StoryEditorOCM
DubrovnikGospar Perica Deranja, najstariji aktivni član Bratovštine festanula sv. Vlaha

Izborio sam se da festanjuli u procesiji nose klobuke na glavi

Piše Gabrijela Bijelić
2. veljače 2024. - 10:49

Dubrovčanima je poznatiji kao vlasnik crvenog Fiata Balille iz 1936., dobrodržeće maskote Oldtimer kluba Dubrovnik, a oni koji pomnije prate povijest Feste svetog Vlaha prepoznaju ga i u ulozi festanjula iz redova zanatlija.

image

Perica Deranja s kolegom festanjulom pomorcem Nikolom Beusanom na Festi 1996.

Privatni arhiv

Pero Perica Deranja, najstariji aktivni član bratovštine Svetoga Vlaha koja okuplja sve žive svjetovne domaćine Feste, zagazio je već u deseto desetljeće života. U kalendaru su mu upisana 92 rođendana, no ljubav za parca i sjećanja na proslavu prije 27 godina itekako su živi:

Konavljanin s Konala

- Bio sam festanjul na Festi 1996. godine, ja kao automehaničar u paru s danas pokojnim pomorcem Nikolom Beusanom, dugogodišnjim lučkim kapetanom. Bili smo baš dobar tandem što se suradnje tiče, pravi mali reformatori. Napravili smo primjerice značke s likom Svetoga Vlaha koji su kasnije nosili svi festanjuli, a ja sam se izborio da festanjuli u procesiji nose klobuk na glavi. Prije su išli bez njih, ko za sprovodom, a ne ko za ovako svečanu priliku. Puno sam s don Tomom o tome pričao, bilo je glasanje i uspjeli smo isposlovat da se stave klobuci – sjeća se gospar Perica toga za njega velikog postignuća praćenog i organizacijskim promjenama u udruženju festanjula koje je dobilo žiro-račun, riješilo članarine, odredilo termine sastanaka kroz godinu...A kako je te poratne godine primio vijest da je izabran za festanjula, pitamo ovog veterana konavoskih korijena koji danas živi na Konalu:

image
/Cropix

- Uvijek sam se nekako nadao tom pozivu, ja sam iz vjerske obitelji, pokojna žena i moja djeca, svi smo bili župljani u Svetoga Andrije. Bio sam i u procesiji kad je bila tisućita obljetnica Feste, te 1972. godine i 1996. osjećaj je bio drugačiji. Ta jubilarna ceremonija bila je u nedjelju, 6. veljače u bivšem sustavu, a ova je došla malo nakon Domovinskog rata, pamtim da su sastanci bili u crkvici Svetog Spasa, išao sam po robu od festanjula u Zagreb, Želimir Puljić je bio dubrovački biskup. A rektor Zborne crkve sv. Vlaha naš dum Ivo Bjelokosić. I onda su se brojili barjaci župa, nisam zapamtio koliko ih je bilo, bit će najmanje stotinjak, ali uvijek se govorilo da je procesija tolika koliko u njoj ima barjaka, a po tome je te godine bila dosta velika – živo se prisjeća gospar Perica koji s pamćenjem nema ama baš nikakvih problema.

Oldtimeri i parac

Naprotiv, priča nam kako je od 1958. na Grudi imao automehaničarsku radionicu:

image
Tonci Plazibat/Cropix

- Nisam dugo ostao, šćerao me porez kao narodnog neprijatelja, prešao sam u Dubrovnik, 12 godina sam bio predsjednik Udruženja zanatlija, s pokojnim Joškom Radicom smo bili u Gradu, u uredu gdje je nekad bio Vodovod – spominje se najstariji aktivni festanjul i počasni predsjednik Kluba oldtimera, čiji je zaštitni znak upravo Peričina Balilla:

- Glumila je ona i u Zafranovićevoj ‘Okupaciji u 26 slika‘, kasnije sam s njom obišao cijelu bivšu Jugoslaviju. Mlađima sam lani predao kormilo kluba, ali auti uvijek ostaju moja ljubav. A parac pogotovo – zaključio je gospar Perica.

Pamti se da je u njegovu festanjulskom ‘mandatu‘ na sam blagdan dubrovačkog parca kiša omela koncelebriranu svetu misu na otvorenom. Nakon bogoslužja s propovijedi hvarsko-bračkog biskupa mons. Slobodana Štambuka, sveti Vlaho je, ko i vazda, učinio famozo čudo od čudesa, pa se nebo razvedrilo za raskošnu procesiju njegove 1024. Feste.

Koji su ovo mafiozi?

Jedne godine dubrovački su festanjuli dobili poziv iz Splita, na Festu svetog Duje. Sudjelovali su oni u dugom špaliru uz rivu, onako posebni u crnim vestitima i klobucima u moru narodnih nošnji hodočasnika iz svih krajeva Dalmacije i šire:

- Kad su nas vidjeli Splićani kako odudaramo, počeli su dovikivati da ‘koji su ovo mafiozi?‘ - prisjeća se gospar Perica koji je zavazda zapamtio i neudobne drvene sjedalica autobusa koji su im dali u dubrovačkom prometnom društvu da s njim putuju u Split. Poduzetan kakav je uvijek bio, festanjul senior se snašao i za ‘modne dodatke‘ poput bijelih rukavica i šala koje je nabavio u Zagrebu, na istom mjestu odakle su se odijevali pripadnici Tuđmanove počasne garde.

image
/Cropix
05. svibanj 2024 12:11