StoryEditorOCM
DubrovnikNEPOZNATA SUDBINA

Hoće li zbog izgradnje ribarske luke u Sustjepanu dubrovački restorani ostati bez ribe? Dadić: ‘Rušit ćemo skladišta!‘ Raguž: ‘Vidjet ćemo, treba poštivati koncesiju i njezino trajanje‘

Piše Bruno Lucić
23. studenog 2022. - 07:33

Izgradnjom ribarske luke u Sustjepanu ribari će dobiti bolje mogućnosti za iskrcaj, skladištenje i transport ribe, ali bi radovi mogli zakomplicirati poslovanje korisnicima tamošnjih skladišta. Luka Dubrovnik sklopila je koncesijski ugovor o korištenju skladišta, a Luka ih iznajmljuje. No, može se čuti kako su neki korisnici u zadnji tren obaviješteni da će morati iseliti, a drugi su to, navodno, saznali slučajno pa se postavlja pitanje je li zapravo došlo do ‘gluhog telefona‘.

image
Božo Radić/Cropix

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić otkrio je u kojoj fazi je projekt.

- Podnijeli smo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole odnosno pokrenuta je e-konferencija prije desetak dana. Bilo je određenih ‘preprojektiranja‘ kako bi se projekt uskladio s GUP-om i s Prostornim planom Grada Dubrovnika, a nakon toga je podnijet zahtjev za izdavanje dozvole i sad smo u procesu e-konferencije i vjerujem da će kroz dvadesetak do mjesec dana doći do izdavanja građevinske dozvole. Dok traje izdavanje, radimo na dokumentaciji za nadmetanje koju ćemo poslati Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za ribarstvo kako bi oni to pregledali i nakon izdavanja građevinske dozvole krenut ćemo s natječajem za odabir izvođača radova. Plan je, ako to sve tako bude, da bi kroz drugi mjesec započeli radovi, kaže Dadić koji navodi i što je sve projektom obuhvaćeno:

image

Željko Dadić

Vojko Bašić/Cropix

- Projekt je dosta velik, obuhvaća izgradnju 230 metara nove obale i objekat koji bi bio u smislu određenih skladišta, zamrzivača, sve ono što je potrebno ribarima. Međutim, odlukom Ministarstva poljoprivrede, Upravom za ribarstvo, dobili smo 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a cijeli projekt vrijedi 60 milijuna kuna. U prvoj fazi ćemo napraviti otprilike 150 metara obale i privest svrsi dio rive koji je u dosta lošem stanju tako da omogućimo uredan privez ribarskih brodova, ukrcaj ribe kako bi kasnije ribari svojim hladnjačama ribu mogli voziti na destinacije koje ugovore. Prijavit ćemo se na novi poziv Ministarstva jer ovo je maksimalan iznos koji oni mogu dodijeliti, to je 5 milijuna eura. Ovo je omotnica 2014. - 2021., a idućoj omotnici ćemo biti spremni, imat ćemo građevinsku dozvolu te ćemo se ponovno prijaviti za drugu fazu tako da taj projekt završimo kao što smo završili projekt u Donjem Čelu koji je također financiran iz EU-fondova, ističe Dadić.

Ravnatelj Županijske lučke uprave navodi i što će se dogoditi s tamošnjim skladištima:

image

Hoće li dubrovački restorani ostati bez ribe?

Božo Radić/Cropix

- Koncesionar skladišta je Luka Dubrovnik, a ona ih je iznajmila određenim gospodarskim subjektima. Taj dio će se u ovoj fazi rušiti tako da smo obavijestili koncesionara da svoje najmoprimce obavijesti da će se po nekom hodogramu aktivnosti početi s radovima tako da mogu tražiti alternativne lokacije. Ako sve bude u redu, prva faza bi trebala biti gotova do kraja iduće godine, a vjerujem i prije. Rok za izvođenje radova je otprilike osam do deset mjeseci. U idućoj fazi će se tu izgraditi objekat koji će također služiti potrebama ribarske luke. Objekat neće biti veći od dosadašnjih, neće to biti nešto što narušava prostor. Usuglasili smo se prostorno-planskom dokumentacijom tako da će to biti u javnom interesu i za potrebe ribara i Lučke uprave, kaže Dadić ističući kako bi se na ribarsku luku moglo privezati četiri do pet ribarskih brodova.

- Mi na području srednjeg i južnog Jadrana imamo određenu flotu, to je Orka, Sika i još dva manja broda i mislim da ćemo više nego zadovoljiti potrebe naših lokalnih ribara, poručuje Dadić.

image
Božo Radić/Cropix

Direktor Luke Dubrovnik Željko Raguž s druge napominje kako Luka Dubrovnik ima koncesiju do lipnja 2023. ugovorenu s Županijskom lučkom upravom.

- Sad ćemo iz mjeseca u mjesec vidjeti što će tu zapravo biti. Mi ćemo ih pokušati zadržati maksimalno do lipnja, imamo koncesijski ugovor i do tog datuma ćemo ih pokušati zadržati, a sve drugo je stvar pregovora između Županijske lučke uprave i Luke Dubrovnik, kaže Raguž odgovarajući na pitanje što će biti ako radovi krenu u veljači 2023., a predviđeno je rušenje postojećih skladišta:

image

Željko Raguž

Božo Radić/Cropix

- Vidjet ćemo, ima puno do veljače. Uvijek je dogovor najbolji tako da se nadam da ćemo u tome i uspjeti, ali treba se poštivati koncesija i njezino trajanje. Do isteka koncesijskog ugovora skladišta su ‘naša‘, a korisnici su upoznati zadnjih godina da postoji mogućnost da će jednog dana doći do ove situacije tako da su se neki od njih i snašli, koliko sam čuo, neki i traže, ali mi im stvarno želimo izaći maksimalno ususret i zadržati koliko god to bude moguće s naše strane, govori Raguž.

04. svibanj 2024 02:34