StoryEditorOCM
DubrovnikMOŽEMO LI MI TO?

Ideja za novog direktora Libertasa stiže iz Transilvanije, čučnjevima do karte

Piše DV
31. listopada 2021. - 15:46

Kod upisa u prvi razred osnovne škole čak 10 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu, podatak je Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Kažu, nikad nije bilo toliko pretile djece. Kad su u pitanju odrasli, samo 34 posto stanovnika Hrvatske u 2019. godini imalo je normalnu tjelesnu masu, gotovo dvije trećine (65%) je prekomjerne debljine, a jedan posto je pothranjenih.

Koliko učinka imaju napori javnoga zdravstva u promicanju pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, različite televizijske emisije i novinski članci koji ukazuju na zdravstvene i druge probleme osoba koje se bore s debljinom?

Rumunjski grad Cluj-Napoca pošao je korak dalje u motivaciji građana. Kako je objavio Romanian Insider, uveli su besplatnu kartu za javni gradski prijevoz onome tko na autobusnoj stanici napravi 20 čučnjeva u dvije minute. Stvar funkcionira na način da putnik stane na obilježeno mjesto ispred automata za autobusne karte, a senzor broji čučnjeve u zadanom vremenu. Tzv. 'kartica zdravlja' je, doduše, na snazi samo tijekom kampanje tamošnjeg festivala sporta, ali je zgodan primjer kako promicati tjelesnu aktivnost. Za lanjske akcije, putnici javnog gradskog prijevoza u ovom transilvanijskom gradu napravili su milijun čučnjeva.

Eto, ideje za novog direktora Libertasa Franka Mekšića koji je vrlo brzo po imenovanju napravio dvije stvari na koje Dubrovčani jako dugo čekaju. Uvedeno je beskontaktno plaćanje na Libertasovim prodajnim mjestima, a prilikom produživanja učeničkih pokaznih karata, više nije potrebno predočiti učeničku potvrdu. Potvrda se donosi samo prilikom prvog izdavanja pokazne karte, odnosno jednom u školskoj godini.

26. travanj 2024 07:04