StoryEditorOCM
DubrovnikZagonetka dubrovačkog orijaša

Je li platan s Brsalja doista star tristo ljeta na osnovu čega je i dobio državnu zaštitu? Evo odgovora

Piše Gabrijela Bijelić
29. travnja 2023. - 08:07

Koliko je točno star platan na Brsaljama, je li on tristogodišnji starac ili značajno mlađi, sto i nešto sitno godišnjak? Polemiku na tu temu pokrenula je skupina zaljubljenika u dubrovačku baštinu ‘Dubrovnik nekad’, a na nepodudarnosti u dobi gorostasa upozorio je administrator grupe Ivo Batričević.

Ustvrdio je kako je Skupština Dubrovačko-neretvanske županije stablo zaštitila kao tri stoljeća star primjerak. No kako to da orijaša nema na fotografijama s prijelaza 19. u 20. stoljeće? Da orijentalni platan ipak nije dvjestotinjak godina mlađi? Batričević se poziva na riječ stručnjaka.

Počeo rasti oko 1904.

- Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko- neretvanske Županije u brošuri tiskanoj 2014. godine pišu da je stablo procijenjeno na oko 110 godina što znači da je platan počeo rasti oko 1904. godine. Ja se u potpunosti slažem sa strukom jer na fotografijama i kartolinama iz 1900. platana nema. Povijesni vrt oko platana je izgrađen i uređen u 18. stoljeću, a platan koji danas svakodnevno vidimo je počeo rasti početkom 20. stoljeća -navodi Batričević na temu divovskog stabla azijske platane (Platanus orientalis L.) na Brsaljama koje je 2007. zajedno s okolnim područjem prvo preventivno, a potom i trajno zaštićeno 2010. u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo, te upisano u registar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod brojem 462.

image

Plotuni na prepunim Pilama, kakvo je ovo stablo s lijeve strane? FACEBOOK

Dubrovnik Nekad/Facebook

- Platana je vrijedan primjer parkovnog stabla kao ostatka nekadašnjeg većeg povijesnog vrta na adresi Brsalje 15. Stablo platane je najveće stablo na prostoru Pila i ima iznimno važno prostorno i panoramsko značenje. Iz Stručne podloge za zaštitu proizlazi da je platana bila memorijalno stablo dubrovačkog povijesnog vrta iz 18. stoljeća. Nakon razmatranja slikovnih i grafičkih dokumenata utvrđeno da je austrijska katastarska mapa iz 1837. godine zabilježila na južnoj terasi starog vrta izvorno i snažnije uzraslo stablo u sastavu izvorne uređajne osnove iz 18. stoljeća. Ono je raslo upravo na mjestu na kojemu raste sadašnje stablo orijentalne platane. To znači da je izvorno snažno stablo zabilježeno još pred 186 godina na mjestu današnje platane, premda nije poznato koliko je točno tada bilo staro, ni kada je uginulo ili bilo uklonjeno – objasnili su iz Javne ustanove.

Star je najmanje 119 ljeta

Dodali su kako je postojeća orijentalna platana neosporno zamjensko stablo sa zadaćom da se iznova na istoj lokaciji memorira i ponavlja izvorna oblikovna ideja ovog povijesnog dubrovačkog vrta.

image

Platan na Brsaljama izaziva pozornost zbog ‘datuma rođenja‘

Tonći Plazibat/Cropix

- Kod proglašenja zaštite nije bilo odlučujuće koliko je godina ili stoljeća sadašnje stablo orijentalne platane staro, već je važno da to zamjensko stablo uvijek iznova i na istom mjestu slijedi, memorira i nasljeđuje izvornu oblikovnu ideju ovog povijesnog dubrovačkog vrta bez obzira koliko se puta nakon isteka životnog vijeka jednog stabla iznova zasađuje na lokaciji povijesnog vrta – poručuju iz županijske ustanove i navode kako je današnja orijentalna platana stara je najmanje 119 godina. Mjesto u povijesnom vrtu na kojemu ono raste, potpuno odgovara mjestu stabla iz austrijske katastarske mape iz 19. stoljeća. Stoga ova orijentalna platana ima karakter memorijalnog stabla – zaključili su.

28. travanj 2024 07:49