StoryEditorOCM
DubrovnikSlastičarstvo je umjetnost

Iako im je posao zajamčen već tijekom školovanja, ako ovako nastavi, neće nam imati tko zasladiti život!

Piše Silvia Rudinović
26. listopada 2023. - 07:34

U Hrvatskoj nedostaje više od 300 slastičara, poruka je s nedavnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Zavod za zapošljavanje godinama ukazuje na ovo deficitarno zanimanje i savjetuje stipendiranje te povećanje upisnih kvota za slastičare u školama Dubrovačko-neretvanske županije.

Obiđu svijet

Posao im je zajamčen već tijekom školovanja, a dubrovačke hotelske kuće vode računa da svoje majstore slastica šalju na usavršavanje po proslavljenim europskim akademijama. No, malo tko je upisivao ovaj smjer s namjerom da se u životu bavi izradom kolača. Stavove prema kuharstvu i slastičarstvu mijenjaju masterchefovi i ostale televizijske emisije. Ove godine upisano je dvostruko više slastičara nego lani.

- Uistinu samo rijetki upisuju slastičarstvo zbog ljubavi prema tom poslu ili ideje kako će se zaposliti kao slastičari nakon trećeg razreda. Međutim, tijekom školovanja mnogo toga nauče u našim kabinetima, putuju po natjecanjima, zavole slastičarstvo i, na kraju, vide priliku za zapošljavanje. Uostalom, koliko djece s 14 godina uopće može biti sigurno kojim se poslom žele baviti čitavog života? Mogu to reći iz vlastitoga iskustva. Ja, sa svojim odabirom, nisam pogriješila – kaže Petkana Sindik, nastavnica stručnih predmeta kuharstva i slastičarstva u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik.

Nakon završene srednje škole, zaposlila se u Jadranskim luksuznim hotelima gdje je učila od raznih stranih ‘pastry chefova’.

- Najveći izazov bila su glamurozna strana vjenčanja. Chef bi donio fotografije torta i željenih okusa. Sjećam se tog straha hoću li uspjeti ispuniti očekivanja, a sa svakim novim uspjehom rasla je ljubav prema ovom poslu – prisjeća se Petkana Sindik čiji su deserti bili ‘zvijezde’ američkih filmova snimanih na dubrovačkom području.

image

Petkana Sindik

Božo Radić/Cropix

Siguran posao!

- Popularnost zanimanja kuhar i slastičar posljednjih godina raste, čemu je pridonio i naš Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Ove godine je upisano 15 učenika u smjer slastičar, a ukupno u tri razreda ih je tridesetak. Još za vrijeme školovanja mogu osigurati radno mjesto, a mnogi osiguraju stipendije – kaže Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Kuhar, ali slastičarka

Svojim učenicima, s kojima je sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima, prenosi znanja i vještine naučene i na prestižnim kulinarskim akademijama, pariškoj Lenôtre, Baskijskom kulinarskom centru i Le Cordon Bleu u Turskoj.

- Ipak, najvažnija je osnova, a znate li što je to u najčešćem slučaju? Ono što smo naučili od svojih baka. Kasnije tu osnovu nadograđujemo. Slastičarstvo zahtijeva mnogo rada, truda, strpljenja, urednost, preciznost, organiziranost, treba imati živaca za to, ali ostavlja prostora za kreativnost jer slastičarstvo je vrsta umjetnosti – poručuje sugovornica.

S ovom školom učenici imaju zajamčen posao, mogu naći i stipendiju. Ipak, napominje Sindik, postoje tri zamjetne razlike u odnosu na kuhare. Slastičari su nešto slabije plaćeni, manje su zastupljeni u našim restauracijama, a slastičarstvo se, za razliku od kuharstva, kod nas još uvijek doživljava kao ženska profesija. Nastavnica kaže kako je i svom sinu prilikom upisa u srednju školu nastojala razbiti tu predrasudu.

Otvaranje obrta

Ukazuje i na problem otvaranja slastičarskog obrta.

Navodi primjer bliske prijateljice koja je u jednom danu u Irskoj otvorila obrt za izradu kolača po narudžbi u vlastitoj kući, dok se kod nas zakoni i pravila prečesto mijenjaju, a uvjeti za kućnu izradu teško ispunjavaju.

Ima li Dubrovnik pastićeriju dostojnu statusa nagrađivanog turističkog bisera, nešto više od ponude pet vrsta slastica: rozate, palačinaka, lava kolačića i torte od sira ili mrkve? Postoje mjesta u Gradu gdje se mogu kupiti slastice, zapravo najviše sladoledi. No, Dubrovnik zaslužuje pastićeriju koja će nuditi 20 vrsta slastica, gdje konzument može sjesti i uživati u kolačima i tortama cijelu godinu, ali to je teško izvesti, kaže sugovornica, jer je sve skupo, od najma prostora, režija, radne snage, do nabave namirnica.

image

Petkana Sindik, nastavnica slastičarstva u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik

Bozo Radic/cropix/Bozo Radic/cropix

A, za izvrsne kolače nije dovoljno samo znanje, nego i kvalitetna namirnica do koje danas nije lako doći, osobito izvan sezone. Ali, ništa nije nedostižno, osobito mladim, nadarenim učenicama TUŠ-a koje su, u modernom, novoopremljenom kabinetu TUŠ-a, u kojem sve sjaji od inoksa, s mentoricama spravile kolače i tortu vrijednu medalje na natjecanju koje ih uskoro čeka.

Nismo više zaprška!

Jesu li brojne edukativne ili natjecateljske televizijske emisije pridonijele većem usmjeravanju djece u kuharske i slastičarske školske programe?

- Uočljiva je razlika otkako su kod nas krenule kulinarske emisije. Djeca gledaju taj show i sebe već vide kao kulinarsku zvijezdu, nesvjesni da je za taj status potrebno mnogo rada i truda. Ali, nema veze, važno je da su motivirani i da vide kako kuhari i slastičari danas imaju sasvim drugačiji status nego prije 20 ili 30 godina, kad su bili samo zaprška. S obzirom da mnogo putujem po svjetskim natjecanjima, mogu slobodno reći da je slastičarstvo umjetnost. Kod nas se više gura kuhare, ali i mi imamo umjetnike među slastičarima. Dobar majstor slastičar može lijepo živjeti od ovoga posla - kaže Sandra Jadek, predsjednica Sekcije slastičara pri Hrvatskom kuharskom savezu, slastičarska olimpijska i osvajačica brojnih nagrada.

Ljetos se mnogo pisalo o cijenama sladoleda, i po četiri eura za kuglu. Jadek kaže kako dobavljači tjeraju slastičare na poskupljenja.

- Neke su namirnice poskupjele za 300 posto! Slastice postaju luksuz – rekla je vrsna slastičarka.

04. svibanj 2024 22:42