StoryEditorOCM
DubrovnikPODSTANARSTVO U DUBROVNIKU PONOVO POSTAJE NEMOGUĆA MISIJA

Jako se malo stanova nudi za dugoročni najam. Otkrivamo cijene, a pronašli smo i ‘kapitalca‘ od 120 kvadrata

Piše Silvia Rudinović
12. travnja 2022. - 07:30

Najskuplji najam stana trenutačno u ponudi u Dubrovniku iznosi nešto više od 11 tisuća kuna mjesečno. Taj je primjer pravi medijski mamac, dovoljan da Dubrovnik opet završi na pijedestalu kao prvi među najskupljima. Ipak, radi se o luksuzno uređenom stanu u novogradnji, u blizini gruškog bazena, na 120 četvornih metara s dva garažna parkirališna mjesta. To je gornja granica cijene najma koja se nađe po oglasnicima, donja je oko dvije tisuće kuna za male garsonijere. Dvije su činjenice koje priznaju i agenti nekretninama: Dubrovnik nema dovoljno stanova u ponudi, a najam je preskup.

- Veliki je problem što se u ovom gradu jako malo stanova daje u dugoročni najam. Početkom pandemije, ljudi su u strahu od koronavirusa stanove koje inače iznajmljuju turistima davali u najam na godinu dana, ali s time se već stalo. Jako puno je upita za najam. Stanovi se iznajmljuju uglavnom preko poznanstava, a cijene nisu regulirane. Nije toliko pitanje površine koliko cijene stanova koje su preskupe za naše ljude – komentira Frano Bezić, agent za posredovanje nekretninama.

U ponudi je jako malo studio apartmana i malih stančića za dugoročni najam po cijenama od dvije, dvije i pol tisuće kuna mjesečno, jer su to uglavnom nekretnine u turističkom najmu. Takav se smještaj sad može naći u Župi dubrovačkoj. Trenutačno se nude garsonijere u Gružu za 2.500 i 3.000 kuna, nešto stariji stan od 88 kvadrata u Lapadu za 3.000, stan od 60-ak kvadrata na Donjem Konalu za 3.750 kuna, 120 kvadrata na Nuncijati i 60-ak četvornih metara u Zlatnom potoku za 5.000, trosobni stan od 74 kvadrata u Hladinici za 5.700 i 120 kvadrata na Pločama za 6.770 kuna mjesečno. Parkirališno mjesto za jedan od ovih stanova naplaćuje se posebno, 300 kuna mjesečno. U cijene se uglavnom ne uračunavaju režije.

Stan u poslovno-stambenoj zgradi Atlant centra od 70-ak četvornih metara iznajmljuje se za 6.000 kuna te trosoban stan površine preko 100 četvornih metara na Batali, za 9.000  kuna mjesečno. Za tu se cijenu nađe i stan od 72 kvadrata u Lapadskim dvorima s parkirališnim mjestom u garaži.

Broj stanova koji se iznajmljuje preko agencija je zanemariv, kaže sugovornik i te su nekretnine uglavnom moderno uređene i opremljene, ali se zna dogoditi da se na tržištu nađe i derutni stan. Najmodavci u Dubrovniku rijetko postavljaju zabrane držanja kućnih ljubimaca ili traže podstanare bez djece, tvrdi vlasnik agencije za posredovanje nekretninama.

- Svatko tko svoj stan daje u najam ima pravo postaviti uvjete, ali ako plate traženu cijenu, kod nas ljudima nije bitno drže li psa – kaže Bezić.

Ipak, nađu se i takvi, pa u oglasu za stan u Lapadu po cijeni najma od 4.500 kuna najmodavac navodi kako prima samca ili par bez djece, zaposlene odrasle osobe i nepušače, bez kućnih ljubimaca.

Je li Dubrovnik s ovim cijenama uistinu najskuplji u Hrvatskoj? Splitske cijene nisu ništa manje, vidiljivo je to po oglasima, a to dobro znaju i Dubrovčani koji, primjerice, iz zdravstvenih razloga unajmljuju stanove na Firulama. I tamo je na snazi čitav raspon cijena, pa se garsonijeru može naći za oko 4.000 kuna na mjesec dana, a stančić od 45 kvadrata za 6.000 kuna, bez režija. U jednom oglasu, splitski najmodavac koji nudi stan u najam na duže vrijeme od podstanara traži dokaz o zaposlenosti i nekažnjavanju!

Po društvenim mrežama potražnja je veća od ponude, a među onima koji traže smještaj posredstvom našla se i jedna mlada ukrajinska obitelj.

31. svibanj 2024 18:25