StoryEditorOCM
DubrovnikPALA JE ‘HILJADARKA‘

Gruškom prodavaču Matu Mišu jedan je gospar dva kila kupusa platio novčanicom od 1000 kuna: ‘Nije mu se dalo ići do mjenjačnice pa je donio na placu...‘

Piše B.L.
12. siječnja 2023. - 21:27

Sitno brojimo do nedjelje, do dana kad će se iz naših takujina zauvijek povući kuna i euru prepustiti mjesto. Zbog dvojnog optjecaja svi oni koji se svakodnevno imaju posla s novcem, posebno bankari, trgovci i ugostitelji, stavljeni su pred konverzijske muke.

Ovi prvi služe kao mjenjačnice, ali su tu ulogu neslužbeno preuzeli i ovi drugi. Sigurno je brojne trgovce ili konobare zaboljela glava kad su im mušterije neku sitnicu išle platiti krupnom novčanicom kuna ili eura. Čuli smo tako kako su neki s novčanicama od 200 kuna išli popiti piće samo da bi došli do eura, a gospar Mato Miš, prodavač na gruškoj placi, doživio je nešto nevjerojatno.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Došao mi je kupac, jedan stariji gospar i kupio je dva kila kupusa raštana. Jedno kilo stoji 20 kuna, a onda mi je izvadio tisuću kuna!

Nismo mogli vjerovati što smo čuli, a gospar Mato ni pet ni šest, nego je odmah izvadio ‘hiljadarku‘ iz špaga koji mnogi nikad, a neki dugo nisu vidjeli. Zvuči nevjerojatno, ali je gotovo ‘mitskom‘ novčanicom od tisuću kuna na kojoj je Ante Starčević (informacija za one koji je nikad nisu vidjeli ili držali u ruci) plaćeno dva kila kupusa! 

- Nije mu se dalo ići u mjenjačnicu pa je donio na placu, kaže nam gospar Mato koji inače četvrtkom i subotom s Osojnika dođe prodavati u Gruž.

Međutim, tu nevjerojatnostima nije došao kraj, gospar Mato je prihvatio ponuđenu novčanicu i vratio ostatak novca: ni manje ni više - nego u eurima! Mnogi bi na njegovom mjestu to odbili - i to s opravdanim razlogom.

image
Tonći Plazibat/Cropix

- Ma sve ja primam, da mi je dao i konvertibilne marke, ja bih uzeo, s osmijehom nam govori gruški prodavač kojemu nije teško pala velika novčanica.

Sad nam se onih 200 kuna za jedno piće na početku teksta čine malim, ali evo – i to se događa. Na gruškoj placi viđen je Otac Domovine.

28. travanj 2024 12:20