StoryEditorOCM
DubrovnikOsluhnuli bilo javnosti

Hrvatske ceste povukle Studiju o utjecaju na okoliš brze ceste Dubrovnik - Zračna luka

Piše GB
9. veljače 2024. - 15:15

Povučena je Studija o utjecaju na okoliš brze ceste Dubrovnik – Zračna luka Dubrovnik koja je proteklih mjeseci izazvala niz negativnih reakcija lokalnog stanovništva od Komolca preko Dubrovnika do Župe dubrovačke:

- Studija je u ovom trenutku povučena kako bi se kvalitetno evaluirala sva pitanja i nedoumice iskazane tijekom javne rasprave od strane građana te napravio daljnji plan razrade u cilju zadovoljstva svih korisnika koji će u konačnici i koristiti infrastrukturu.” - potvrdila nam je danas Tamara Pajić, glasnogovornica Hrvatskih cesta kojima je, kažu, cilj razvoj kvalitetne infrastrukture uz konsenzus s lokalnim stanovništvom i samoupravom.

Obećali su razmotriti sve sugestije i kritike koje su građani iznosili tijekom javnih rasprava kako bi se odredila svima prihvatljiva varijanta buduće trase.

Mještanima Komolca je, podsjetimo, neprihvatljiva bila varijanta prolaska brze ceste poviše zaštićenog krajolika Rijeke dubrovačke, u čemu ih je podržao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ustvrdio kako kod ovako osjetljive teme treba poslušati glas naroda.

A svoje su rekli i Župljani koji su se otvoreno usprotivili rješenju brze ceste. Istaknuli su kako se kod projektiranja uopće nije uvažilo njihove primjedbe da se prometnica trasira iznad Postranja, već je trebala Župu dubrovačku praktički ‘presjeći‘ na dva dijela, dok bi kolničke trake išle u neposrednoj blizini obiteljskih kuća. Za rješenje koje će napraviti najmanje štete zauzeo se i župski načelnik Silvio Nardelli, podsjetivši kako je za Župljane neprihvatljiva varijanta brze ceste s nasipom visokim 17 metara koji bi Župu presjekao popola.

Na javnoj raspravi o Studiji stiglo je oko dvije tisuće primjedbi.

26. travanj 2024 22:34