StoryEditor
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.|

ISTRAŽIVANJE AGENCIJE IPSOS PULS Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za župana, pogledajte kako mu stoje protukandidati

Piše DV
29. ožujka 2021. - 07:29
Do lokalnih izbora tek je nešto više od mjesec i pol dana, kakve su preferencije birača?Boris Kovačev/ Cropix

HDZ-ov kandidat Nikola Dobroslavić uvjerljivo vodi u utrci za dubrovačko-neretvanskog župana. Pokazuju to rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je uoči svibanjskih lokalnih izbora od agencije Ipsos naručila središnjica HDZ-a. Istraživanje je rađeno telefonski od 22. do 24. ožujka na uzorku od 703 ispitanika.

image
Ipsosovo istraživanje javnog mnijenja uoči svibanjskih lokalnih izbora
Ipsos

Anketa koju smo dobili od središnjice još nije doprla do članova stranke na lokalnoj razini, a otkriva kako bi za Dobroslavića u prvom krugu glasovalo 36,7 posto ispitanika, dok bi nestranačkog kandidata Roka Tolića s SDP-om i partnerima podržalo 20,8 posto biračkog tijela. Na trećem mjestu je Božo Petrov, kandidat Mosta s potporom 17,8 posto anketiranih, a za njim Marko Giljača kojeg podržava 6,4 posto.

U drugom krugu izbora, vidljivo je iz ankete, HDZ-ov Dobroslavić dobio bi više od 45 posto potpore, a SDP-ov adut Tolić 35 posto. Udio neodlučnih birača gotovo je 20 posto.

image
Izborne preferencije
Ipsos

Rejtinzi stranaka pred izbore pokazuju da HDZ i partneri (HSS, HSU, HSLS, HSP dr. Ante Starčević i Hrast) dobivaju najviše, 35,7 posto naklonosti birača. Gotovo upola slabiji su SDP-HNS i Platforma 'Dubrovnik – naš Grad'. Most bi bio odabir za 12,5 posto anketiranih, a Srđ je grad i Nova ljevica za njih 8,7 posto.

image
Omjer snaga u drugom izbornom krugu
Ipsos

Istraživanje pokazuje kako na lokalne izbore 16. svibnja planira sigurno izaći 57,6 posto anketiranih. Najveći postotak izlaznosti, od 69 posto, iskazali su građani iznad 60 godina, a najmanji, 41 posto, mlađi od 29 godina.

U obrazovnoj strukturi nema razlike među biračima s osnovnom školom i fakultetom – iznad 65 posto ispitanika iz obiju kategorija namjerava ispuniti građansku dužnost kad za to dođe vrijeme.

image
Namjera izlaska na birališta
Ipsos
06. svibanj 2021 07:03