StoryEditorOCM

Intervencijska kardiologija Opće bolnice Dubrovnik uz bok najvećim centrima. Evo kakav je zahvat uspješno izveden

Piše dv
9. kolovoza 2023. - 18:54

U Općoj bolnici Dubrovnik prvi je put izvedena perkutana koronarna intervencija (PCI), rotablacija koronarnih arterija i u konačnici ugradnja stentova kod viskorizičnog pacijenta s brojnim komorbiditetima. Radi se o trosatnom zahvatu koji se ne izvodi niti u svim kliničkim bolničkim centrima u Republici Hrvatskoj.

- Radili smo perkutanu koronarnu intervenciju odnosno liječenje koronarnih arterija ugradnjom stenta kod bolesnika koji je imao puno komorbiditeta, šećernu bolest i puno drugih poteškoća, a nalaz na srčanim arterijama indicirao je kardiokiruršku operaciju bypassa (CPB). Rizik te operacije bio je značajan zbog čega smo prvi put u Općoj bolnici Dubrovnik radili ugradnju stenta na način da smo prethodno, kako bismo uopće omogućili takav zahvat, ugradili posebnu perkutanu pumpu. To je zadnje čudo tehnologije koje je do sada bilo dostupno isključivo kliničkim bolničkim centrima. Kateter sa specijalnom pumpom putem preponske arterije stavljamo u srce i ta pumpa omogućuje da radimo ovakve rizične zahvate. Naime, bez te pumpe pacijent bi imao epizode niskog tlaka, možda čak i potrebu za reanimacijom, pa je pitanje bi li se zahvat uopće mogao napraviti.-ističe prof.dr.sc. Joško Bulum, specijalist interne medicine uže specijalnosti iz kardiologije, inače voditelj Odjela za intervencijsku kardiologiju KBC-a Zagreb.

- S obzirom na našu specifičnu organizaciju i udaljenost od kliničkih centara Opća bolnica Dubrovnik razvila je djelatnosti koje druge opće bolnice nemaju. Najeklatantniji primjer je kardiologija koja je sada izvanredno ekipiran odjel. Dulje vrijeme imamo 24 sata dostupnog interventnog kardiologa, a samo prošle godine imali su više od 400 intervencija. Na tom odjelu danas se obavljaju zahvati na polju interventne kardiologije koji se ne rade čak ni u klinčkim bolničkim centrima s kojima smo uz opremu i ljudstvo na istoj razini. Primjer današnjeg postupka još jednom pokazuje da u interesu naših pacijenata krupnim koracima grabimo naprijed.- ističe izv.prof.prim.dr.sc. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Prof. Bulum prvi je put s kolegama iz Opće bolnice Dubrovnik, liječnicima Perom Markunovićem i Dinom Džamastagićem napravio u Dubrovniku ovaj složeni zahvat.

- Ugradili smo pumpu koja je radila tri sata tijekom kojih smo najprije napravili vrlo kompleksan zahvat na arterijama. Koristili smo posebnu tehniku ljuštenja kalcija iz krvnih žila, tzv. rotablaciju. To je također jedna od novina koje smo zadnjih godinu i pol uveli u Opću bolnicu Dubrovnik koja se ne izvodi niti u svim kliničkim bolničkim centrima u Republici Hrvatskoj. Nakon ljuštenja krvnih žila na srcu tog bolesnika ugradili smo dva stenta. Na kraju smo uspješno iz obje preponske arterije gdje smo dolazili do srca rupe zatvorili pomoću posebnih zatvarača, dakle bez kirurških šavova, pa bolesnik nakon ovakvog zahvata praktički već sutradan može biti otpušten kući na svojim nogama.

Prof.dr.sc. Joško Bulum u Dubrovnik dolazi više puta godišnje, a KBC Zagreb Općoj bolnici Dubrovnik donirao je uređaj kojim se radi radi rotablacija koja je iznimno korisna u brojnim stanjima pacijenata.

- Može se dogoditi da pacijent ima toliko kalcificirane arterije da je nemoguće ugraditi stent. U angiosali u Općoj bolnici Dubrovnik prošle je godine montiran najmoderniji rendgenski uređaj sa svim popratnim uređajima za mjerenje protoka kroz arterije i za oslikavanje arterija, pa je angiosala dubrovačke kardiologije opremljena po svim svjetskim standardima. Ukoliko se pojave rijetki pacijenti s kojima se ne može dalje ništa napraviti u Dubrovniku s pumpom koja je vrlo malim dimenzija i vrlo je kompatibilna s transportom koja nam je danas dostupna i u Općoj bolnici Dubrovnik pacijent može biti premješten na Rebro i tamo nastaviti liječenje. To su primjerice slučajevi ukoliko je zbog oštećenja srca potrebna transplantacije srca što se ne može riješiti u dubrovačkoj općoj bolnici.-zaključuje prof.dr.sc. Joško Bulum.

Ističe kako dubrovačka kardiologija ima izvrsne mlade liječnike koji se dodatno obrazuju i educiraju za brojne kardiološke intervencije. Liječnici Pero Markunović, Dino Džamastagić i Barbara Obradović na čelu s voditeljem Odjela kardiologije dr. Jerkom Ferri Certićem, a uz podršku Uprave na čelu s ravnateljem izv.prof.prim.dr.sc. Marijom Bekićem, imaju prilike raditi složene zahvate i uvjete za rad koji im omogućuju napredovanje. Mišljenja je kako će mladi liječnici ostati u Dubrovniku ako imaju opremu i mogućnosti za rad kakve im pruža Opća bolnica Dubrovnik. Posebno je naglasio kako je za ostanak liječnika u Dubrovniku dostupnost nove tehnologije veći motivator nego čisti financijski efekt.

03. svibanj 2024 21:41