StoryEditorOCM
DubrovnikSUDBINA VILE DUBRAVKE

HRT Centar vraća se na staru adresu, bivše vlasnike odbio Strasbourg no oni poručuju kako bitka nije gotova

Piše Pišu: Gabrijela Bijelić, Ahmet Kalajdžić
7. siječnja 2022. - 10:38

Potvrde li se priče koje posljednjih dana kolaju Gradom, otvorenje 73. Dubrovačkih ljetnih igara HRT-ov bi centar Dubrovnik mogao dočekati u novim starim prostorima u Ulici branitelja Dubrovnika. O povratku iz sadašnjeg smještaja u Vukovarskoj bliže Pilama, zasad nema službenih potvrda:

- S obzirom da je projekt obnove objekta „Vila Dubravka“ u tijeku, prigodom puštanja u rad novog/starog HRT centra Dubrovnik bit ćemo slobodni dati sve relevantne informacije – šturo su nas izvijestili iz Komunikacija HRT-a. Na upit o tome znači li izvjestan povratak Centra na staru adresu da je riješen spor ili postignuta nagodba s nasljednicima vlasnika Vile Dubravka, obitelji Glavić-Devide, s Prisavlja nisu odgovorili.

image
Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Robert Šveb: Nadležni su zasad bez komentara o Dubravki

.
Damjan Tadic/Cropix

Zatražili pravnu zaštitu

Bivši, a izgledno i budući smještaj HRT-ova Centra, Vila Dubravka, rezidencijalni jr objekt izgrađen 1902. godine, upisan u registar kulturnih dobara RH, a prostire se na 1400 četvornih metara, te ima vrt i šetnicu. Zdanje je izgradio Federico Glavić, bogati povratnik iz Čilea koji je po povratku iz Južne Amerike tamo uselio sa suprugom i kćerkom koja je u vili nesretno izgubila život. Federico je imetak ostavio u nasljedstvo nećaku Tomu Glaviću, čiji se unuci godinama bore za povrat vile konfiscirane za bivšeg režima 1947.

Nakon što im je Ustavni sud u jesen 2019. odbio tužbu u kojoj tvrde da im je onemogućeno pravo za raspolaganje privatnom imovinom, nasljednici vlasnika, obitelji Glavić- Devide posredstvom zagrebačkog odvjetnika Veljka Miljevića odlučili su pravnu zaštitu u srpnju prošle godine potražiti pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Već potkraj studenog od francuskog im je tribunala stigla odbijenica.

image
Odvjetniku Veljku Milejviću stigao je pravorijek suda u Strasbourgu
Damir Krajac/Cropix
Planirali bez ometanja

Unuci izvornog vlasnika Tome Glavića više od dva desetljeća bore se za povrat nacionalizirane imovine, posebice Vile Dubravka. Obratili su se kroz to vrijeme svim raspoloživim domaćim sudskim instancama, među kojima i Visokom upravnom sudu u vidu žalbe. No, nijedan od sudskih postupaka nije srpečavao HRT da o Vili Dubravka promišlja prvo u kontekstu prodaje, a zatim i prenamjene.

Kako stoji u otpravku pristiglom na adresu pravnih zastupnika tužitelja, u slučaju Devide protiv Republike Hrvatske sudac Erik Wennerström presudio je da hrvatsko pravosuđe nije povrijedilo proceduru na štetu podnositelja tužbe. Točnije, sud u Strasbourgu smatra da je obitelj Devide iskoristila sve raspoložive pravne mogućnosti na domaćim sudovima, te da nema govora o povredi njihovih ljudskih prava:

image
Vila Dubravka u fazi je obnove, stanare bi mogla primiti na ljeto
Tonci Plazibat/Cropix

- Ova je odluka konačna i protiv nje nije dopuštena žalba Odboru, Vijeću niti Velikom vijeću Suda od kojeg više nećete primiti nikakve dopise glede ovog predmeta. Sukladno praksi Suda o čuvanju i pohrani spisa, spis se neće čuvati dulje od jedne godine od dana donošenja odluke – navodi se u dopisu Tajništva Europskog suda za ljudska prava koji je 24. studeng prošle godine zaprimilo Odvjetničko društvo Miljević i partneri.

Fedor Devide-Glavić: Razočaran sam!

Obitelj Devide-Glavić ovim je iscrpila sve mogućnosti pravne bitke za prostor nedaleko Pila.

Podnositelj tužbe Fedor Devide-Glavić nije želio komentirati pravorijek iz Strasbourga, rekao nam je tek da je užasno razočaran raspletom slučaja koji se pune 22 godine vukao po hrvatskim sudovima, da bi 'skončao' odbijenicom međunarodnog Suda za ljudska prava.

image
Fedor Devide Glavić: Razočaran sam, Sud u Strasbourgu ne razlikuje se puno od hrvatskih
Cropix

Iz svega navedenog proizlazi da Hrvatska radiotelevizija neće imati nikakvih pravnih zapreka pri useljenju u preuređenu vilu u Ulici dubrovačkih branitelja. Dubravku je, podsjetimo, na prodaju 2015. stavio bivši ravnatelj HRT-a Goran Radman za iznos od 12,9 milijuna kuna. Nešto ranije spominjalo se kako će HRT i Vilu Čingriju, nekadašnji dubrovački centar HTV-a, prepustiti državi kako bi se time namirio dio poreznog duga javnog servisa.

Čingrija je u međuvremenu prenamijenjena u Centar kompetentnosti za turističku i ugostiteljsku struku i čeka obnovu uz odobrenje konzervatore. Dubravka upravo prolazi zahtjevnu obnovu i prilagodbu za medijske namjene i ponovni prijam radijskih i televizijskih novinara i tehničkog osoblja. Vila Dubravka je 1952. i formalno prešla u vlasništvo Radio Zagreba, čiji je današnji HRT pravni sljednik.

image
Faksimil sudskog rješenja Europskog suda za ljudska prava
Umjesto prodaje - obnova

Mediji su opširno javljali kako je vilu Dubravka na prodaju 2015. ponudio bivši ravnatelj HRT-a Goran Radman. Govorilo se i da će 2013. javni servis i Vilu Čingriju prepustiti državi kako bi namirili dio poreznog duga nastalog na Prisavlju.
Od 2016. prestale su priče o prodaji vile, odakle se u međuvremenu, nakon 70 godina djelovanja, iselio Radio Dubrovnik. Spominjala se tek renovacija i ponovna medijska (pre)namjena, a baratalo se tu brojkama od oko 4 milijuna kuna.
Povijesni izvori kažu kako je za talijanske okupacije u Dubravki radio Institut za talijansku kulturu, a nakon kapitulacije Italije, Hrvatski državni krugoval - postaja Dubrovnik. Tomu Glaviću konačno 1947. godine, u sudskom procesu koji su komunističke vlasti konfiskacijom bivši režim oduzima sav imetak, pa tako i Vilu Dubravka koju je bezuspješno pokušavao vratiti u obiteljski portfelj.

30. travanj 2024 18:29