StoryEditorOCM
DubrovnikZa osnovne škole

Gradu 254 tisuće eura bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta pomoćnici u nastavi, satnica u Dubrovniku među najvišim u državi

Piše dv
17. listopada 2023. - 16:00

Nastavak projekta Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika sufinancirat će se bespovratnim sredstvima u iznosu 253.912,68 eura (1.913.105,09 kuna), a temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru poziva Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza VI.

Sufinanciranje bespovratnim sredstvima, uz vlastita sredstva, značajno je jer je doprinijelo da se višestrukim povećanjem satnice angažiranim pomoćnicima Grad Dubrovnik nađe u samom državnom vrhu po iznosu cijene satnice za pomoćnike u nastavi. Podsjetimo, iznos satnice povećan je u rujnu ove godine kada je satnica za pomoćnike u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika povećana na 7,70 eura bruto. Prethodno je u listopadu 2022. Grad Dubrovnik, među prvim hrvatskim gradovima, donio odluku o povećanju satnice. Neto satnica za rad pomoćnika u nastavi tada je povećana je s 25 na 35 kuna  (4,65 eura), odnosno na 45 kuna (5,97 eura) bruto.

Program osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i svim osnovnim školama Grada Dubrovnika, a iz godine u godinu prati ga rast broja angažiranih pomoćnika. U ovoj pedagoškoj godini u dubrovačkim osnovnim školama trenutno je angažirano 70 pomoćnika, a u vrtićima 41 pomoćnik, ukupno 111 pomoćnika rade s djecom s teškoćama u razvoju.

Rad pomoćnika u vrtićima u potpunosti se financira iz proračuna Grada Dubrovnika, a rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično se financira iz Europskog socijalnog fonda (za školsku godinu 2023./2024. iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 300 tisuća eura) dok ostatak sredstava osigurava Proračun Grada Dubrovnika.

02. svibanj 2024 08:55