StoryEditorOCM
DubrovnikNE MOŽETE VIŠE SAMI

Inspekcija HZZO-a dubrovačkoj bolnici naložila drugačija pravila naručivanja. Evo kako se možete naručiti na ultrazvuk dojke

Piše Silvia Rudinović
24. listopada 2022. - 13:27

Pacijentice kojima je potreban ultrazvučni pregled dojki u Općoj bolnici Dubrovnik od 1. ožujka ne mogu se same naručivati preko službe Centralnog naručivanja. Za redovni pregled, može ih naručiti samo liječnik obiteljske medicine.

- Inspekcija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dva puta je bila na ovom Odjelu. Zahtijevalo se da, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, najmanje 51 posto narudžbi obavljaju liječnici obiteljske medicine. Od 1. ožujka 2022. smo liječnicima obiteljske medicine dali dozvolu naručivanja za ultrazvučne preglede za iduću godinu ili, po potrebi, prije ako ima termina, i time smo ispoštovali dogovor – kaže Zdravko Cvitanović, voditelj odjela Centralnog naručivanja OB Dubrovnik.

image

Zdravko Cvitanović, voditelj Centralnog naručivanja OB Dubrovnik

Božo Radić/Cropix

Ravnatelj OB Dubrovnik, prim. dr. Marijo Bekić ističe kako je broj liječnika koji radi ultrazvučne preglede ograničen.

- UZV dojke nam je krucijalni problem, ali ga rješavamo. S Upravom smo uspjeli dogovoriti da naši bolnički liječnici, uz adekvatnu naknadu, izvan redovnog radnog vremena rade ultrazvučne preglede onkoloških pacijenata kojima je to potrebno po nalazu liječnika specijalista, a to je obično tri ili šest mjeseci nakon mamografije i MR-a. Radi se o 40-ak ultrazvučnih pregleda tjedno. Na taj način ćemo smanjiti listu čekanja i, nadam se, riješiti problematiku s ultrazvukom – rekao je Cvitanović.

Naglašava kako bolnica osigurava termine onkološkim pacijentima s potrebom za žurnim pregledom. Svakodnevno imaju dva do pet termina za takve slučajeve. Inače, u dubrovačkoj bolnici se godišnje odradi oko 250 tzv. ‘core biopsija dojke‘ i preko 400 punkcija. Zdravko Cvitanović iznosi podatak o 46.774 osobe ženskog spola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za koje je godišnje predviđen barem jedan ultrazvučni pregled dojke. Dio žena s područja doline Neretve i s Korčule pođe u Split, a ostale dolaze u Dubrovnik.

image

Na UZV dojke može se naručiti samo preko liječnika obiteljske medicine

/Shutterstock

- Možemo govoriti o četiri tisuće bolničkih ultrazvučnih pregleda dojke godišnje, ne računajući pritom svakodnevne izvanredne termine za naše onkološke pacijente – kaže Cvitanović za dubrovačku bolnicu.

Inače, na redovan UZV pregled čeka se 365 dana. Izuzetak su onkološke pacijentice i žene koje dolaze kroz programe ranog otkrivanja raka dojke.

26. svibanj 2024 12:06