StoryEditorOCM
DubrovnikGRADONAČELNIČKI KANDIDAT|

JADRAN BARAČ, ŠEF DUBROVAČKOG SDP-A: Andro Vlahušić će vjerojatno ostvariti određeni rezultat, ali SDP može mobilizirati širi spektar birača

Piše Anton Hauswitschka
2. prosinca 2020. - 12:32

I službeno ste postali SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika. Očekujete li podršku svih stranaka sa lijevog spektra na dubrovačkom području?



Lokalna kampanja u pravom smislu riječi još nije počela. Do izbora je više od šest mjeseci, trenutno razmišljamo o optimalnom modelu izlaska na izbore. Naravno, podrška drugih stranaka, a time i mobilizacija što većeg broja glasača, je uvijek dobrodošla. U ovom trenutku je preuranjeno govoriti o konkretnoj podršci drugih stranaka jer još nije došlo do formalnog dogovora, a neki su već najavili i vlastite kandidate. Ono što mogu istaknuti je da se s predstavnicima drugih oporbenih stranaka, ali i ljudima koji trenutno nisu dio političke scene, ali žele se jače aktivirati i pomoći našem gradu, razgovara već neko vrijeme.
S obzirom na moj politički angažman kroz protekle tri godine mislim da nema nepoznanica u mom djelovanju, odnosu prema javnom interesu, sugovornicima i pripadnicima drugih političkih opcija.

image
 Jadran Barac, predsjednik gradskog SDP-a i kandidat za gradonacelnika Dubrovnika
Bozo Radic/CROPIX


Moj SDP je inkluzivan i potiče suradnju. Pružali smo ruku svima koji su htjeli iskreno surađivati i raditi za Grad. Tko god bude htio prihvatiti suradnju na zdravoj osnovi, imat će u nama lojalnog, konstruktivnog i iskrenog partnera. Bez obzira na moguće koalicije, izgradili smo vlastiti prepoznatljivi politički pravac i kao takvi se ne bojimo samostalno izaći na izbore i tražiti podršku građana.

Nadalje, ovdje su dva aspekta političkog nadmetanja: borba za povećanje mandata u Gradskom vijeću te utrka za gradonačelnika. Neke opcije su najavile kandidate za gradonačelnika - u tom slučaju ne očekujemo podršku, barem što se tiče prvog kruga. Ako uđem u drugi krug, tada očekujem podršku svih opcija lijevog spektra, ali i svih onih koji ne podržavaju trenutnu vlast HDZ-a.

 

Kandidaturu je kao nezavisni kandidat najavio i bivši gradonačelnik, Andro Vlahušić. Što mislite o tome i bojite li se da će se glasovi vašeg zajedničkog biračkog tijela raspršiti i time osigurati još jedan mandat HDZ-ovu kandidatu Matu Frankoviću?


Posljednji nacionalni izborni ciklus dao je jasne smjernice u odnosu političkih snaga i profilirao je SDP kao drugu političku snagu u Gradu. Smatram da je to zbog toga što smo izgradili prepoznatljiv put i dali svježinu na političkoj sceni u Dubrovniku. Naravno, SDP računa na lijevo-liberalno biračko tijelo, budući smo jedini autentični predstavnici lijevog političkog spektra u Dubrovniku. Za nas će se opredijeliti i dio birača centra, kao i oni koji su nezadovoljni politikom HDZ-a u Dubrovniku, a takvih nije mali broj, pogotovo oni koji nisu interesno vezani za vladajući HDZ.

image
 Jadran Barac, predsjednik gradskog SDP-a i kandidat za gradonacelnika Dubrovnika
Bozo Radic/CROPIX


Gospodin Andro Vlahušić praktično cilja na isti bazen birača, a na njemu je da sebe opet prezentira kao novo rješenje za grad Dubrovnik. Vjerojatno će ostvariti određeni rezultat, ali smatram da SDP ima puno veće šanse mobilizirati širi spektar birača.
 

