StoryEditorOCM
DubrovnikRUSI NA UDARU SANKCIJA

Hoćemo li ovo ljeto na Stradunu sresti Abramoviča, Vekselberga i druge ruske milijardere?

Piše dv
24. veljače 2022. - 14:38

Ako je istina što pišu londonski mediji, Daily Mail i The Sun, ruskom milijarderu Romanu Abramoviću  vrata Velike Britanije mogla bi  biti i službeno zatvorena, neovisno putovnici koju imao u džepu i neovisno o tome što je vlasnika Chelsea, nogometnog prvaka Europe, prenose Sportske novosti. 

image
Roman Abramović i Vladimir Putin
Aleksey Nikolskyi/AFP

U pozadini svega je njegova bliskost  s Vadimirom Putinom koji je jutros naredio napad na Ukrajinu. Sam Roman Abramovič, čije se bogatstvo procjenjuje na 10 milijardi eura, učestalo negira usku povezanost s Kremljom, a od 2018. posjeduje  i izraelsko državljanstvo  temeljem kojeg je dosada i ulazio u Veliku Britaniju iako po zakonu ne može na ' otoku' ostati  duže od 6 mjeseci u kontinuitetu. Obzirom da se sankcije  koje EU zbog napada na Ukrajinu iz trenutka u trenutak proširuju ne samo protiv Rusije već i njezinih državljana,  vrlo je moguće da će Abramoviću biti zabranjen ulazak i u samu Europsku uniju, a time i u Hrvatsku u kojoj je čest gost sa svojim jahtama.

image
Solaris, nova luksuzna jahta Romana Abramović dugo je bila usidrena ispred Cavtata.
 
Tonci Plazibat/Cropix
image
Abramovićeva 'stara' jahta Eclipse u Gružu se opskrbila sa 750 tisuća tona goriva
Tonci Plazibat/Cropix

Jednaka sudbina mogla bi zadesiti i 'dubrovačkog oligarha', ruskog bogataša  Viktora Vekselberga koji je osim  kuće u Lozici i vlasnik još uvijek u Domovinskom  ratu razrušenog hotela Belvedere te  restorana '360' kojeg krasi Michelinova zvjezdica, jednog od najpoznatijih restorana  u Europi u kojima je među ostalima jeo i najpoznatiji nogometaš svijeta Ronaldo.

image
Hotel Belvedere
Cropix
image
Restoran 360 kojeg krasi Michelinova zvjezdicu u vlasništvu je Viktora Vekselberega
Tonci Plazibat/Cropix
image
Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez dna večeri u restoranu 360
Tonci Plazibat/Cropix

Podsjetimo, Vekselberg koji je intimno vezan za Dubrovnik u koji redovit stiže svojom jahtoh Tango, u Kneževu dvoru 2007. godine organizirao je izložbu Ruskog carskog blaga a među stotinjak eksponata svjetsku pažnju privukla su glasovita Fabergéova jaja.  Ukoliko se kriza u Ukrajini nastavi, osim njih dvojice Dubrovnik bi  ovog ljeta mogao 'ostati' i  bez brojnih  drugih ruskih  bogataša koji su u gradu ostavljali poprilično puno novca.

image
Jahta Tango ruskog biznismena Viktora Felixovich Vekselberga u luci Gruž
Bozo Radic/Cropix
22. svibanj 2024 20:16