StoryEditorOCM
DubrovnikODABRAN IZVOĐAČ, PROCES U TIJEKU

Gruška placa kreće u rekonstrukciju, no odbijena strana još nije rekla zadnju riječ. Njihova odvjetnica najavljuje nove pravne korake

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. prosinca 2022. - 21:45

Za radove na rekonstrukciji place u Gružu potpisan je ugovor još prošlog tjedna, o čemu Grad i Sanitat nisu obavijestili javnost nego se taj podatak bez njihova priopćenja našao u medijima. Odabrani izvođač radova zajednica je gospodarskih subjekata Magnum Supra d.o.o. Dubrovnik i Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić-Grada.

Kriterij za odabir ponude je bila ekonomski najpovoljnija ponuda, pri čemu su kriteriji i njihov relativni značaj cijena ponude 70 posto i specifično iskustvo stručnjaka 30 posto. U postupku su pristigle dvije ponude te je odabrana rečena zajednica ponuditelja.

image

Budući izgled tržnice u Gružu

Sanitat Dubrovnik/Sanitat Dubrovnik

Protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske u roku od 30 dana od isteka osmog dana od dana javne objave rješenja na internetskim stranicama Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Na prethodne odluke o odabiru izvođača više puta su se žalili iz dubrovačke tvrtke Alfaplan građenje d.o.o. Nedavno je njihova posljednja žalba odbačena, a u svom obrazloženju Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave navela je ‘neosnovanost‘.

Radovi na rekonstrukciji place u Gružu navodno bi trebali početi u veljači iduće godine.

Tvrtku Alfaplan građenje d.o.o. kao opunomoćenica zastupa dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević, koja navaljuje pokretanje upravnog spora:

- Moram reći da sam iznenađena da Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave nije uvažila najviše sudbeno tijelo u RH oko ovih pravnih pitanja i mogu samo nagađati što je u pozadini, ali da ne bismo nagađali, podnijet ćemo upravnu tužbu Upravnom sudu i tamo se nadamo boljem ishodu - rekla je odvjetnica Knežević. - To će trajati neko vrijeme i vrlo vjerovatno će se placa dotad i dovršiti. Ono na što stranka ima pravo, jest kasnije tužiti investitora za naknadu štete za izgubljenu dobit - zaključila je.

image

Kad će krenuti rekonstrukcija gruške place?

Tonči Plazibat/Tonči Plazibat/Cropix

Dobili smo i odgovor iz Sanitata:

- Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave od 17.11.2022. godine postala je izvršna Odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude od 4.10.2022. godine, što je preduvjet za sklapanje Ugovora o javnoj nabavi radova. Dostavom bankarske garancije za uredno izvršenje radova, Ugovor o Javnoj nabavi radova na rekonstrukciji Tržnice Gruž objavljuje se na EOJN. Potom je sukladno DoN-u, Izvođača radova potrebno uvesti u posao.

- Čitav proces je još u tijeku i točan datum početka radova još uvijek nije poznat. Po završetku postupka, obavijestit ćemo javnost o datumu početka radova na rekonstrukciji Tržnice Gruž - odgovor je iz Sanitata.

18. lipanj 2024 01:18