StoryEditorOCM
DubrovnikPRVOMAJSKA ZAKUSKA

Grah se kuha u Gružu, u Uvali i na Srđu

Piše DV
1. svibnja 2017. - 10:45

U povodu Međunarodnog praznika rada, dubrovačka Gradska organizacija SDP-a u Parku Luja Šoletića u Gružu danas s početkom u 11 sati organizira prvomajsko druženje uz grah.

U isto vrijeme, u povodu Praznika rada, druženje s građanima uz degustaciju graha i nastup klape Subrenum organizira i dubrovačka podružnica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata, i to na terasi ispred hotela Sumratin u uvali Lapad.

Inicijativa Srđ je naš poziva sugrađane, u okviru programa DUBROVNIK GOLF CHALLENGE 2017., kojim obilježava četvrtu godišnjicu referenduma o Srđu, na proslavu Praznika rada na Srđu. Od 10 sati u planu je hiking po 310 hektara, s polaskom ispred tvrđave Imperial, od 11 sati igre, piknik i predavanja Ivana Viđena i Iva Lučića o povijesti i prirodi Srđa, te u 13 sati kotao prvomajskog graha.


Međunarodni praznik rada diljem svijeta obilježava se u spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.
Tada je u sukobu s policijom više od dvjesto radnika poginulo, dok ih je osmero osuđeno na smrt. Radnici su pokrenuli prosvjede tražeći osmosatno radno vrijeme.
Prvi svibanj se kao međunarodni praznik rada obilježava i u Hrvatskoj od 1889. godine.
 

23. svibanj 2024 00:16