StoryEditorOCM
DubrovnikNovi model obećava?

Javne površine u zakupu ostaju iste, a ugostitelja je sve više: Hoće li se dogoditi čudo pa da susjed susjedu u Gradu prepusti kvadrat viška? ‘Ne postoji mogućnost da se dva ugostiteljska objekta dogovore, to je stvarno smiješno!‘

Piše Kristina Filičić
20. ožujka 2022. - 06:42

Dubrovački gradski vijećnici na prošloj sjednici suglasili su se da će gradska uprava u okviru već postavljenih gabarita javne površine nekom lokalu uzeti, a nekom dati kvadrat, dva, tri..., isključivo i samo onda ako su sve strane suglasne s time. I ako se sve odvija u postojećoj kvadraturi koja se u biti samo preraspodjeljuje. Po pitanju izmjena Odluke o zakupu javnih površina u povijesnoj jezgri, gradonačelnik Mato Franković poručio je kako se time ne krši prije dvije godine donesena odluka kako se neće povećavati kvadrati javnih površina u zakupu, važeća do kraja 2024. godine. Neće biti migracija kvadrata, seljenja s primjerice Prijekoga na Gundulićevu poljanu, već preraspodjela kvadrata u susjedstvu.

- Odluka je dobra ako poštuje kriterij da je sve dogovorno i da se ne izlazi iz gabarita postojećih kvadrata Plana korištenja javnih površina, što je bio zadatak veta – kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja pri Županijskoj obrtničkoj komori:

image

Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja

Tonći Plazibat/cropix

- Pandemijska su vremena, neki poslovni subjekti će se zatvarati neki otvarati pa će najvjerojatnije biti izmjena.

Smatra li da je u praksi moguće očekivati primjere dobrih međususjedskih dogovora ugostitelja po pitanju preraspodjele, Farčić kaže teško.

- Prijašnji način preraspodjele javnih površina nije uzimao u obzir kriterij dogovora pa se to radilo paušalno i tu je bilo problema jer su padali u vodu poslovni planovi. Ako je poslovni plan baždaren na 10 stolova i vi mu oduzmete 5, naravno da to sve pada u vodu. U smislu rentabilnosti mislim da je malo onih ugostiteljskih objekata koji bi htjeli preraspodjelu, odnosno da im se oduzima javna površina. Primjera će biti, ali malo.

Tko će dati taracu?

Unatoč tome što svaki stol čini dio poslovnog plana i rentabilnosti nekog ugostiteljskog objekta, otvori li 'susjed' lokal do, bi li ljudski bilo da ima barem dva stola ispred svojih vrata?

- To nije načelo u poslovnom smislu. Ako danas imamo jedan restoran sa sto stolova, po toj logici bi trebali imati sto restorana s po jednim stolom. Onda to ne bi imalo nikakvog smisla jer niti jedan poslovni plan to ne bi mogao izdržati. U poslovnom smislu ipak se poslovanje temelji na poslovnim planovima i to cjepkanje dugoročno neće imati smisla. A najmovi prostora i javne površine generiraju velike troškove, pa se na malom broju stolova zaista poslovni planovi ne mogu temeljiti – zaključuje Farčić.

Dok su se neki dubrovački ugostitelji suzdržali od komentara o donesenim izmjena Odluke o zakupu javnih površina, neki za njih nisu ni čuli, ugostitelj Pero Šare smatra kako 'nitko neće dati taracu koju ima'.

image

Pero Šare, dubrovački ugostitelj

Cropix

- Ne postoji mogućnost da se dva ugostiteljska objekta dogovore. To je stvarno smiješno. U Gradu se ne gleda niti kompetencija niti kvaliteta, ništa se ne gleda, gleda se tko je kome netko. Jedan smo od najboljih lokala u Gradu, to gosti za nas kažu, samo probleme imamo. Nikad nitko nije došao rekao evo vi ste nešto napravili, borite se, radite zimi. Nije uredu. A svi bi htjeli ić naprijed, gradit destinaciju, na kakav način – pita se Šare pa naglašava kako je nekorektno to što netko tko otvara objekt i počinje raditi nema mogućnost dobiti stolove ispred svojih vrata.

- Ako imate prostor u Gradu ne možete dobiti stolove ispred svog prostora nego netko drugi tko je dobio prije vas te stolove, On im pravo a vi nemate. Zašto? – čudi se Šare a mi dodajemo kako po novoj odluci Grad ipak nudi mogućnost preraspodjele kvadrata:

- Otvara se prostor za korupciju, nered i nekompetenciju, za sve ono protiv čega bi se trebali borit kao društvo. Nema smisla nikakvog. Prevedeno ako sam dobro razumio netko nekome da lovu onda može dobit njegove stolove. Ja to tako vidim.

