StoryEditorOCM
DubrovnikObišli smo mesnice

Inflacija je itekako utjecala na cijenu janjetine i odojka, ali Dubrovčanima će se na uskrsnoj trpezi naći ovo meso!

Piše Ahmet Kalajdžić
29. ožujka 2024. - 07:33

Uskršnji blagdani samo što nisu počeli i sugrađani žurno obilaze trgovine kako bi kupili sve željene artikle kako bi blagdanska trpeza bila što raskošnija. No, ove je godine dojam kako su inflacija i silna poskupljenja posebno utjecala na djelimičnu promjenu ustaljenih potrošačkih navika. Na to ukazuju i gužve u trgovačkim centrima, a za što ilustrativniji prikaz stvarnog stanja uoči blagdana pogledali smo cijene više vrsta mesa, cijene kojeg najbolje ukazuju na oslabljenu kupovnu moć građana i siromašniji no inače očekivani izgled blagdanske trpeze.

image

Inflacija je najuočljivija kod cijena mesa

Ak/

Tako se cijene janjetine (bez glave i privage) kreću od 14,30 €/kg za onu iz Šestanovca i Dalmatinske zagore do 23,99 €/kg za pašku janjetinu. Cijena teletine kreće se od 5,69 eura za rebra i prsa do 16 eura za but, dok je cijena odojka 5,99 €/kg. Ljubitelji pršuta ovaj put za tu deliciju trebaju izdvojiti 22,58 €/kg, ali uz malo truda kupci mogu pronaći i pršut na akciji i to po cijeni od 18,50 €/kg.

Na upit koju vrstu mesa sugrađani najviše kupuju, mesari uglavnom odgovaraju: piletinu!

image

Inflacija je najuočljivija kod cijena mesa

Ak/

Takav odgovor nećemo komentirati, ali recimo i to kako je cijena cijelog pileta, pripremljenog za pećnicu 6,18 €/kg. Za sugrađane koji se odluče za još bogatiju trpezu, navedimo kako za ovaj Uskrs cijena bakalara zapada čak 40,39 €/kg, ali naglašavamo da je riječ o onom koji je već očišćen.

Navedimo i to kako se usporedbom cijena može zaključiti da je janjetina poskupila 60- 75 posto, a pršut više od 100 posto!

27. travanj 2024 07:58