StoryEditorOCM
DubrovnikKreću dopune Zakona o trgovini

Istražili smo koje će dubrovačke pekare i butige raditi nedjeljom do kraja godine

Piše Ahmet Kalajdžić
27. lipnja 2023. - 07:33

Od 2. srpnja i dolazećeg vikenda počinje primjena dopuna Zakona o trgovini, koje dopune su kolokvijalno nazvane "Zakonom o neradnoj nedjelji". I dok ove godine ogromna većina sve nedjelje planira "utrošiti" tijekom ove sezone, neki već razmišljaju mjesecima unaprijed i pomalo kalkuliraju koliko nedjelja ostaviti razdoblje jeseni i predbožićne kupovine.

image


 

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Vlasnik lanca pekara "Zlatno zrno" koje imaju prodajne objekte u Dvorima Lapad, na Iva Vojnovića te ispod žičare, Halid Morina rekao nam je kako će ove sezone iskoristiti svih 16 nedjelja i dodao:- Vjerojatno će svi tako raditi pa nam se valja prilagoditi i dogovoriti kako ljudi nakon sezone nedjeljom ne bi ostali bez kruha! S prestankom sezone svi možemo dio pekara zatvoriti a da ne osjetimo loše posljedice, ali je pitanje kako će se potpuno zatvaranje odraziti na poslovanje- glasno razmišlja Morina, dok Željko Pralas iz pekare "Mare" ističe kako "pozdravlja nerad nedjeljom, ali osobno još nije odlučio kako":

- Najvjerojatnije tijekom sezone za rad neću iskoristiti baš sve nedjelje, nego nešto ostaviti i nakon sezone". Zef Preklapaj kao vlasnik lanca pekara "Mokošica" naglašava da će do kraja rujna svaku nedjelju raditi pekare kod naselja Sedam smrtnih grijeha, na Maslinati i ona u Orašcu, dok će pekara u Zatonu Velikom raditi do 15. listopada, kad se kao sezonska zatvara sve do iduće turističke sezone.

I pekar Mario Glavinić, vlasnik gruške pekare "Glavinić", za glavnu turističku sezonu najavljuje sve do konca mjeseca rujna rad tijekom svake nedjelje, a slična je i odluka Erzena Morine za lanac pekara "Rusica":- Svaku nedjelju radit će naše pekare nedaleko Karingtonke, u robnoj kući "Srđ", "Pinky" u Zagrebačkoj ulici i ona u DOC-u Lapad. Odlučili smo, pekara kod bazena nedjeljom neće raditi.

Iz splitskog pekarskog lanca "Bobis" javili su nam kako su zasad utvrdili da će njihove pekare u Vukovarskoj ulici, na Batali i u Lapadu raditi svake nedjelje sve do konca kolovoza, dok će pekara u Mokošici biti zatvorena.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Što se tiče gradskih samoposluga i objekata trgovačkih centara, Ivo Brbora potvrdio nam je da do kraja rujna sugrađani i turisti ne trebaju brinuti o nedjeljnom radu samoposluge "Semafori" u Lapadu jer će im njegovi zaposlenici cijelu sezonu biti na usluzi. Iz Uprave trgovačkog lanca "Konzum" odgovorili su kako su "sukladno zakonu, plan rada svake pojedine prodavaonice, bez obzira je li u Zagrebu ili u ostatku Hrvatske, prilagodili potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima. Najažurnije informacije o radnim vremenima svih prodavaonica kupci će, kao i dosad, moći pronaći na našoj internetskoj stranici. Dodatno, na ulaznim vratima svake prodavaonice bit će izvješeni i plakati putem kojih se kupci također mogu informirati o radnim vremenima te prodavaonice, kao i o drugoj najbližoj Konzum prodavaonici (u slučaju da prodavaonica koju kupac posjećuje ne bude radila). Kad je u pitanju kupnja na našoj internet prodavaonici, dostava ni preuzimanje nedjeljama neće biti moguća"- odgovor je Službe korporativnih komunikacija "Konzuma".

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Mediji su već izvijestili kako se među trgovinama u sastavu lanca "Lidl" koje uvode radnu nedjelju nije trgovački centar u Čibači. Naime, tijekom ove sezone privremeno neće raditi prodajna mjesta uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a trgovine na Jadranu nastavljaju raditi i nedjeljom. Objavljeno je i kako je za trgovine u sklopu lanca "Kaufland" još u izradi plan za radne nedjelje. Iz lanca kažu kako se trude pronaći najbolje moguće rješenje za zaposlenike i kupce. Neovisno o tome, Kaufland će, i dalje ostati među rijetkim trgovačkim lancima koji prakticiraju petodnevni radni tjedan za sve svoje zaposlenike.

Na kraju, od lanaca koji u dubrovačkom dijelu  županije imaju svoja prodajna mjesta, recimo kako je i za njemački lanac ‘dm‘ u tijeku "finaliziranje rasporeda radnih i neradnih nedjelja, odnosno usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o trgovini, te će se prilagoditi potrebama kupaca. Rad prodavaonica u sklopu trgovačkih centara kroz radne i neradne nedjelje definirat će se u suradnji s tim trgovačkim centrima, a kupcima je stalno na raspolaganju ‘dm‘ online-shop.

Teritorijalno dežurstvo?

Usporedbe radi, recimo kako brojni veliki centri u Zagrebu neće raditi tijekom sezone, a kako je to kad takvi centri i uopće velike prodavaonice ne rade nedjeljom, naši će sugrađani iskusiti već po završetku sezone. Poučeni iskustvima prikupljenim tijekom ove sezone trgovci će, nema dvojbe, vjerojatno za iduću godinu "silom prilika" međusobno više komunicirati pa i dogovarati tzv. teritorijalno dežurstvo, posebno za pekare kao objekte koji su nedjeljom najčešće na meti kupaca.

 

26. travanj 2024 05:23