StoryEditorOCM
DubrovnikUMRIJETI NIJE POVOLJNO

Jesmo li zaista jeftiniji od drugih? Istražili smo koliko je u Dubrovniku prosječna cijena pogreba, a koliko košta kremiranje...

Piše Silvia Rudinović
6. veljače 2024. - 07:31
Većina će lijes platiti oko 400 eura, iako Boninovo nudi tri vrste lijesa ispod te cijene, dok je najskuplji oko 800 euraTonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

Novinarsko istraživanje dovelo je do vijesti kako je Dubrovnik ipak u nečemu jeftiniji od drugi hrvatskih gradova, i to u cijeni pogreba. No, smrt u Dubrovniku nije baš tako jeftina kako na prvu djeluje. Prosječna cijena pogreba ovdje se kreće oko tisuću eura, kaže Marijan Dadić, direktor Pogrebnog poduzeća Boninovo, i ističe kako usporedbe s drugim gradovima i pogrebnim poduzećima treba uzeti s rezervom.

image

Cijena ispraćaja je 227 eura, a među ostalim, uključuje i korištenje zvona

Mihael Barisic/ Cropix/

- Cijena ispraćaja je 227 eura, a uključuje korištenje odra, jedan sat mrtvačnice, prijenos pokojnika do groba, korištenje zvona, otvaranje i zatvaranje grobnice te polaganje pokojnika. Treba biti oprezan pri usporedbama, jer usluga ispraćaja nije univerzalna po svim gradovima pa negdje ispraćaj dođe 100 eura, ali se onda svaka ova stavka koju sam ranije nabrojio posebno naplaćuje. Istina je da je prosječna cijena pogreba kod nas oko tisuću eura ili nešto niža, a to se odnosi na usluge od preuzimanja pokojnika na patologiji, prijevoza, oblačenja pokojnika, izrade i lijepljenja osmrtnica pa do samog ispraćaja – kaže Dadić.

Većina će lijes platiti oko 400 eura, iako Boninovo nudi tri vrste lijesa ispod te cijene, dok je najskuplji oko 800 eura.

Na dubrovačkom području nema mogućnosti, ali je i malo upita za kremiranje. No, Boninovo nudi i tu uslugu, u suradnji s Gradskim grobljima Zagreb. Upravo su ovog ponedjeljka imali dva ispraćaja s polaganjem urne u grobnicu na gradskom groblju.

- Cjelokupna usluga kremiranja, koja uključuje prijevoz do Zagreba s lijesom pokojnika, koji je drugačiji od uobičajenoga lijesa, cijenu kremiranja prema računu Gradskih groblja Zagreb, prijevoz natrag i ispraćaj, odnosno polaganje urne u grobnicu u Dubrovniku, plaća se između 2.100 i 2.200 eura. Godišnje imamo 20 do 25 kremacija, jednu ili dvije mjesečno – kaže Dadić.

Pravila su takva da mrtvački lijes u kojem se umrla osoba kremira mora biti izrađen od mekog drveta bez metalnih i plastičnih spojeva.

image

Zagrebački krematorij

Tomislav Kristo/Cropix

Iako je prvotno bio u planu, iz projekta Groblja Dubac u konačnici je izostavljena gradnja krematorija. Da je kremiranje ovdje dostupno, a time i cijena niža, možda bi zanimanje bilo veće. Korisnici usluga kremiranja, barem kad je riječ o Boninovu, kasnije polažu urnu s pepelom pokojnika u grobnicu na jednom od gradskih groblja, a obitelj može potpisati i preuzimanje urne radi polaganja u grobnicu gdje već imaju grobno mjesto. Na dubrovačkom području i u tome još uvijek vladaju tradicija i vjerski običaji.

No, Zakon o pogrebničkoj djelatnosti navodi kako je moguća organizacija prosipanja pepela pokojnika u prirodi, u more, rijeke, šume, po planinama, livadama i slično.

Velike razlike u cijeni grobne naknade

Groblje Dubac objavilo je cjenik po kojem se godišnja naknada za trajno korištenje grobnog mjesta kreće od 32 do 110,40 eura, bez PDV-a, ovisno o tipu grobnice. Na Boninovu je lani poskupila godišnja grobna naknada, s 298 kuna na 66 eura za cjelinu grobnice, s PDV-om.

Prodaja prava korištenja grobnog mjesta na Boninovu je česta, kaže direktor gradskog pogrebnog društva Marijan Dadić. Novi vlasnik dužan im je priložiti kupoprodajni ugovor radi utvrđivanja promjene statusa korisnika grobnog mjesta na Boninovu, ali pogrebno poduzeće ne sudjeluje u kupoprodaji pa ne žele iznositi cijene. Prema Dadićevim riječima, događa se da im donose i ugovore na kojima je zacrnjen dio s iznosom.

30. travanj 2024 10:49