StoryEditorOCM
DubrovnikNASTALA JE ‘OGLUHA‘

Hoće li umirovljenici dobiti božićnicu i kolika bi ona trebala biti? Olga Muratti: ‘Od ljeta čekamo odgovor Vlade! Umag, recimo, izdvaja rekordne iznose za treću dob‘

Piše Gabrijela Bijelić
15. prosinca 2022. - 09:29

O tome se uvelike govorilo prije Svjetskog nogometnog prvenstva, no onda je katarski Mundijal zasjenio sve nacionalne vijesti, pa tako i onu o mogućoj isplati 750 kuna božićnice za svakog hrvatskog umirovljenika. Isplatu blagdanske naknade od stotinu eura zatražila je krajem studenog od Vlade RH Hrvatska stranka umirovljenika. Bio je to zapravo ponovljeni zahtjev od lipnja na koji Banski dvori nisu reagirali. Je li se desetak dana prije Božića išta promijenilo nabolje, pitali smo predsjednicu dubrovačke gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Olgu Muratti, ujedno i članicu Predsjedništva:

image

Kako će umirovljenici bez 750 kuna božićnice?

Darko Tomas/

- Nitko nam iz Vlade ni ovaj put nije odgovorio, a s obzirom na datum, bojim se da našem zahtjevu neće udovoljiti. Jučer smo imali sjednicu Predsjedništva na kojoj smo i o tome raspravljali. Dogovor je da ćemo ubuduće inzistirati na tome da se isplata božićnica umirovljenicima regulira kao zakonska obveza i da ne ovisi o, kako oni kažu, proračunskim mogućnostima. Dosta smo slušali priče kako ‘treba negdje preusmjeriti sredstva da bi se dalo umirovljenicima‘. Mi tražimo da se ta sredstva osiguraju kao stavka državnog proračuna. Koliki će biti iznos i po kojem cenzusu će se dodjeljivati, o tome možemo raspravljati, ali o zakonskom pravu nema rasprave – izjavila je Muratti. Na upit misle i i kako reagirati ako se nastavi ‘ogluha‘ na temu umirovljeničkih božićnica, Olga Murrati kaže kako će onaj tko zapostavi prava populacije koja brojnošću premašuje 1,2 milijuna građana - platiti na izborima.

image


Bozicni ukrasi

Darko Tomas/Cropix/Cropix

Naša sugovornica spominje i primjere gradova s rekordnim izdvajanjima za umirovljenike, poput Umaga. Tamo božićnice dobivaju svi umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna i to tako da umirovljenici s najvišim mirovinama dobivaju po 1.000, a oni s najnižim čak po 4.000 kuna.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević je uoči adventa objavio da bi za 750 kuna božićnice svim umirovljenicima trebalo 900 milijuna kuna, na što je predsjednik Kluba vladajućeg HDZ-a Branko Bačić poručio kako je Vlada već dvaput ove godine intervenirala u poboljšanje standarda ljudi treće dobi.

 

 

 

 

 

 

 

 

02. svibanj 2024 19:43