StoryEditorOCM
DubrovnikNA KAVI PRIJE ‘FAJRUNTA‘|

I epidemiolozi ističu kako kafići nisu legla zaraze, a kava će se i dalje piti ali na benzinskim pumpama!

Piše Ahmet Kalajdžić
27. studenog 2020. - 15:59
Odluka hrvatske Vlade o trotjednom zatvaranju kafića i resotrana sve do 21. prosinca u petak je "top tema dana" razgovara u Dubrovniku. Spoznaja kako tijekom slijedeća 24 dana neće biti dnevnog rituala ispijanja kave, dvojako je dočekana među našim sugrađanima. Bio je to i dovoljan razlog da Dubrovčani ovog petka iskoriste sunčani dan te kafiće posjete i oni koji inače u njih rjeđe dolaze.

image
Zaddnji dan prije lockdowna
Ahmet kalajdžić


Naime, dio je Dubrovčana novi 'mini lockdown' dočekao je komentirajući je uz dozu građanskog bunta. Sažeo ih je u svoj monolog jedan vlasnik ugostiteljskog objekta koji je, ipak, inzistirao na anonimnosti:- Nismo mi sjever i sjeverozapad Hrvatske, mi smo na jugu gdje danju sunce peče, a noću vjetar "dere"! Na prste samo jedne ruke mogu se nabrojati objekti koji imaju dovoljno veliki zatvoreni prostor za veći broj gostiju. I Nacionalni Krizni stožer ističe kako kafići nisu žarišta širenja zaraze. A opet, već od popodneva nema nikakve šanse biti vani i stajati uz stol kafića. Nema šanse ni da se upale tri grijalice po svakom stolu! Noć na jugu hladnija je nego u Zagrebu. I čemu sve ovo: trebalo je više odlučnosti i političke hrabrosti za donošenje pravih mjera...

S druge strane je nemali broj sugrađana koji podržavaju sve donesene mjere o obustavi rada svih ugostiteljskih objekata, s izuzetkom hotela i kampova te restorana koji dostavljaju hranu. Oni se nadaju kako će im strpljenje i disciplinirano pridržavanje mjera omogućiti bezbrižnije Božićne blagdane te Novu godinu i tvrde da se "u to ime trebamo strpjeti te pokazati odgovornost koja nam treba kao malo kad.

image
Zaddnji dan prije lockdowna 
Ahmet kalajdžić


Jedan od onih koji će se striktno pridržavati donesenih mjera je Valentin Vuličević koji ističe da će u navedenom razdoblju kavu vjerojatno ispijati i ćakulati sa suprugom. Onako u šali, dodaje kako je moguće da se kao jedna od posljedica upravo donesenih jesenjih anti-COVID mjera pojavi i neželjeni povećani broj razvoda brakova.

Ugostitelj Miho Fiorović odlučno ističe kako nije potrebno zatvaranje na način kako je predviđeno.

image
Miho Fiorović
Ahmet kalajdžić


- Nije potrebno jer mi nismo kritična županija kao one u sjeverozapadnom dijelu države! I epidemiolozi ističu kako kafići nisu legla zaraze, ali kad su mjere već donesene, moramo ih se pridržavati. I osobno ću ih se kao ugostitelj pridržavati, poštivati sve predviđene mjere, a sve za opće dobro. Nadam se kako će i moje pridržavanje doprinijeti željenom cilju bezbrižnijeg dočeka blagdana.

image
Zvonimir Levi
Ahmet kalajdžić


Agent za nekretnine Zvonimir Levi smatra kako većini onih koji su naučili načiniti đir vani i sve ritualno začiniti kavom, najveću korist od zatvaranja ugostiteljskih objekata imati benzinske pumpe: - Možemo očekivati masovno okupljanje na platoima benzinskih crpki kako bi barem tamo popili kavu u društvu. Ali, što reći neko: izdržat ću, mora se! Osobno ću vrijeme više iskoristiti za rad, a manje za druženja. No, za mjere smatram da su kasno uvedene, no da će ipak postići željeni učinak. A to je najvažnije!
03. svibanj 2024 23:40