StoryEditorOCM
DubrovnikSocijalni dijalog

Iz Uprave Vodovoda Dubrovnik odgovorili na prozivke SSSH-a: ‘Uvijek smo spremni na razgovor s tri reprezentativna sindikata, no oni prethodno moraju utemeljiti pregovarački odbor za kolektivno pregovaranje

Piše DV
2. ožujka 2024. - 10:46

Predsjednik saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nedavno je gradonačelniku Matu Frankoviću kao članu Skupštine dubrovačkog Vodovoda uputio otvoreno pismo, izražavajući nezadovoljstvo izostankom socijalnog dijaloga Uprave i sindikata:

- Obraćam Vam se kao predsjedniku Skupštine društva Vodovod Dubrovnik d.o.o., a s obzirom na potpuni izostanak socijalnog dijaloga između Uprave i sindikata koji djeluju u društvu, među kojima je i Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), koji je član SSSH.Koristim priliku podsjetiti Vas na naš zajednički sastanak održan u Gradskoj upravi Grada Dubrovnika u studenome 2023. na kojem je i s Vaše strane izražena želja za uspostavljanjem socijalnog dijaloga u

Vodovodu Dubrovnik d.o.o.. Naime, obećali ste kako ćete žurno organizirati sastanak Uprave i svih sindikata koji djeluju unutar Vodovoda Dubrovnik, kako bi se riješile smetnje i nesuglasice oko socijalnog dijaloga, a do čega do danas nije došlo. Sve što su sindikati radili u posljednje vrijeme, radili su poštujući procedure i propise, a što se isto ne može reći za Upravu.

image

Sindikalni povjerenik SSSH-a Mladen Novosel

Nera Simic/Cropix

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, sindikalni predstavnici u Vodovodu Dubrovnik više su se puta pisanim putem obraćali Upravi društva, jasno i argumentirano upozoravajući na nepravilnosti vezane uz organizaciju rada i prava radnika, te zahtijevajući od Uprave da provjeri njihove navode i ispravi uočene nepravilnosti.

Konkretno, radilo se, između ostaloga, o nepoštivanju obaveze savjetovanja s radničkim vijećem, odnosno sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća, prilikom donošenja odluka važnih za položaj radnika (članak 150., stavak 1. Zakona o radu), na što je Uprava upozorena dopisom od 27. prosinca 2023. g., te o neispravnom obračunu i isplati naknade plaće za godišnji odmor i naknade za prijevoz, na što je upozoreno dopisom od 17. siječnja 2024. g., kao i o posebno problematičnim slučajevima stavljanja radnika u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu. O svemu navedenome postoje rezultati inspekcijskih nadzora Državnog inspektorata - Inspekcije rada u korist sindikata i radnika, te su protiv poslodavca Vodovod Dubrovnik d.o.o. pokrenute prekršajne prijave, a u tijeku je još jedan inspekcijski nadzor.

S obzirom da je u svim ovim slučajevima izostala reakcija Uprave, koja se pritom posve oglušila na upozorenja i zahtjeve za rješavanjem uočenih nepravilnosti koje su uputili za to ovlašteni sindikalni predstavnici u Društvu, dužan sam Vas, kao predsjednika Skupštine društva ispred Grada Dubrovnika koji je većinski vlasnik, upozoriti da SSSH i SSKH ne mogu tolerirati ovakvo odbijanje socijalnog dijaloga sa sindikalnim predstavnicima koje su sami radnici izabrali.

image

Aglomeracija Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Pravo na sindikalno organiziranje predstavlja jedno od temeljnih radničkih prava, a socijalni dijalog jednu od ključnih društvenih vrednota o čijoj važnosti i korisnosti odavno postoji konsenzus između Vlade RH i socijalnih partnera, a što je između ostaloga potvrđeno i Sporazumom o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća RH.Uloga i zadaća sindikata i izabranih sindikalnih predstavnika, pa tako i onih u društvu Vodovod Dubrovnik d.o.o., jest da ukazuju na nepravilnosti i nepoštivanja radničkih prava, a svaki poslodavac, pa tako i Uprava Vodovoda Dubrovnik, trebao bi biti svjestan da je socijalni dijalog s ciljem zajedničkog rješavanja ovakvih pitanja i u njegovom interesu.

