StoryEditorOCM
DubrovnikDOGOVORILI SE ZAKUPCI I FRANKOVIĆ

Ipak suncobrani na Brsalje i Gundulićevu, na Stradunu svakome stol više, više zvučnika i jača glazba uz pomoć DJ-a

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
16. prosinca 2021. - 15:18

Nakon sastanka sa zakupcima adventskih kućica novinarima je izjavu dao gradonačelnik Mato Franković i najavio bolja vremena na dubrovačkom Adventu.

-Željeli smo vidjeti što ih muči svjesni činjenice da je 15 dana padala kiša i nije se dogodio nikakav promet. Pričali smo o svim organizacijskim problemima, dogovoroili smo ovako - na Pilama će biti postavljeni suncobrani kao prethodnih godina, na Gundulićevoj poljani također, a na Stradunu, kao kommpenzacija za izgubljeni promet, dodatni stolovi i stolice. Postigli smo suglasje." - ustvrdio je Franković.

Grad je u obvezi sukladno zakonu po pitanju organiziranja koncerata uz covid potvrde, dodao je, podsjećajućči kako je odrađen koncert Daleke obale i najvaljujući novi koncert.

-Nadamo se skoro novom koncertu, pozvat ćemo sugrađane iza ograde da uživaju u programu. Ovo vrijeme je zahtjevno, ispred nas je stavilo izazove na koje moramo odgovoriti. Povećat ćemo broj zvučnika na svim lokacijama, dodati DJ-a koji će upravljati tim sustavom u okviru dozvoljene razine kako ne bi ometala sve one koji tu žive. Vjerujem da su zakupci zadovoljni, nadam se da će nas i vremenske prilike poslužiti i da će se DZF održat u okolnostima u kojima može."

Zakupci, dodao je, ne mogu niti smiju sami organizirati svoju glazbu te da je Grad taj koji kao krovni organizator može to jedino raditi. Kad se dogodi samovolja to nije dobro, jer onda tako svatko može svaki dan svugdje organizirati glazbu kako ga je volja. Reda mora biti, a bit će i sankcija, najavio je šef komunalnih redara Miho Šutalo koji je najavio i sankcije za sinoćnji samoorganizirano puštanje glazbe na Stradunu, s najvjerojatnije 2 tisuće kuna za fizičku osobu, dok je kazna inače između 5 i 10 tisuća za pravnu osobu, a prema odluci o komunalnom redu.

A hoće li zakupci biti sankcionirani i na Gundulićevoj poljani obzirom da su najavili svoju glazbu od petka dalje, Šutalo odgovara:

-Naravno da će biti sankcionirani ako prekrše odluku o komunalnom redu, komunalci rade svoj posao i radit će ga i dalje.

Gradonačelnik, kaže, nije sretan s mjerama u kojima pokušavamo živjeti, no spreman ih je do kraja poštovati jer je druga opcija jedino da festivala uopće ni ne bude. Na pitanje koje su jednom prilikom postavili zakupci kućica - misli li on sam ikad doći s obitelji na kućice, Franković odgovara:

-Pa u mojoj obitelji ja sam u manjini, moje tri sinjorine određuju gdje će se ići i kad, ja samo slušam."

Ne može, dodaje pobjeći od nostalgije za pretprošlom godinom i onima ranije, kad je Dino merlin održao povijesni koncert za Silvestrovo, ali se nada da će mjere doći svome kraju pa ćemo "čim prije vratiti na Stradun".

-Da nije bilo kiše uvjeren sam da bi bila puno bolja atmosfera, ali evo sve do Božića davaju lijepo vrijeme, mislim da će Stradun biti pun, bit će svijeta po Gradu, bit će kolende, Badnjeg dana i svega. Kad su ljudi sretni, sretan sam i ja jer sam im tad najmanje bitan." 

03. svibanj 2024 20:13