StoryEditorOCM
DubrovnikKUTAK IZ BUDUĆNOSTI|

GRUŠKI CENTAR ZA MLADE: Iz Tomove radionice izlaze robotske zmije, 3D cvijeće i sve što smisli mašta

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
22. listopada 2020. - 12:07
Tomo Sjekavica, tajnik Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada DubrovnikaTonći Plazibat/CROPIX
Dubrovačkoj djeci je ovo zaista trebalo, prvo je što smo pomislili kad smo povirili u prostorije Zajednice tehničke kulture.
Zapravo je cijela unutrašnjost zgrade, gdje se nalazi Centar za mlade, jedno veliko iznenađenje; sve je spremno za druženje, učenje i zabavu. Mladi se još nisu navikli dolaziti, ostaje na voditeljima udruga i zajednica dati im do znanja da imaju predobar prostor samo za sebe, kažu nam ljubazni domaćini.
 

Napravite sami masku za mobitel


Tomo Sjekavica tajnik je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, inače i vanjski suradnik Sveučilišta u Dubrovniku gdje predaje skupinu računarskih predmeta. Završio je računarstvo i lani se, nakon odlaska tajnice, javio za ovo radno mjesto; priča nam kako je sve počelo.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


- Krenuli smo s Informatičkim klubom Futura 2012. godine i počeli držati radionice programiranja, prvo za srednjoškolce, a onda i za osnovce. Nakon toga su počele i radionice robotike. To je sve bilo na volonterskoj bazi, a Informatički klub Futura jedan je od članova Zajednice tehniče kulture. Kad je bivša tajnica otišla iz Dubrovnika, javio sam se za to mjesto i evo, od veljače 2019. na mjestu sam tajnika i županijske i gradske Zajednice tehničke kulture – kazuje 35-godišnji Tomo.
Ako se dosad pratili rad Zajednice, sigurno ste i sami zamijetili da djeca vole biti dio ovih događanja, pa često moraju organizirati više grupa kako bi svima ispunili želju za sudjelovanje na radionicama.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


- Zadnjih godina je Zajednica prepoznata sa svojim aktivnostima, tako da bez problema okupimo djecu, a što je najbitnije, nastojimo da su svi programi besplatni za naše korisnike, da ne mora nitko ništa platiti da bi nešto naučio. Imamo razne programe, praktički za sve generacije, od vrtićke i osnovnoškolske dobi, srednjoškolaca i studenata do građana starije dobi koji žele naučiti nešto iz tehničke kulture – dodaje Tomo. – Sama Zajednica organizira razne svoje radionice i programe, a i sve članice unutar Zajednice imaju programe koji su usko vezani uz njihova područja djelovanja. S obzirom da sam programer, počeo sam od radionica programiranja, a sad vodim i radionice robotike i crtanja 3D olovkama i 3D printanja. 3D olovka radi s plastikom, isto kao i 3D printeri.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Plastika se zagrijava i topi unutar olovke. Imamo predloške po kojima se može crtati, a napredniji polaznici crtaju sami. Jedan je polaznik, recimo, sebi napravio masku za mobitel, drugi cvijet, neku kutiju... Stvaraju sami što ih zanima – opisuje Tomo, koji je od ove godine i nacionalni koordinator za Europski tjedan robotike u Hrvatskoj.
 

Od lego radionica do robotike


Zakon o tehničkoj kulturi propisuje da moraju postojati županijske i gradske zajednice, a krovna organizacija, Hrvatska zajednica tehničke kulture, podupire rad saveza i samih zajednica. Svaka zajednica u svom sastavu ima udruge raznih grana tehničke kulture, pojašnjava naš sugovornik.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


- U Centru za mlade radimo radionice 3D crtanja, imamo razne lego igraonice i radionice, radionice programiranja bez ekrana i robotike, s Cubetto robotima namijenjenim djeci vrtićke dobi i starijoj. Upravo jednu takvu planiramo za ovaj utorak, 20. listopada - najavljuje. - Radit ćemo i radionice programiranja, robotike i 3D printanja. Drugi klubovi koji su u Zajednici također rade razne radionice, kao što je brodomaketarstvo, aeroklubovi, inovatori, društvo pedagoga tehničke kulture, foto, video... Svi oni imaju svoje programe koje ćemo sada vjerojatno objediniti i držati većinu toga u Centru za mlade Dubrovnik, na adresi Obala Ivana Pavla II 44a, na prvom katu iznad Autobusnog kolodvora - ističe Tomo Sjekavica.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Ove godine je krenuo po vrtićima s Cubetto robotom, no, usporila ga je korona pa nisu još sva djeca imala priliku susresti se sa simpatičnim, drvenim robotom koji izvršava dječje naloge.
Robotika je grana znanosti koja je kombinacija stojarstva, elektronike i infomatike kojom se robot u konačnici programira. Teoretski, Tomo bi znao sastaviti i robota za kućanske poslove (ono što žene najviše zanima), primjerice, kakvog robotskog usisavača (koji bi možda usput oprao i prozore?), mada se time još nije pozabavio, priznaje uz osmijeh. U tom slučaju se vjerojatno ne bi mogao obraniti od navale Dubrovkinja.

image
Tonći Plazibat/CROPIX


Šalu na stranu, Hrvatski robotički savez i Hrvatska udruga zarobotiku jako su uspješni na natjecanjima i svake godine osvajaju više medalja u raznim kategorijama na svjetskim i europskim prvenstvima.
- Isto tako uspješni su i Dubrovčani – zadnjih godina profesorica Darija Milić Kralj iz Pomorsko-tehničke škole priprema svoje učenike i s njima nastupa. Par učenika je ove godine bilo pozvano u hrvatsku reprezentaciju za Europsko prvenstvo, koje se, na žalost, ove godine nije održalo radi korone, ali su ostvarili zapažene rezultate na RoboCup Zagreb Openu i na prvom Europskom talent festivalu robotike u Varaždinu, gdje su osvojili prva mjesta u dvije kategorije - ponosan je Tomo.
20. travanj 2024 02:58