StoryEditorOCM
DubrovnikŽenski učenički dom Paola Di Rosa

Jaslice ženskom rukom: Betlem iz Volantine izradila je najveća dubrovačka obitelj, svatko je dao doprinos, idejom, ukrasom...

Piše Gabrijela Bijelić
25. prosinca 2022. - 10:40

Predbožićni tjedan na početku Volantine uvijek je poseban, ponešto užurban, ali ispunjen toplinom i zajedništvom u duhovnosti. U Ženskom učeničkom domu Paola Di Rosa baš su u adventsko doba, 15. prosinca, proslavili svoj dan, a program ‘Adventa u domu’ upotpunila je izrada raskošnih jaslica u zajedničkim prostorima blagovaonice.

Betlem - timski rad

S odgojiteljicom Anom Bede, akademskom grafičarkom, slikaricom i profesoricom likovne umjetnosti i kolegicom joj Tanjom Grzilo djevojke iz radionice rukotvorina osmislile su osebujan betlem.

image
Božo Radić/Cropix

Uz potporu učenica iz drugih skupina, oživjele su cijelo patuljasto stambeno naselje kućica i uprizorile svoje viđenje mjesta Kristova rođenja, s nizom detalja, zvijezda, anđela i pastira što šeću podno kartonske stijene. U središtu ‘radnje’ bogato je okićeno božićno drvce. Betlem u domu na Ilijinoj glavici djelo je cijelog tima mladih umjetnica punih ideja koje su u ovim, prostorno malim, ali značenjem prebogatim jaslicama, zaživjele za najradosniji kršćanski blagdan.

- Nešto recikliramo, nešto ukrasa za aranžmane iskoristimo od ranije, a nešto kupimo. Za nabavku materijala račun ispostavimo našoj ravnateljici, a ona nam, bez obzira koliki je iznos, uvijek izađe ususret – kaže nam uz osmijeh odgojiteljica Ana o časnoj sestri Marijani Puljić, voditeljici ustanove u kojoj su smještene 133 učenice iz udaljenijih područja, polaznica šest dubrovačkih srednjih škola. Najviše je djevojaka iz Neretve, a slijede sustanarke s Pelješca i iz Hercegovine. Gotovo 80 posto ih pohađa obližnju Medicinsku školu, nešto manje je ‘ekonomistica’, gimnazijalki i ‘obrtnica’, uz jednu usamljenu polaznicu Pomorske škole. Je li teško u isto vrijeme skrbiti o toliko štićenica, pitamo sestru Marijanu koja odmah poseže za onom pomodnom ‘nije teško, nego izazovno’.

image

Ravnateljica Ženskog učeničkog doma Paola Di Rosa, časna sestra Marijana Puljić

Božo Radić/Cropix

I doista, Paola Di Rosa funkcionira kao drugi veliki dom djevojkama koje su zbog školovanja u Dubrovniku napustile svoje najbliže i otisnule se u nepoznato. A vanjski svijet krije mnoga iskušenja koja mogu nauditi mladima u najosjetljivijoj dobi.

Dragi je drago

No, sestra Marijana i vrijedno osoblje doma tu su kako bi učenicama bile orijentir, potpora i najbliža zamjena za rodbinu od koje su fizički odvojene:

- Naš dom njeguje puno više od samog obrazovanja, naglasak je na odgoju kroz kršćanske vrednote, osobnom razvoju i stjecanju samopouzdanja kod mladih. Činimo sve kako bismo djevojkama olakšali i pokazali da smo uvijek tu za njih. Potičemo i njihov volonterski angažman, nekoliko djevojaka ovih dana pomaže časnima na Pilama oko velikih jaslica – otkriva sestra Marijana djelić rutine koja je u Volantinu privukla i 16-godišnju Dragu Bošković, učenicu drugog razreda Opće gimnazije u Dubrovniku. Draga je u Grad došla iz malog mjesta Crnići kod Čapljine, a početna zabrinutost zbog promjene sredine odmah se kod nje raspršila:

- Dolazak ovamo veliki je korak za mene u pozitivnom smjeru. Sve se nekako dobro posložilo i dobila sam drugu obitelj. Osim niza izvannastavnih aktivnosti, jako mi je kvalitetan katolički odgoj, nešto što je današnjim mladima itekako potrebno – ističe gimnazijalka Draga, trenutačno vrlo angažirana u učeničkom zboru.

image

Jaslice u Ženskom đačkom domu Paola di Rosa

Božo Radić/Cropix

A zbor je tek jedan iz lepeze različitih domskih aktivnosti koje učenice biraju prema afinitetima. Tko želi, može se okušati u klapskom pjevanju, buduće mastechefice odabiru kulinarsku skupinu, ljubiteljice ručnog rada i drugih kreativnih dosega su učlanjene u skupinu rukotvorina, a djevojke sklonije sportu mogu na stolni tenis, odbojku...za svakog ponešto, reklo bi se. I doista nije pretjerivanje reći da u Domu Paola di Rosa nikad nema praznog hoda. Striktno je određeno vrijeme za učenje, blagovanje, zajedničku molitvu, dnevni predah... Jednom mjesečno služi se sveta misa u domu, a posebni ‘eventi’ vjerno prate godišnji kalendar.

Večeri fritula i čokolade

Nemoguće ih je sve pobrojiti pa Ivana Svetac, mlada stručna suradnica pedagog podsjeća samo na ove freške iz prosinca:

- Učenice raduju druženja poput večeri tople čokolade, večeri fritula, razna gastro natjecanja. Cilj je da budemo skupa, zapjevamo, družimo se. Važna je motivacija, naši odgojitelji trude se uključiti djevojke, usmjeriti ih na pravi način, kako bi se osamostalile i odavde izašle kao kompletne osobe – objasnila je Ivana koja u domu na Ilijinoj glavici radi od 2019., uz kolegicu stručnu suradnicu psihologa Mariju Volarić. Posao je, priznaje, zahtjevan, radiš s djecom koja su otišla iz roditeljskog doma u najosjetljivijim godinama, cure ne muče ih često samo školske brige, već i osobni problemi, nedoumice, obiteljske tegobe...

image

Stručna suradnica pedagoginja Ivana Svetac, časna sestra Marijana Puljić, učenice Draga Bošković, Marija Leženić i Nika Salacan, odgojiteljica Ana Bede

Božo Radić/Cropix

Zbog svega toga učenicama je smjenski na raspolaganju stručni tim od šest odgojitelja. Djeluju podijeljeni po odgojnih skupinama s prosječno 22 učenice. Uz naglašenu duhovnu komponentu, prakticira se skupni rad i individualni razgovori kod poteškoća s učenjem ili specifičnih problema, odlazak u školu na informacije, kontakti s roditeljima, savjeti i konkretni koraci...kućni red također je visoko na listi prioriteta, noćni pazitelj brine za red i mir, provjerava jesu li sve učenice u sobi u vrijeme počinka, da nema galame i drugih oblika neprimjerenog ponašanja.

U Ženskom učeničkom domu pod okriljem Sestara Službenica Milosrđa svoje mlade ‘gošće’ hvale zbog uzornog vladanja koje ne pokazuju samo u ‘četiri zida’, već i kad odlaze na domijade i sudjeluju na natjecanjima i smotrama izvan Dubrovnika.

Iznad Dubrovnika odlaze djevojke i za ove blagdane, razići će se svaka svojoj obitelji da bi se poslije praznika vratile familiji koju su dobile u Domu Paola di Rosa čije će ih vrijednosti pratiti dalje kroz život.

07. svibanj 2024 13:39