StoryEditorOCM
DubrovnikČESTITAMO! |

ISTI DAN I GODINA, ISTI GRAD, ISTI KREATIVNI POZIV Josip Škerlj i Lukša Peko danas slave 80. rođendan!

Piše Dv
24. travnja 2021. - 18:07

Na isti dan, u istoj godini, u istom gradu - tog 24. travnja prije točno osam desetljeća u Dubrovniku rođeni su dubrovački slikari Josip Škerlj i Lukša Peko. Uz Josipa Pina Trostmanna navode se kao 'nositelji' drugog dubrovačkog, kolorističkog, slikarskog trolista.

image
Josip Škerlj
Tonći Plazibat/cropix

Škerlj je prije malo više od mjesec dana zajedno s imenjakom i kolegom slikarom i kiparom Josipom Ivanovićem u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorio izložbu „Za svetog Josipa“, ali i početkom studenog prošle godine ovaj pjesnik i dugogodišnji likovni pedagog predstavio je 21. zbirku pjesama - "Pjesme u prozi".   

Jedno od recentnih djela njegovog kolege Peka, koji je i vrstan grafičar, bila je grafička mapa „Fra Didak Buntić - Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata“ u suradnji s fra Vendelinom Karačićem krajem 2019. Predstavljanje mape i otvorenje istoimene izložbe trebalo se održati u ožujku prošle godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, ali je kao 'žrtva' korone odgođena. Posljednja velika izložba u rodnom gradu bila je ona u proljeće 2018. kad je Peko u Umjetničkoj galeriji otvorio izložbu "Terra incognita / Nepoznata zemlja".

image
Lukša Peko
Nikola Vilić/Cropix

Svakako, slavljenicima želimo sretan rođendan i još puno stvaralačkog zanosa!

05. svibanj 2024 15:37