StoryEditorOCM
DubrovnikO VILI ELITI, PUTELJCIMA, HDZ-U...

Igor Legaz: ‘Ja nisam aktivist nego osoba koja radi posao komunalnih službi. Mi uređujemo, a ništa ne rušimo!‘

Piše Ahmet Kalajdžić
1. rujna 2023. - 12:54

-Nisam znao držati pilu, macolu ni motiku, kako zamiješati beton, ništa nisam znao, ali sam od ožujka 2008. naučio i pravio puteljke. Ne ulazeći u to da je dio zida u pomorskom javnom dobru, ovdje je građevinski inspektor zaključio kako zid nema potvrde glavnog projekta i donio rješenje o uklanjanju.

image
Ahmet Kalajdžić/

Ne znam što se kasnije događalo, ali je udruzi ”Divlja liga vaterpolo” bilo važno da se može prići te sam na nemoguće strmom mjestu napravio puteljak, ali je žena kojoj je to bila jedina mogućnost doći na kupalište tu slomila nogu.”Dijamantni put” iz 2013. je nastao kad je udruga odlučila napraviti 60 metara dugi put kroz tvrdu stijenu. Tad je ”Alfaplan” radio kanalizaciju, a radnik Lovre Meštrović je znao zidartski posao te sam mu iz svog džepa plaćao da sazida čvrste skaline nabijajući iznutra beton da ih lebić ne može srušiti. Gorenje skaline sam ja napravio režući stijenu dijamantnom brusilicom i stoga sam ih nazvao Dijamantni put. Put se pripisuje udruzi, ali sam ja to financirao, a župan mi pripisuje da je to moj privatni put! Znači, sad ga mogu zatvoriti i razbiti, ali bi me policija odmah zatvorila ako bih to učinio jer je na pomorskom dobru! Htjeli smo urediti a ne blokirati prolaz-  rekao je to na tematskoj pressici na predjelu ispod nedavno srušenog zida na pomorskom javnom dobru  Igor Legaz te zamolio novinare da ga ne nazivaju aktivistom nego osobom koja radi posao komunalnih službi:- Udruga ima 120 članova, nije aktivistička nego praktički obavlja posao kojeg ne rade komunalci niti održavaju obalne puteve- rekao je Legaz, ali nije odgovorio možemo li stoga zaključiti da je  ”komunalac dragovoljac”.

image

Igor Legaz na pressici koju je držao kod Villa Elite

Ahmet Kalajdžić/

Govoreći o spornim vratima odnosno raštiu Legaz je naveo kako su geometri iskolčili granice pomorskog dobra:- Željezni raštio je sad otvoren jer ga je netko 2020. raskovao i ne pitajte tko je to učinio! To je jedan od puteljaka koji se koristi, drugi je ovaj na kojem smo a za oba možete zahvaliti meni i imao sam krivične poslove zbog toga. I uspio sam!- naglasio je, dijelom u stilu ”ja pa ja” Legaz i podsjetio kako je 2021. kad je došlo do obrušavanja stijena, gradska uprava prolaz šetača preusmjerila na put na kojem se nalazimo.

-Ponovno su izronili ”duhovi iz boca” kad su gradonačelnik i župan ponovno držali govor protiv građana. To se može samo ovdje dogoditi!- naglasio je i odgovarajući na upit novinara da se ”osvrne na izjave HDZ-ovaca na pressici” ustvrdio:- To je unutarnje pitanje te stranke i u to ne ulazim! Nisam stranka nego udruga i neću se miješati u njihov narativ: imaju veliki pravni problem s kriminalom, proglašeni su kriminalnom organizacijom i oni imaju problem s pravosuđem a ne mi!

Legaz je iznio i neslužbene spoznaje kako je izgubljen park Gjivović, govorio o koncesijama za Splendid i kupalištu Sumartin te ustvrdio da je dobro što za ”Belvedere” još nije određena granica pomorskog javnog dobra jer bi se prema novom zakonu granica trebala određivati kopnenim rubom šetnice. Ako tako bude. Čitav put će biti unutar granice pomorskog dobra, što nam je od vitalnog značaja- rekao je a na naš upit kako tumači da još nitko nije ništa učinio po rješenju građevinskog inspektora podsjetio:

image

Igor Legaz na pressici koju je držao kod Villa Elite

Ahmet Kalajdžić/

- To izlazi iz okvira mojih spoznaja! Mi smo godinama imali jako puno poteškoća, inspektor je donio rješenje koje je postalo pravomoćno nakon čega su se opet javile gradske službe da pokušaju pomoći Zovku u nastavku blokiranja prolaza. Dali su mu neku dozvolu koja vrijedi za veći dio zida, ali nikako za par metara uz klupu koji je u pomorskom dobru (i koji je nedavno srušen, op. a). Njihove se potvrde odnose samo na zonu izvan pomorskog dobra, što dokazuje i podatak da nema dozvole Lučke kapetanije. Jer, samo vlasnik ili koncesionar kojeg ovdje nema mogu dobiti dozvolu, a je li njemu netko nešto potpisao pa rekao ”evo tebi to pa prikaži da nekog zavaraš”, taj mu nije pomogao nego sebe uvukao u probleme i volio bih da se istraži tko je to učinio! Bitno je samo je li dio zida u pomorskom dobru!- naglasio je Legaz i u svezi plaže Sumratin (gdje, kako ističe, postoji falsi upis u registru koncesija te navodi da se Županija suprotstavlja presudi Visokog upravnog suda, ali se ”Dubrovački zalasci sunca” lažno predstavljaju kao koncesionar) naveo svoje ufanje kako će jednog dana istražitelj USKOK-a pitati župana je li primio presudu i zašto je nije proveo.

image
Ahmet Kalajdžić/

Na upit da komentira tvrdnju Blaža Peza da selektivno provodi pravdu, uzvratio je:- Cinično je pozivati se na nešto što sam napravio u situaciji potpune blokade prilaza te uloženi ogromni moj trud i novac iskoristiti kao argument da me se napada, a popravili smo ili napravili oko 50 raznih prilaza i prolaza te postavili klupe, nismo sve stigli. Gdje je tu selektivnost? Ako imate 15 puteljaka, zar smetaju još dva nova- rekao je Legaz na podsjećanje kako mu Royal Resort predbacuje kako postoje već dva prilaza plaži i pokazao kako se i bor pored srušene ograde nalazi unutar pomorskog javnog dobra:- Prepreka nema što raditi na čestici pomorskog dobra da presjeca prolaz! Mi uređujemo, a ništa ne rušimo!- rekao je Legaz nakon čega je s novinarima prošetao oko kupališta i pokazao im što je sporno.

23. svibanj 2024 05:59