StoryEditorOCM
DubrovnikNAKON TRAGEDIJE NA VISU

Instruktor ronjenja Ante Perušina: ‘Ronjenje na dah je opasno, vrlo lako pri izronu možete pasti u nesvijest i utopiti se. Evo zašto se to događa‘

Piše dv
18. kolovoza 2022. - 14:27

Nakon što je jučer kod Visa poginuo šesnaestogodišnji mladić koji je ronio na dah, pitali smo dubrovačkog instruktora ronjena Antu Perušinu kakve opasnosti krije takvo ronjenje koje mnogi smatraju bezopasnim.

image

Iskusni instruktor ronjenja  Ante Perušina

Tonči Plazibat/cropix

- Od pet tragedija ronilaca, čak četiri se odnose na one koje se dogode prilikom ronjena na dah. Sve tragedije u pravilu se događaju zbog ljudske pogreške. Rijetko kada zakaže oprema. Prvo i glavno pravilo u ronjenju, bez obzira bilo ono sa opremom, odnosno bocama ili na dah je da se uvijek roni u paru. Dok jedan zaranja drugi ga nadzire. Tog glavnog pravila, o kojem ovisi život, mnogi se ne pridržavaju – kaže Perušina koji ima golemo ronilačko iskustvo te nam otkriva u koje su najčešće opasnosti ronjenja na dah.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Mnogi koji rone na dah ne znaju sebi odrediti granicu. Nekome je ta granica 10 metara, nekom pet, a nekome tri metra. Obično je problem hiperventacije, kada ronioc uzme što više zraka prije zarona da se može što duže zadržati pod morem. Pri tome se stvara parcijalni tlak i ako se pod površinom zadržimo samo malo duže nego smijemo, pri izronu on pada što dovodi do nesvjestice i obično utapanja jer umjesto zraka udahne more, ako je ronioc sam. A to se obično događa na dva, tri metra ispod površine. Upravo zato je važno da se roni u paru, jer ga drugi ronilac može izvesti na površinu i umjetnim disanjem mu spasiti život. Stoga nikada ne ronite sami, pa ni kada su u pitanju male dubine – savjetuje Ante Perušina.

03. svibanj 2024 00:35