StoryEditorOCM
DubrovnikNASTAVAK SLUČAJA KOLOČEP

Iz ureda pravobranitelja Ministarstvu mora o Jadroliniji: ‘Svim putnicima s invaliditetom treba osigurati prioritetni ukrcaj na frekventnim trajektnim linijama!‘

Piše Gabrijela Bijelić
7. kolovoza 2023. - 20:20

Prošlotjedni slučaj putnice s invaliditetom koju nisu ukrcali na trajekt Jadrolinije za Koločep nije iznenadio Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić na naš upit odgovara  nam kako su upoznati s činjenicom da sustav kupnje i rezervacije karata za putnike i za vozilo na određenim trajektnim linijama tvrtke Jadrolinija, kako navodi, ne omogućava i ne osigurava ukrcaj putnika (i vozila) za određeno vrijeme polaska.

image

Koločep

Tonci Plazibat/Cropix

- Nemogućnost kupnje putne karte za točno određeno vrijeme polaska na pojedinim trajektnim linijama posebno može biti otegotno za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s obzirom da je dugotrajno čekanje u redu po ljetnim vrućinama i gužvama tijekom turističke sezone mukotrpno, a za neke i opasno zbog zdravstvenog stanja. S obzirom da su se dosad zaprimljene pritužbe osoba s invaliditetom odnosile na nemogućnost rezervacije putnih karata za vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom, a koje bi osiguravale ukrcaj za određeno vrijeme polaska na pojedinim trajektnim linijama, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom je nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture nedavno dostavio preporuku da se lučkim upravama uputi prijedlog da se na lučkim pristaništima u njihovoj nadležnosti osigura prioritetan ukrcaj za vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom – ističe Darijo Jurišić.

Dodaje, međutim, kako u Uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom dosad nisu zaprimili pritužbu koja bi ukazivala na potrebu osiguranja prioritetnog ukrcaja za putnike s invaliditetom (neovisno o vozilu), no konkretan slučaj putnice koja nije mogla do Elafita poslužit će im kao osnova i za upućivanje preporuke izravno Jadroliniji da se ovoj kategoriji putnika, a na temelju predočenja pomorske iskaznice za osobe s invaliditetom, osigura prioritetni ukrcaj na frekventnim trajektnim linijama.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Prošlog tjedna mještani Kalamote su se, podsjetimo, požalili kako je na liniji s polaskom u 10 sati iz  Dubrovnika za Elafite bio prekomjeran broj putnika, zbog čega je tridesetak ljudi ostalo na rivi. Među njima bila je i  jedna stanovnica Koločepa koja je osoba s inveliditetom. Gospođa se pokušala na brod ukrcati s djetetom, međutim kad je  došla na red za ukrcaj posada je zatvorila vrata uz objašnjenje „puni smo“. Putnica se obratila kapetanu uz objašnjenje da je osoba s invaliditetom i da sad mora čekati u luci do 14 sati kako bi se ponovo pokušala  ukrcati na brod, no bez uspjeha. Mjesta među 350 putnika koji su se ukrcali na brod za nju nije bilo.

Iz Jadrolinije su se potom ispričali zbog neugodnosti i poznali osobe s invaliditetom da ih na vrijeme obavijeste o namjeri putovanja.

07. svibanj 2024 17:13