StoryEditorOCM
DubrovnikInflacija uzela danak

Izračunali smo koliko košta tehnički pregled pri registraciji auta, jedna stavka je neočekivano poskupjela...

Piše M.R.K.
9. svibnja 2023. - 20:53

Koliko košta godišnja registracija auta? U 2023. godini cijena tehničkog pregleda vozila i registracije vozila našla se među stavkama za koje je zbog inflacije najavljeno poskupljenje. Ministarstvo prometa predlagalo je naime da se novim Pravilnikom o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta, koja se plaća pri registraciji motornih vozila, ona uskladi  s godišnjim indeksom rasta cijena na malo, koji Državni zavod za statistiku objavljuje u siječnju svake godine odnosno da naknada poraste za  8,4 posto. Međutim isto Ministarstvo odmah je iz rasprave i povuklo Pravilnik pa je cijena registracije vozila  ostala jednaka lanjskom.  Poskupila je međutim, cijena police obveznog auto osiguranja i to za 13,47 posto!

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Na internetu se mogu pronaći kalkulatori za izračun naknada koje se plaćaju prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila. Pritom će izračun naknade ovisiti o  tipu registracije, odnosno radi li se o produljenju registracije ili novom vozilu i prvoj registraciji, rabljenom vozilu, prvom produljenju ili prijepisu vlasništva. Jedan od parametara je vrsta vozila, godišnji kilometri, zapremnina, vrsta i snaga motora, emisijski razred vozila i vrsta goriva. Također, ovisi  ima li vlasnik rješenje o invalidnosti pa osobe s 80 posto ili više postotaka tjelesnog oštećenja, odnosno osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta 60 posto ili više postotaka, neće plaćati godišnju naknadu za uporabu javnih cesta za jedan osobni automobil koji imaju u svom vlasništvu.

Evo kako izgleda taj kalkulator tehničkog pregleda za osobni auto:

1. Tehnički pregled osobnog vozila – 20,25 € + PDV

2. EKO-test DIZEL – 13,61 € + PDV

3. Obrasci i registri tehničkog pregleda grupa 2 – 1,24 € + PDV

Ukupno – 35,10 €

PDV – 8,78 €

Ukupno tehnički pregled stoji 43,88 €

   Cijena registracije vozila i produljenja valjanosti prometne dozvole:

1. Posebna naknada za okoliš – 4,65 €

2. Porez na cestovna motorna vozila koji se plaća prema snazi motora i starosti – 53,09 €

3. Poslovi koji prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole – 6,12 € + PDV

4. Ovjera prometne dozvole – 6,12 € + PDV

5. Naknada za ceste – 49,65 €

6. Naplata propisanih obveza – 2 usluge – 4,58 € + PDV

Ukupno – 124,20 €

PDV – 4,20 €

Ukupno, dakle, 128,40  eura bez obavezno auto osiguranja.

image
Darko Tomas/Cropix

Ministarstva mora, prometa i infrastrukture povuklo je u ožujku Pravilnik koji se odnosio na poskupljenje cijena tehničkog prijedloga  uz obrazloženje da je  riječ o prijedlogu županijskih uprava za ceste, čiji je isključivi prihod od ovih naknada, a Ministarstvo je to ocijenilo „u ovom trenutku neprihvatljivim”.  

Za usporedbu, tehnički pregled auta pri registraciji u Srbiji košta 51,70 euro,  komunalna taksa koja se tamo naplaćuje košta između 6,1 euro i 61 eura. Tablice i prometna vozila za sve koji prvi puta registriraju vozilo to u Srbiji stoji 14,60 eura.

09. ožujak 2024 00:58