StoryEditorOCM
DubrovnikKAKO IZ ŽUPE DOMA OVU ZIMU?

Još je dobro dok je Libertas na ljetnom rasporedu! Ravnatelj TUŠ-a Ante Perušina: ‘Tražili smo od Sveučilišta i gradskih osnovnih škola mogu li nam omogućiti rad, no rečeno nam je da nemaju dovoljno prostora‘

Piše Silvia Rudinović
6. rujna 2022. - 20:51

Učenici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik s početkom nove nastavne godine su se našli u nezavidnoj situaciji zbog infrastrukturnih radova na školskim objektima pa umjesto na Ploče, svaki radni dan moraju putovati u Župu dubrovačku. Iz škole uvjeravaju kako je postignut dogovor s javnim prijevoznikom Libertas o pojačanim linijama u vrijeme polaska u školu s dubrovačkog autobusnog kolodvora, a roditelje najviše brine vrijeme povratka iz Župe te kako će izgledati dani njihove djece kada na sat Tjelesnog i zdravstvenog odgoja, u suprotnoj smjeni, moraju u Sportsku dvoranu u Gospinom polju.

image

Osnovna škola Župa dubrovačka

Škola je na svojim stranicama objavila informaciju kako je s JGP Libertas dogovoreno da učenici s prebivalištem u Dubrovniku trebaju napraviti novi, tzv. ‘župski‘ učenički pokaz. Djevojke i mladići koji prigradskim linijama dolaze iz zapadnog smjera trebaju napraviti dva pokaza, ‘primorski‘ i ‘župski‘, dok se za one iz Konavala i Župe ništa ne mijenja. Svi koji su već ranije imali izrađen abonamenat, zahtjev mogu poslati ‘online‘ radi bržeg postupka, a trebaju naglasiti mjesto gdje će ga preuzeti kad bude gotov. Mjesečna cijena učeničkog pokaza ostaje 50 kuna, a razliku do punog iznosa sufinanciraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Dubrovačko-neretvanska županija. Škola svojim zaposlenicima i učenicima pred početak nastave preporučuje ukrcaj na kolodvoru u Gružu, na autobus koji kreće u 13 sati. Napominju i da će Libertasovi vozači prvi tjedan nastave svim učenicima tolerirati vožnju ukoliko ne stignu napraviti pokaz.

- Rano je govoriti funkcionira li prijevoz prema dogovoru, vidjet ćemo do petka. Prvi dan škole sam pošao na autobusni kolodvor. Već u 13,25 učenika nije bilo što znači da su se svi ukrcali na vrijeme. Većina je u ponedjeljak došla u školu – kaže Antun Perušina, ravnatelj TUŠ-a Dubrovnik, i napominje kako su pojačane redovite linije u 13 sati u smjeru Župe dubrovačke te one koje prometuju iz istočnog smjera nakon šestog i sedmog sata.

Što se tiče povratka, iz škole navode kako autobusna linija broj 10 polazi iz Cavtata u 19.30 koja na stanici Srebreno i Kupari obavlja prijam učenika kojima završava šesti sat. Nakon sedmog sata ‘desetka‘ kreće u 20 sati, uz prijam učenika na stanici Srebreno i Kupari. Redovna linija 16, koja polazi u 20.15, zaustavlja se i na stajalištu ispred škole.

image

Libertasovi autobus

Tonći Plazibat/hanza Media/

Međutim, neke od navedenih linija nisu navedene na važećem voznom redu dostupnom na službenim stranicama prijevoznika Libertas. Po tom voznom redu, posljednji polazak linije broj 16 iz Plata je u 18,35, a 16A iz Srebrenog kreće u 19,35 pa tek u 20,45.

Dio djece navečer, nakon povratka u Dubrovnik, nastavlja svoje putovanje do svog doma prigradskim prijevozom prema zapadnim naseljima i općinama. Linija broj 12 za Slano, u ljetnom voznom redu koji vrijedi do 30. rujna, iz grada prema Dubrovačkom primorju kreće u 18,30 pa u 21,30. Nadalje, posljednji polasci za Ston (br. 15) su u 20,30, za Majkove (br. 26) u 20,15, za Osojnik u 19,45, a za Brsečine u 19.30. Tako piše na stranicama Libertasa.

Tjeleseni odgoj za učenike TUŠ-a ostaje u dubrovačkoj Sportskoj dvorani.

- To će funkcionirati kao i dosad, imamo termine u suprotnoj smjeni u Sportskoj dvorani, u Gospinom polju. Ništa se ne mijenja u odnosu na ranije školske godine. Što će djeca raditi u međuvremenu, to je pitanje koje se i ranijih godina moglo postaviti. Nažalost, to je tako. Srednjoškolski standard u Dubrovniku nije takav da svaka srednja škola može imati svoju dvoranu. Problem Tjelesnog odgoja nam ostaje sve do izgradnje nove škole na Babinom kuku. Stalno se radi na stvaranju uvjeta za izgradnju tog objekta. Renoviranje škole na Pločama će stvoriti bolje radne uvjete u okviru postojećih gabarita, a te su prostorne mogućnosti nedostatne – navodi Perušina.

Ovu školu pohađa 178 učenika koji žive istočno od Župe dubrovačke, s užeg područja grada Dubrovnika je 161 učenika, 79-ero je iz Mokošice, 37-ero iz Župe dubrovačke, a 74 učenika žive na područjima koja pripadaju zonama prigradskog prijevoza – Zapad, primjerice prema Brsečinama, Primorju ili Stonu. Unatoč nezadovoljstvu roditelja zbog preseljenja nastave u Župu, najvjerojatnije do Božića, nije bilo ispisivanja učenika izuzev dvojice koja su ranije najavila kako žele prijeći u Obrtničku i tehničku školu, sukladno zakonskim mogućnostima nakon prvog razreda. Štoviše, osmero je učenika koji nisu upisali TUŠ, a žele prijeći u tu školu. Jesu li iskorištene sve mogućnosti u pokušaju da se nastava zadrži u Dubrovniku?

image

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Antun Perušina

Cropix/Cropix

- Pokušali smo naći rješenje i tražili od Sveučilišta u Dubrovniku i osnovnih škola u gradu, mogu li nam omogućiti rad s obzirom na potrebne kapacitete, rečeno nam je da nemaju dovoljno prostora. Svatko unutar svoje kuće ima osobu koja organizira rad i oni najbolje znaju. U najboljoj vjeri moram misliti da je informacija koju sam dobio stvarno točna – kaže Perušina, pa porčuju na početku školske godine: "Uz malo strpljenja i tolerancije, po povratku u Župsku 2, imat ćemo školu koja će biti renovirana, bolje uređena i opremljena. Stvaranjem Academisa uvjeti će se podići na izuzetno visoku razinu. Muke koje sad prolazimo, u mjesecima kad se svi moramo malo stisnuti, kasnije ćemo na dobar način naplatiti kroz bolje uvjete".

06. svibanj 2024 19:02