Pandorina kutija

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić smatra kako je svako rješenje postignuto dogovorom dviju strana dobro rješenje, a ono koje se 'nameće od treće strane koje se to ne tiče, ide na nečiju korist i na nečiju štetu'.

image

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić

Božo Radić/cropix

- Mišljenja sam da je novi objekt koji otvara uvijek de facto u prednosti u odnosu na onoga koji je već tu jer dolazi iz ničega i počinje stvarat nešto, a ovaj drugi ima nešto i oduzima mu se to nešto. Teško je tu donijet odluku – kaže Vlašić. Mišljenja je kako je najbolje odluku donositi između dva objekta, a za odluku GV-a o preraspodjeli kvadrata će kako 'otvara prostor za manipulaciju'.

- Otvara se Pandorina kutija – kaže Vlašić.

Na pitanje je li realno očekivati da će se netko odreći nekoliko kvadrata kako bi omogućio susjedu vanjske stolove koji su poslovno iznimno isplativi, dubrovački ugostitelj odgovara:

- Imate granicu vrijednosti. Imate određeni trenutak gdje vam taj jedan stol postaje preskup odnosno prekompliciran, znam ljude koji uopće ne bi tražili te stolove. Nisu stolovi baš mana s neba, ali svakako pomažu, a i gosti vanjske stolove traže jer im to odgovara.

Je li se onda teško odreći stola?

- Naravno da jest. Imate očiti primjer od prošle godine kad je 'Poklisaru' smanjena površina drastično, 'Lokandi' isto, a njihovi svi poslovni planovi i planovi za kreditno zaduživanje u korona periodu su bili bazirani na prihodima ostvarenih od većeg broja stolova. I sad u najgore vrijeme im se to smanjilo, što po meni nije uredu – smatra Vlašić.

image
Bozo Radic/Cropix

Ugostitelj Niko Grljević smatra kako je suglasje svih strana oko preraspodjele kvadrata moguće u pojedinim slučajevima kada primjerice 'neki ugostitelj smatra da mu je za njegovo poslovanje previše prostor koji koristi i plaća'.

- Ugostitelj ima 50 stolica, a za posao mu je dosta 35. Gradu plaća i dalje 50 kvadrata, a radi na 35. Zašto tih 15 ne bi netko drugi dobio? Bitno je da nisu jedni drugima konkurencija da nemaju sličnu ponudu. Naravno, tu mora biti samo dobra volja aktualnog zakupnika koji je u zakupu jer po ugovoru mojim kvadratima upravljam samo ja! Sve to mora biti u normalnim granicama – kaže Grljević pa će još o specifičnosti Grada gdje su lokali maleni pa se posao bazira upravo na vanjskim kvadratima, a 'za ono što se plaća za 15, 20 kvadrata u Gradu, u Zagrebu možeš iznajmiti lokal od 100 kvadrata'.

Ni dogovor ni suradnja

Prema zahtjevu ugostiteljskog objekta 'Arka' u ulici Uz Jezuite, Grad im je umanjio korištenje javne površine s 58 na 46 kvadrata. To je pak otvorilo mogućnost da vijećnici 12 kvadrata javne površine dodijele susjednom ugostiteljskom objektu 'Healthy&Fresh'. O primjeru preraspodjele kvadrata javne površine pitali smo vlasnike konobe 'Arka' Murata Đurbuzovića i Idu Oreb:

- Dodjela javnih površina nije u nadležnosti ugostiteljskih objekata, nego Grada Dubrovnika koji s njima raspolaže prema vlastitom nahođenju i Pravilniku, tako da se kao vlasnici ugostiteljskog objekta 'Arka', ne smatramo pozvanim davati ili uskraćivati suglasnosti za ove odluke Povjerenstva. Nadalje, predmetna javna površina koja se dodjeljuje novootvorenom ugostiteljskom objektu Healthy&Fresh nije predmet dogovora ili suradnje između dva ugostiteljska objekta – kažu nam vlasnici objekta 'Arka'.

Krstulović: 'Nove površine bliskima vlasti'

Predsjednik Vijeća Gradskog kotara Grad Marin Krstulović u objavi na Facebook stranici Kotara komentirao je preraspodjelu javnih površina u Gradu.

- Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasana je odluka o preraspodjeli javnih površina koja omogućuje bliskima vlasti da dobiju nove površine dok oni koji traže godinama i dalje ne mogu ništa. Novim prijedlogom ubačen je Kotar kao neobvezujući savjet, ali i ne postoje nikakvi mehanizmi upravljanja javnim površinama, što je dobro a što ne, osim utjecajnog političara – kazao je Krstulović pa se osvrnuo na Peskariju:

- Uvodi se površina za prvu "kušaonicu" na Peskariji. Kako nema WC-a jedini način da prođe je da se zove "kušaonica". Fekalije idu vama a lova nama. Ubačeni je novi objekti s novom površinom, zalud gradonačelnik 2019. tvrdio da nitko novi neće dobiti površinu kad je donesen 5 x 5 x 5.

image

Marin Krstulović, predsjednik Vijeća GK Grad

Tonći Plazibat/cropix

 

05. svibanj 2024 16:51