StoryEditorOCM
DubrovnikKARNEVO 2022.

Hoće li ove godine biti maškara? Turističke zajednice Župe, Konavala i Dubrovnika ‘prate situaciju s covidom‘, evo što kažu entuzijasti iz pokladnih udruga

Piše Ahmet Kalajdžić
26. siječnja 2022. - 16:34

- Župski gusari se i ove godine pripremaju za nastup na karnevalu. Iako nećemo biti na onom najvećem u Rijeci, odlučili smo: idemo u Samobor. Tamošnji su nam organizatori poslali pozivnicu i spremamo se ići s dva autobusa. Iako se još ne zna hoće li javno okupljanje nedaleko Zagreba biti otkazano zbog javnozdravstvenih razloga, puni smo optimizma i spremamo se za spomenuto putovanje.

Rekao nam je to član karnevalske skupine iz Župe dubrovačke Braco Grbić dok je na upit očekuju li potporu od nadležne turističke zajednice, od jednog člana te skupine dobili odgovor:- Dojam je da se u brojnim turističkim zajednicama ponašaju pasivno i po inerciji, što bi narod rekao "k'o zadnja rōta od kãra". Ipak, Grbić dodaje:

image
Braco Grbić iz udruge Župski gospari gusari
Braco Grbić/Župski Gospari Kusari

-Na našim prostorima karnevalske običaje, uglavnom, u životu i tu tradiciju uopće održavaju entuzijasti i volonteri. Osobno na društvenim mrežama, kako se približava stađun od karnevala sve češće objavljujem fotografije kojima želim podsjetiti na tradiciju maškaravanja.

U turističkoj zajednici Konavala direktor Frano Herendija ističe kako je uvjeren da 2022. godine neće biti karnevala:- Aktualna javnozdravstvena situacija uopće nije povoljna za organizaciju javnih skupova! Tajkođer, ove godine konavoske maškare neće nigdje ići u goste na slične manifestacije - rekao je Herendija.

Na molbu da nam dostave podatke o tome što Turistička zajednica grada Dubrovnika planira za ovogodišnje maškare te hoće li biti javnog okupljanja u sklopu te manifestacije, ali i može li se očekivati da se dubrovački karnevo odgodi za proljeće ili rano ljeto, kao što su to upravo odlučili organizatori riječkog karnevala, inače najvećeg u Hrvatskoj, dobili smo odgovor:

image
Detalj performancea rujna 2018.: Gospari gusari oteli milijuntog putnika s kruzera
Braco Grbić/Župski Gospari Kusari

-U dogovoru s Gradom Dubrovnikom pratimo epidemiološku situaciju i mjere koje su na snazi te ćemo sukladno tome i prilagoditi program. Situacija je još uvijek neizvjesna, ali ćemo biti spremni na sve scenarije o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena- rekla nam je koordinatorica Odjela za komunikacijske taktike Turističke zajednice grada Dubrovnika Aida Hadžić.

Međutim, Dubrovčani su uvijek imali individualce koji su bili pokretači i realizatori niza atraktivnih ideja, pa i onih vezanih uz veljune, što je također izvorni naziv za durbovački karnevo. Poslejdnjih sew godina posebno ističe udruga Dart u kojoj smo dznali i ovo:- Budući da su mnogi karnevali u Hrvatskoj otkazani zbog epidemioloških razloga, udruga DART i galerija Artur neće ove godine gostovati u Rijeci kao što je bilo planirano.

Redovite radionice za izradu karnevalskih maski i kostima najvjerojatnije će se održati online. Mogućnost individualnog pa i grupnog nastupa na otvorenom prostoru još uvijek postoji- rekla nam je glasnogovornica udruge DART Tea Batinić, podsjetivši na prošlogodišnji performance "Coffee to go" uz kojem su članovi udruge kratkim, inventivnim i efektnim nastupom uveselili Dubrovčane.

image
Župljani su 2014. već nastupili na Samoborskom fašniku
Braco Grbić/Župski Gospari Kusari
Sjetimo se 2021.godine

Podasjetimo kako je i lani bilo upitno održavanje karnevala, ali je ipak održan i trajao je četiri dana u prilagođenom obliku. Zbog epidemiologije, a bez karnevalske pozornice i revije kostima bila je to neobična festa, bez uobilajene i rado viđene glasne i razigrane povorke Stradunom. Ipak, uz sadržajni program za sve maškarane uzraste, bilio je veselja i zabave, a svečano virtualno otvorenje manifestacije održano je pred Lužom. Prikazani su karnevalski paravani udruge DART, organizirana izložba karnevalskih maski i kostima u Lazaretima, kao i revija kostima “Prinčipesin đir kroz godišta od veljuna”.

29. svibanj 2024 21:17