Dosadašnje djelovanje sindikata bilo je posvećeno dijalogu i kompromisu koji do sada jednostavno nije bilo moguće provesti u djelo zbog načina na koji Uprava pristupa problemima koji postoje i kojih su, nadam se, i sami svjesni. Stoga od Vas tražim, i očekujem, da u svojstvu predsjednika Skupštine i predstavnika većinskog vlasnika

Društva poduzmete odgovarajuće radnje kako bi socijalni dijalog u Vodovodu Dubrovnik ponovo profunkcionirao, te kako bi se kroz dijalog pristupilo zajedničkom preispitivanju i rješavanju uočenih nepravilnosti. U suprotnom, a vodeći računa o našoj zadaći zaštite prava i interesa naših članova, bit ćemo prisiljeni razmotriti i druge mjere koje nam stoje na raspolaganju, uključujući javne istupe i prosvjede, kao i sudske sporove. No s obzirom da daljnja eskalacija sukoba nije u interesu nijedne strane, vjerujem i nadam se da će razum ipak prevladati, te da ćemo kroz socijalni dijalog zajednički pristupiti konstruktivnom rješavanju navedenih problema - poručuje potpisnik otvorenog pisma Mladen Novosel.

image

 Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić

Tonci Plazibat/Cropix

Iz Vodovoda Dubrovnik stiglo je očitovanje na Otvoreno pismo Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske od 27. veljače 2024. pod naslovom ‘SSSH i SSKH ne mogu tolerirati odbijanje socijalnog dijaloga u Vodovodu Dubrovnik‘:

- Prvenstveno ističemo kako uprava trgovačkog društva VODOVOD DUBROVNIK d.o.o. poštuje zakonske odredbe kako Zakona o radu, tako i svih ostalih zakona i podzakonskih akata koji se primjenjuju na poslovanje Društva.

Na navode iz otvorenog Pisma o nepoštivanju obaveze savjetovanja s radničkim vijećem odnosno sindikalnim povjerenicima sukladno članku 150. ZOR-a, potrebno je istaknuti kako u Društvu djeluju tri (3) sindikata kojima je putem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti utvrđena reprezentativnost za kolektivno pregovaranje, a to su:

NEZAVISNI SINDIKAT VODOVOD DUBROVNIK d.o.o. – 63 člana (53,38%)

SINDIKAT ZAPOSLENIKA VODOOPSKRBE I ODVODNJE HRVATSKE Sindikalna podružnica Vodovod i kanalizacija Dubrovnik – 31 član (26,27%)

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U KOMUNALNIM I SRODNIM DJELATNOSTIMA HRVATSKE, Sindikalna podružnica Vodovod Dubrovnik d.o.o. – 24 člana (20,34%)

Radničko vijeće nije utemeljeno. Sukladno članku 153. stavku 4. ZOR-a u tom slučaju, sindikati se moraju sporazumjeti o sindikalnom povjereniku, odnosno povjerenicima koji će preuzeti prava i obveze radničkog vijeća, a o postignutom sporazumu sindikati su dužni pisano obavijestiti poslodavca.

image

Djelatnici Vodovoda spajaju novo okno na gradsku vodoopskrbnu mrežu

Vodovod Dubrovnik/

Tri sindikata koja djeluju u ovom Društvu nisu se sporazumjela o sindikalnom povjereniku niti su takav sporazum dostavili poslodavcu. Slijedom zakonskih odredbi Društvo se nije dužno savjetovati sa sindikalnim povjerenicima budući da isti nisu postigli sporazum, no iako ga zakonske odredbe na to ne obvezuju, Društvo provodi savjetovanje sa svim sindikalnim povjerenicima.

