje ovako planirane brze ceste iznad njihovih glava, ali i svima onima koji se zalažu za zaštitu zdravlja, prirode i okoliša i ljepote krajobraza naše Rijeke dubrovačke, uključujući tu i dubrovačkog gradonačelnika gospara Mata Frankovića, uz poruku da mišljenje i stavove onih kojih se najviše tiče takva jedna izgradnja treba slušati i uvažiti. Struka može iznaći druga, bolja rješenja koja će rezultirati povezivanjem Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima na način koji neće ugroziti niti mir i zdravlje zajednice, niti prirodne, okolišne, kulturne i krajobrazne vrijednosti ovog našeg raja na Zemlji- stoji u priopćenju dubrovačkog Mosta kojeg potpisuje gradski koordinator Josip Mikuš.

01. svibanj 2024 08:39