StoryEditorOCM
DubrovnikSRETAN ISHOD |

JEDINSTVENI MEDICINSKI SLUČAJ Tijekom redovitog sistematskog pregleda, kardiolozi u Općoj bolnici Dubrovnik branitelju (65) spasili život

Piše Bruno Lucić
9. veljače 2021. - 18:36

Važnost sistematskih pregleda uvijek se iznova potvrđuje. Tako je tijekom sistematskog pregleda u Općoj bolnici Dubrovnik, 65-godišnjem hrvatskom branitelju spašen život. Sa slučajem je upoznat ravnatelj ustanove, dr. Marijo Bekić.

- Radi se o pacijentu koji živi na otoku Šipanu i koji je, po njegovoj izjavi, simptome osjetio prethodni dana, to su bili blaži simptomi koji ga nisu pretjerano zabrinuli u tom trenutku, to je bio petak. U subotu, 6. veljače, bio je na redovnom pregledu gdje je kolega doktor Damir Čokljat, specijalist kardiologije, vidio promjene koje su ukazivale na razvoj infarkta odnosno nestabilne angine pectoris. Znači, trebalo je odmah intervenirati te je pacijent hospitaliziran i nekoliko sati poslije toga mu je napravljena intervencija od strane doktora Pera Markunovića. Pacijent je trenutno dobro, otpušten je iz bolnice, dobro se osjeća. Da je ostao na Šipanu, vjerojatno bi ishod bio drukčiji. Mislim da je ovo jedini, meni poznati, medicinski slučaj da je pacijent razvio za život ugrožavajuće stanje tijekom sistematskog pregleda i da je to baš na sistematskom pregledu prepoznato i intvenirano, ističe Bekić.

image
Dr. Marijo Bekić
Božo Radić/Cropix

Dotičnom pacijentu je implantiran STENT, a unatoč situaciji s koronom, sistematski pregledi branitelja u Općoj bolnici odvijaju se nesmetano. Sistematski pregledi uključuju laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvučne te specijalističke preglede, a obavljaju se u dubrovačkoj bolnici.

- Opća bolnica Dubrovnik unatrag četiri godine provodi redovne sistematske preglede hrvatskih branitelja. Oni se uglavnom provode subotom i prosječno se tijekom godine pregleda 800 branitelja, riječ je o ugovoru s Ministarstvom branitelja. Možemo reći da smo zaista ponosni da je odaziv branitelja velik, oni su svjesni da su ranjiva populacija i dobro je da su kao takvi prepoznati. Po odazivu je jasno da su toga svjesni. Također, nema velikih statističkih odskakanja u smislu patoloških tvorbi, malignih bolesti ili kardioloških novootkrivenih bolesti kod branitelja u odnosu na opću populaciju. Međutim, važno je da se takve bolesti otkrivaju tako da se može pravodobno medicinski intervenirati, podcrtava ravnatelj OB Dubrovnik.

Inače, važnost Odjela za kardiologiju je ključna, u doslovno smislu - 'kardinalna'.

image
Božo Radić/Cropix

- Osim što nam je u ožujku ove godine pune četiri godine da provodimo sistematske preglede branitelja, mi smo, od relaksacije mjera sredinom lipnja 2020. do ovog vikenda, napravili 240 postupaka interventne kardiologije, to jest koronarografije, što je jedna respektabilna brojka s obzirom da je OB Dubrovnik bolnica koja uvijek nema na raspolaganju interventnog kardiologa, najviše ovisimo o pomoći kolega iz Zagreba i Rijeke tako da je to za hrvatsku razinu itekako velika brojka. Kardiologija nam je jedan od strateških odjela naše ustanove s obzirom na udaljenost od drugih centara i kontinuiramo ulažemo u taj odjel. Tako je tijekom 2021. kroz projekt „Dnevne bolnice“ planirana nabavka novog uređaja za koronarografiju, s obzirom da je postojeći star 16 godina, ali i nabavka sustava za nadzora kardioloških pacijenata te novog ultrazvuka za preglede kardioloških pacijenata, najavljuje Bekić.

26. travanj 2024 07:52