StoryEditorOCM
DubrovnikNove spoznaje

Jeste li se ikada zapitali koliko je star Hotel Petka u Gružu? Ivo Batričević ima odgovor, iznenadit ćete se

Piše Gabrijela Bijelić
20. travnja 2023. - 21:27

Koliko je stara Petka ? Ne brdo, naravno, teško bi to ocijenili i geolozi, nego hotel pokraj putničke luke bez kojeg su danas nezamislive vizure Gruža. Administrator FB grupe zaljubljenika u prošlost Grada ‘Dubrovnik nekad’ Ivo Batričević tvrdi da je gruški hotel ipak mlađi od 1867. koju iz hotela, kaže, navode kao godinu postanka Petke u obličju hotela.

image

Prošlost Hotela Petka nadomak luke Gruž je intrigantna

Dubrovnik Nekad/Facebook

Otpao ‘grand’

-U to doba hotela nema niđe, već je na njegovom mjestu bilo nisko zelenilo. Sto posto sam siguran da je to točno, a i gospar Lukša Lucijanović stavio je vijest o tome u svojoj monografiji – govori Batričević i kao dokaz nudi antikne fotografije najveće flote na sidrištu pred Gružom.

image

Jedrenjaci nekad pred gruškom lukom

Dubrovnik Nekad/Facebook

- Hotel Petka vidi se skroz lijevo i kratki zvonik crkve svetog Križa. Nakon Berlinskog kongresa 1878 g. Engleska, Francuska, Talijanska i Austro‑Ugarska flota pristiže u dubrovačku luku Gruž 1880.godine zbog krize protiv Turaka (takozvana Ulcinjska kriza).....To je bio taj skup ratnih brodova – ističe Batričević i tvrdi da je hotel Petka (prva) bila pored kapetanije uz sami put, a nova hotel Petka iza zgrade bivše kapetanije. Objekt je zadržao ime Petka pod kojim se reklamirao u jednom francuskom časopisu iz 1880.

image

Ivo Batričević zna više o prošlosti jednog od simbola Gruža

Cropix/

U međuvremenu je iz prvotnog naziva Grand Hotel Petka otpao ‘grand’, te se zatim spominje samo kao Hotel Petka. U zemljišniku je uknjižena 1886., kao ‘nasljednik’ malog pansiona obitelji Puljizević, na koji je nadograđeno veće hotelsko zdanje.

Živa glazba i zabave

Hotel Petka je u novijem izdanju otvorila vrata 1961. godine, u vrijeme kad još nije bilo Jadranske magistrale. U ljetnim mjesecima izvodila se živa glazba, a zimi su česte bile zabave u zatvorenom.

Smještaj hotela u Gružu nije bio slučajan, jer je ta dubrovačka četvrt postala industrijsko i trgovačko središte Dubrovnika, naslonjeno na teretno-putničku luku, tvornice i željeznički kolodvor. Još ranije, privlačio je posjetitelje zbog blizine pristaništa putničkih parobroda i stanice za kočije.

image

Stara kartolina s panoramom Petke

Dubrovnik Nekad/Facebook

No, to je bilo nekad, a recentna prošlost kaže kako su vlasnici Petke sad kraljevi mesne industrije iz obitelji Pivac. Investitori iz Vrgorca su u blizini kupili i ‘plavu zgradu’ koja je danas poznata kao hostel ‘Sol’. Hotel Petka je dugi niz godina bio u vlasnistu obitelji Soldo, kao i restoran Klarisa. Obitelj Soldo je kod prodaje najavila da će zadržati Klarisu, a gruški su hotel prodali braći Pivac.

image

Prošlost Hotela Petka nadomak luke Gruž je intrigantna

Dubrovnik Nekad/Facebook
26. svibanj 2024 21:13