Pri usvajanju narednog gradskog Proračuna od oporbe, pa i Vas osobno, bilo je dosta primjedbi. Poručeno je da je Proračun predizborni, da nema sigurne prihode, ali i da u projekcijama za iduće godine nije dovoljno ambiciozan… Da ste Vi gradonačelnik, kakva bi ste u ovoj situaciji predložili?



Veliki dio razvojnih projekata je već pod kreditnim opterećenjem iz 2018. i 2019. godine. To nam zapravo govori da HDZ-ova vlast već godinama neodgovorno upravlja javnim novcem jer nije uspjela pokriti svoje troškove realnim prihodima, i to u vremenu kada je Grad uživao ekonomsko obilje. Svake godine se gradski proračun umjetno napuhavao prihodima iz zaduženja. Ukoliko u prosincu pukne tekući proračun, a ja odgovorno tvrdim da hoće, u novom rebalansu će nastati nova rupa koju će trebati nekako pokriti.

image
Jadran Barac, predsjednik gradskog SDP-a i kandidat za gradonacelnika Dubrovnika
Bozo Radic/CROPIX


Prema tome, zbog ogromnih gubitaka i unatoč novim kreditima HDZ nikako ne može planirati predložene iznose prihoda i rashoda u 2021. godini i mora rezati određene projekte kako bi održao kontinuirano pružanje javnih i komunalnih usluga, postojeće cijene vrtića, socijalna davanja – dakle, to su neophodni troškovi koji se moraju braniti. Gradonačelnik je opravdao povećanje broja zaposlenih u javnoj administraciji zbog povećanja broja turista u Dubrovniku. Sada se treba suočiti sa svojim postupcima u odnosu na nedostatak turizma i neodgovornu politiku zapošljavanja. Dakle, mora se krenuti u odgodu projekata, ali i u intervenciju troškova većih platnih razreda zaposlenika. Naravno, tu su i svi troškovi gradskih poduzeća i ustanova naslonjenih na proračun koje bi trebalo pomno pregledati da bi se dala prava ocjena potrebnih mjera, ali uz pravi tim ljudi sve je to moguće. Nažalost, ne i dok je ova gradska uprava na vlasti.
 

Što ćete ponuditi Dubrovčanima u Vašem programu i ukoliko pobijedite na izborima i postanete dubrovački gradonačelnik, koji će Vam biti prvi potez?


Građanima ćemo ponuditi dosljednost i transparentnost u svim domenama koje Grad uređuje. U narednom periodu prioritet će biti konsolidacija javnih financija, morat će se revidirati svi projekti/troškovi kako bi se odradili nužni rezovi i odgode projekata, a sve u cilju održivosti javnih usluga koje Grad pruža. Nadalje, potreban je ozbiljan pristup u reorganizaciji gradske uprave jer trenutna struktura nije održiva niti je potrebna.

image
 Jadran Barac, predsjednik gradskog SDP-a i kandidat za gradonacelnika Dubrovnika
Bozo Radic/CROPIX


Pokrenut ćemo izradu novog GUP-a kako bi zaštitili posljednje zelene površine i zastavili daljnju devastaciju prostora, a ujedno omogućili daljnji i održivi razvoj Grada. U skladu s financijskim mogućnostima pristupit ćemo strateškoj izgradnji nove prometne i druge infrastrukture kojom bi se uvažile potrebe svih sudionika u prometu i turizmu. Građanima ćemo ponuditi zakonitost i ravnopravnost u postupanju, a ne pogodovanje određenim subjektima na štetu drugih ili na štetu javnog interesa. Ponudit ćemo im i načelo uvažavanja i dijaloga uz poštivanje najviših normi obnašanja javne dužnosti i službene komunikacije, a nećemo se baviti prijetnjama i javnim optužbama prema sugrađanina. Javna uprava mora ravnopravno uvažavati sve subjekte, kako političke sudionike tako i gospodarstvenike. Najvažnije od svega, Grad ćemo vratiti njegovim građanima i omogućiti im da budu ravnopravni sudionici u izgradnji zajedničke bolje budućnosti.
04. svibanj 2024 06:41