Upravo je Zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru Državnog inspektorata, Područnog ureda Split, Ispostave u Dubrovniku od 26. siječnja 2024. utvrđeno kako je Društvo pozvalo sva tri sindikata koja djeluju u Društvu na očitovanje i sudjelovanje u procesu donošenja Pravilnika o radu Društva.

U Pismu se ističe kako o nepravilnostima u Društvu postoje rezultati inspekcijskih nadzora Državnog inspektorata u korist sindikata i radnika, što je netočno. Naime, iako su pojedini sindikati koji djeluju u Društvu više puta prijavljivali radnje koje smatraju nepravilnima, inspekcijski nadzori u odnosu na takve nepravilnosti nisu pokrenuti, a oni koji jesu završeni su pravomoćnom oslobađajućom presudom za Društvo.

Navodi o stavljanju radnika u nepovoljniji položaj zbog članstva u sindikatu neistiniti su i nepojmljivi, budući da Društvo sve svoje radnike tretira na isti način i brine o pravima svakog od svojih radnika. Upravo iz razloga što Društvo svoje radnike tretira ravnopravno, bez ikakve diskriminacije, Društvo ne može slijepo slijediti pogrešna tumačenja zakona i propisa od strane Sindikata, već djeluje sukladno zakonskim odredbama, jednako i pošteno prema svima.

image

VODOVOD DUBROVNIK

Ovim putem želimo ukazati da Društvo tijekom korona pandemije nije smanjilo plaće radnicima što je s druge strane većina poslodavaca, pa tako i onih u vlasništvu jedinica lokalne samouprave napravila. Štoviše, Društvo je od 2021. godine počelo s isplatama dodataka svim radnicima na ime novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika. Tijekom 2023. godine na ime „hranarine“ svim radnicima isplaćivano je mjesečno po 66,36 eura, a za siječanj i veljaču ove godine isplaćeno je 200,00 eura. Pored navedenog Društvo je tijekom 2023. godine isplatilo svim radnicima novčanu nagradu za rezultate u visini od 100,00 eura, regres u visini od 200,00 eura, uskrsnicu u visini od 132,73 eura i božićnicu u visini od 300,00 eura te svim radnicima koji imaju maloljetnu djecu do petnaest godina starosti 132,73 eura.

Pored gore navedenih neoporezivih naknada koje su kontinuirano isplaćivane radnicima temeljem odluke Uprave, Društvo je u dva navrata povećalo plaće svim radnicima. Prvo povećanje osnovice plaće bilo je u studenom 2022. godine u iznosu od 8,20 % bruto, a drugo povećanje plaće s primjenom od siječnja 2024. godine u iznosu od 8,80 % bruto osnovice i povećanje stalnog mjesečnog dodatka u iznosu od 65,75% bruto. Zaključno, ukupno bruto povećanje plaće za sve radnike u zadnjih 15 mjeseci iznosilo je minimalno preko 21%, pri čemu su radnici s najnižim primanjima zbog znatnog povećanja stalnog mjesečnog dodatka na plaću koji je isti za sve radnike dobili postotno veći iznos.

image

Postavljanje cjevovoda

Grad Dubrovnik/

Neovisno o svemu prednje navedenom, Društvo ističe kako je uvijek bilo spremno na razgovor i kolektivno pregovaranje, međutim reprezentativni sindikati prethodno moraju utemeljiti pregovarački odbor sindikata za kolektivno pregovaranje, a ukoliko reprezentativni ne utemelje pregovarački odbor u zakonskom roku, svaki reprezentativni sindikat ima pravo sudjelovanja u radu pregovaračkog odbora s jednim predstavnikom. Do danas isti nisu zajednički pokrenuli ozbiljniju inicijativu kolektivnog pregovaranja sa poslodavcem.

Važno je za istaknuti da Uprava Društva kontinuirano unapređuje kako materijalna tako i druga prava radnika unatoč nepostojanju Kolektivnog ugovora, ističe se u odgovoru koji potpisuje predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

 

 

 

 

 

 

 

28. travanj 2024 02:43