StoryEditorOCM
DubrovnikGRAĐEVINSKI RADOVI GOTOVI DO KRAJA GODINE

Hoće li osnovci Marina Getaldića ove školske godine ipak krenuti na nastavu u novu školu u Ulici Ilije Sarake?

Piše Kristina Filičić
12. rujna 2022. - 20:21

Građevinski radovi na obnovi i uređenju objekta u Ulici Ilije Sarake u dubrovačkoj povijesnoj jezgri, koji će u skoroj budućnosti postati dio Osnovne škole Marina Getaldića, trebali bi završiti do kraja ove godine. Nakon opremanja prostora potrebnom školskom opremom, spomenutoj osnovnoj školi omogućit će se jednosmjenski rad. Škola trenutno radi na dvije adrese. Dok su niži razredi u zgradi Centar unutar zidina u jutarnjoj smjeni, viši razredi su već godinama ‘podstanari‘ u zgradi dubrovačke Gimnazije i školu pohađaju u dvije smjene.

image

Radovi na budućoj školskoj zgradi u Ulici Ilije Sarake

Vedran Levi/Cropix

Iz Grada Dubrovnika na pitanje o tijeku građevinskih radova nabrajaju kako se na gradilištu skorašnjeg školskog objekta polažu kupe kanalice na krov, ugrađuju protupožarne obloge na međukatne konstrukcije te radi na zidovima koji su prethodno konstrukciji ojačani. Uz hidroizolaciju poda prizemlja te uređenje prostora klončine, radi se i na pripremi za montažu vanjske drvene stolarije, čeličnog stubišta i drvenih podova. Napominju i kako se radovi izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Naime, riječ je o rekonstrukciji zaštićenog kulturnog dobra unutar zidina pa su iz gradske uprave već pojasnili kako očekuju tek manje produljenje roka za završetak radova ‘zbog nepredviđenih okolnosti koje se javljaju prilikom radova zahtjevnih rekonstrukcija na povijesnim objektima, a dijelom se tiču i konzervatorske zaštite‘.

image

Radovi na budućoj školskoj zgradi u Ulici Ilije Sarake

Vedran Levi/Cropix

Zanimalo nas je hoće li tijekom školske 2022./2023. osnovci Marina Getaldića ipak krenuti na nastavu u taj novi školski objekt jer spominjalo se kako bi se to moglo ostvariti u drugom polugodištu ove nastavne godine.

- To će ovisiti o konačnoj dinamici radova i nakon toga opremanja same škole te će se sukladno tome, ali i sukladno nastavnom programu, razmotriti najbolje vrijeme za premještaj učenika – kažu u Gradu. Naravno uz dinamiku radova tu je i vrijeme potrebno za ishođenje uporabne dozvole te drugih potrebnih odobrenja za rad nove škole. Kada se sve realizira plan je u obrazovnoj ustanovi na adresi Ilije Sarake 7 smjestiti učenike nižih razreda i to od 1. do 3. razreda dok će u školi na adresi Nikole Gučetića 1 (škola Centar) biti smješteni viši uzrasti od 4. do 8. razreda.

Podsjetimo, ovo vrijedno ulaganje u kapacitete školskog odgoja i obrazovanja financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Projektom je predviđena i adaptacija i opremanje manjeg obuhvata postojeće školske zgrade Centar. Postavljanje novih instalacija vodovoda i odvodnje, elektroinstalaterski radovi, kompletno uređenje pojedinih prostorija i učionica te polaganje zaštitne sintetičke mreže odrađeni su, kažu iz Grada, prije početka ove školske godine. Time se prostor postojeće zgrade Getaldića prilagodio za učenike viših razreda.

image

Radovi na budućoj školskoj zgradi u Ulici Ilije Sarake

Vedran Levi/Cropix

S obzirom na značajno poskupljenje građevinskog materijala zanimalo nas je i je li došlo do poskupljenja samog projekta odnosno radova?

- Grad Dubrovnik nije zaprimio zahtjev izvođača za izmjenu cijena. Iznos donacije Zaklada Caboga Stiftung je 15,47 milijuna kuna, a konačna cijena radova utvrdit će se po završetku projekta.

Ovim ulaganjem u osnovnoškolsku infrastrukturu Osnovna škola Marina Getaldića uvodi se tako u jednosmjenski rad.

Nakon završetka građevinskih radova na objektu u Ilije Sarake koji su ugovorom definirani na rok od godinu dana od uvođenja izvođača u posao (radovi su započeli lani sredinom rujna) slijedi opremanje potrebnom školskom opremom što će također, po zasebno provedenoj nabavi, financirati Zaklada Caboga Stiftung koju vodi veliki dubrovački donator Ivo Felner.

U 6 učionica 105 učenika

Budući školski objekt neto korisne površine 720 kvadrata, smješten je u nekadašnjoj palači koja ima dva ulaza iz dvije gradske ulice, Ilije Sarake i Pobijana, a koju je za potrebe organiziranja osnovne škole, Gradu na korištenje bez naknade ustupila Dubrovačka biskupija. U objektu će biti šest učionica, u kojima će se moći smjestiti 105 osnovaca Marina Getaldića.

image

Radovi na budućoj školskoj zgradi u Ulici Ilije Sarake

Vedran Levi/Cropix
02. svibanj 2024 15:24