StoryEditorOCM
DubrovnikLAPADSKE VEDUTE

Gradsku upravu pitali smo o nadogradnji ‘Sumratina‘, evo što kažu o tome ima li novih zahtjeva za voluminozne građevine

Piše Maja Rilović Koprivec
5. rujna 2023. - 07:32

Na području Lapada, jedinom gradskom predjelu izvan Unescove ‘buffer zone‘ koja treba biti ugrađena u novi GUP Dubrovnika, najavljene su velike gradnje. Tvrtka Consultants već je sredinom kolovoza krenula s radovima na hotelu Sumartin. Po važećoj građevinskoj dozvoli u Uvali Lapad, na mjestu sadašnjeg hotela izgradit će se novi s 94 sobe, visine čak 22 metra, s brojnim sadržajima.

image

Maestral ide u rekonstrukciju

I Hoteli Maestral ishodili su lokacijske dozvole za rekonstrukcije i dogradnje hotela Adriatic, Komodor i Vis, a i tamošnje će se građevine penjati do 22 metra visine dopuštene ranijim prostornim planom. I s druge strane poluotoka, Grad Dubrovnik, ishodio je građevinsku dozvolu za gradnju tri zgrade u Solitudu, s ukupno 50 stanova, a prije godinu dana pozvao je čak i na iskazivanje interesa za izgradnju "Arene Dubrovnik", nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu.

Još niz investitora ima građevinske dozvole u Lapadu gdje su problemi s komunalnom infrastrukturom, naročito s parkingom i opterećenjem križanja već sada veliki. Prometna gužva Lapadom od Babina kuka, Putom Iva Vojnovića prema Gradu već je svakodnevno stanje, jer ove glavne gradske prometnice ne mogu prihvatiti toliko auta, a niti toliko ljudi. Semafori na kružnom toku na Pošti Lapad govore za sebe. Iako se trenutno radi na Lapadskoj obali pitanje je koliko će ona donijeti prometnog rasterećenja.

Planirane novogradnje svakako će povećati probleme s infrastrukturom, pa je pitanje može li postojeća uopće podnijeti nove gradnje. Što se tiče infrastrukture stručnjaci ističu kako je trenutno riješeno samo pitanje elektroopskrbe Dubrovnika, a projektom koji EU sredstvima gradi Vodovod Dubrovnik trebala bi se riješiti vodoopskrba i odvodnja. Najgore je stanje u odvodnji oborinskih voda i pitanje prometne infrastrukture, zbog čega stručnjaci navode kako Dubrovniku zbog nemogućnosti proširenja postojećih prometnica slijede ograničenja.

image

Glavica Babina kuka

Tonči Plazibat/cropix/

Pitali smo u gradskoj upravi koliko je novih građevinskih dozvola izdano i što je sa studijama prihvatnog kapaciteta infrastrukture u Dubrovniku i Lapadu. Evo što su odgovorili:

- Grad Dubrovnik nema u obradi zahtjev za neku novu građevinu značajnog volumena u nadolazećem vremenu na području Lapada, što znači da sve buduće gradnje moraju udovoljavati novom, restriktivnijem GUP-u te volumen tih građevina ne može biti istih ili većih dimenzija od hotela Sumratin. U konkretnom slučaju nadogradnje hotela Sumratin potrebno je naglasiti kako će se navedeni objekt graditi sukladno smjernicama "starog" GUP-a Grada Dubrovnika odnosno dokumenta iz 2014. godine, s obzirom na to da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole zaprimljen znatno prije nego što su usvojene ciljane izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika koje su puno restriktivnije u odnosu na one koje su do donošenja novih odrednica GUP-a bile na snazi – odgovaraju iz gradske uprave. Ne pišu ništa o građevinama Hotela Maestral.

image

U Uvali Lapad u pripremi je više gradilišta

Tonći Plazibat/cropix/

Što se tiče studije prihvatnog kapaciteta, Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i Lučka uprava Dubrovnik potpisali su Sporazum sa Sveučilištem u Dubrovniku o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju. Riječ je o istraživačkim aktivnostima koje su od strateškog značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka grada i izradi dokumentacije sukladno Planu upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a. Između ostalog, provest će se istraživanje vezano za nosivi kapacitet, diversifikaciju turističkog proizvoda, procjenu troškova i koristi kruzing turizma, nakon čega će na temelju analiza i stručnih studija Sveučilište izraditi i nacrt prijedloga Strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika, napominju iz gradske uprave. Nisu naveli rokove izrade niti studija niti novoga GUP-a.

03. svibanj 2024 14:14