StoryEditorOCM
DubrovnikOBLJETNICA DRUŠTVA MULTIPLE SKLEROZE

Iako sve slabije vidi, Asja je stvorila ljepotu i poklonila je svima: Ona je dokaz da i život s teškom bolešću može biti lijep!

Piše D. M. L.
28. svibnja 2024. - 17:35
Izložbom fotografija obilježen je Međunarodni dan multiple skleroze te 20 godina postojanja UdrugeŽeljko Budimir Keko/

U vrtu Hotela Lapad izložbom fotografija Asje Bernetić, koja je članica Društva multiple skleroze Dubrovačko-nretvanske županije, obilježen je Međunarodni dan multiple skleroze te 20 godina postojanja Udruge.

STVARA LJEPOTU

Sav prihod od prodaje fotografija s izložbe pod nazivom ‘Kroz Asjine oči‘ namijenjen je radu Društva. Cilj izložbe bio je prikazati da osoba s invaliditetom može itekako  stvarati i nastaviti kvalitetno živjeti kroz svoj talenat i ono što voli, a u tome je Korčulanka Asja Bernetić itekako uspjela.

image

Asja Bernetić autorica je fotografija s izložbe pod nazivom ‘Kroz Asjine oči‘

Privatni Arhiv/

Izložbu su otvorili dubrovački fotografi Miho Skvrce i Zoran Marinović, a Asja je bila spriječena zbog bolesti.

- Zahvaljujemo svima koji su došli! Zahvaljujemo se gospođi Nadi Medović koja je pozdravila nazočne u ime Grada Dubrovnika, gospođi Nini Skurić koja je bila naša gošća i uputila pozdrave u ime Županije Dubrovačko-neretvanske - stoji na fb stranici Društva.

image

Izložbom fotografija obilježen je Međunarodni dan multiple skleroze te 20 godina postojanja Udruge

Željko Budimir Keko/

- Posebno i od srca se zahvaljujemo gospodi Zoranu Marinoviću i Mihu Skrvce koji su toplo i svečano otvorili izložbu ‘Kroz Asjine oči‘. Zahvale idu našim skrivenim talentima, voditeljicama Martini Kortiziji Franić i Dajani Žanetić. Zahvaljujemo se svima koji su djelovali humanitarno. Svim drugim udrugama koje su došle, kao i predstavnicima institucija... Posebno se zahvaljujemo Ženama, baš sa velikim Ž iz DU2Remember. Zahvale idu i svim fotografima koji su uskočili, kao i sponzorima - istaknuli su.

- Iako je Asja Bernetić osoba u invalidskim kolicima, iako joj se tresu ruke i sve slabije vidi, ona stvara ljepotu i poklanja je svima nama - istaknula je Patricija Švaljek, voditeljica Društva, te istaknula da je prikupljeno nešto više od 1.100 eura za rad Društva.

image

Izložbom fotografija obilježen je Međunarodni dan multiple skleroze te 20 godina postojanja Udruge

Željko Budimir Keko/

BOLEST S TISUČU LICA

Kako stoji na stranicama Plivazdravlje, multipla skleroza (MS) je kronična autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava kod koje dolazi do propadanja ovojnice koja obavija živčana vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija.

Osnovna značajka bolesti je stvaranje ‘demijeliniziranih plakova‘ na mjestima u mozgu ili u leđnoj moždini gdje je došlo do oštećenja ovojnice, a često je zahvaćen i vidni živac.

Posljedica oštećenja ovojnice živca je usporenje ili blokada prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica, a samim time i poremećaj različitih funkcija u središnjem živčanom sustavu.

image

Izložbom fotografija obilježen je Međunarodni dan multiple skleroze te 20 godina postojanja Udruge

Željko Budimir Keko/

Multiplu sklerozu, kao posebnu bolest, prvi je put 1868. opisao francuski neurolog Jean-Martin Charcot (1825.-1893.). Patološke nalaze u svojim istraživanjima multiple skleroze Charcot naziva skleroza s plakovima. Tri su osnovna simptoma: nistagmus (nekontrolirani pokreti očnih jabučica), tremor i ‘pjevajući‘ govor – dizartrija (što nije tipično samo za multiplu sklerozu). Kod bolesnika s takvim simptomima Charcot je zapazio i promjene kognitivnih funkcija, opisavši ih kao ‘značajno slabljenje pamćenja‘ i ‘lagani gubitak ideja‘.

Multipla skleroza je bolest mladih ljudi, a najčešće se javlja između 15. i 45. godine života. Bolest se može pojaviti u djetinjstvu i starijoj životnoj dobi, no puno rjeđe. Procjenjuje se da trenutačno od multiple skleroze u svijetu boluje oko 2,5 milijuna ljudi. Od toga je oko 400.000 bolesnika u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Hrvatskoj se procjenjuje da je oko 4500 oboljelih. Kao i kod drugih autoimunih bolesti, karakteristično je da žene s godinama sve više obolijevaju i to gotovo triput češće nego muškarci.

21. lipanj 2024 05:30