StoryEditorOCM
DubrovnikU ČETVRTAK

Gradsko vijeće odlučuje hoćemo li plaćati kamate zbog zakašnjelih uplatnica komunalne naknade

Piše Silvia Rudinović
2. lipnja 2020. - 17:56
”Sjednica će sigurno biti burna, jer nas čekaju parlamentarni izbori. Pojedinci koji se vide u Saboru iskoristit će je za politički igrokaz”, izjavio je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada DubrovnikaTonći Plazibat/CROPIX
Grad Dubrovnik ispravit će nepravdu prema obveznicima plaćanja komunalne naknade koji su tek u svibnju dobili račune za čitavu godinu s rokom plaćanja za prvih pola godine do 15. lipnja. Gradska uprava snizila je cijenu ove naknade za 15 posto i obećala kako neće slati ovrhe na naplaćene računa do konca 2020., no ostalo je neriješeno pitanje kamata koje su se trebale naplaćivati za svaku zakašnjelu uplatu.

Gradske vlasti odlučile su pronaći rješenje i za ovu nelogičnost, jer zakašnjeli računi nisu krivica obveznika komunalne naknade. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u četvrtak, 4. lipnja, vijećnici će glasovati o dopuni Odluke o komunalnoj naknadi. Uslijed posebnih okolnosti prouzročenih epidemijom COVID-19, a koje se nisu mogle predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, prijedlog je da dospijeće plaćanja svih računa komunalne naknade za ovu godinu bude 31. prosinca.

ODLUKA DEVET DANA RANIJE Kad je Vlašić zapravo najavila ostavku?
Gradsko vijeće će u četvrtak odlučivati o reogranizaciji gradske uprave na način da će Upravni odjel za poslove gradonačelnika preuzeti resor gospodarenja gradskom imovinom i službenike koji su to dosad radili u zasebnom odjelu. Dosadašnji pročelnik za gospodarenje imovinom, Zdenko Medović, imenovan je privremenim pročelnikom odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje nakon što je Silva Vlašić dala ostavku na to mjesto. Vlašić je zahtjev za razrješenjem podnijela 20. svibnja jer se, kako je navela, nije mogla nositi s lošim odredbama GUP-a. Njezin je zahtjev istog dana prihvaćen, a Vlašić je imenovana zamjenicom pročelnice u Uredu gradonačelnika.

Da se promjena na čelu odjela koji izdaje građevinske dozvole pripremala i ranije te da odluka nije donesena preko noći, potvrđuje Službeni glasnik Grada Dubrovnika. Devet dana prije ostavke, u Službenom je glasniku objavljena odluka gradonačelnika Mata Frankovića o izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu. Tom je odlukom 11. svibnja povećan broj zamjenika pročelnice u odjelu za poslove gradonačelnika, kojega vodi Marijeta Hladilo, s jednog na dva. Tim je otvoreno mjesto za Vlašić. U sistematizaciji radnih mjesta odjela za izdavanje dozvola otvorilo se posve novo radno mjesto - zamjenik pročelnika, na koje je došao Medovićev suradnik iz bivšeg odjela.


- S obzirom na promjenu iznosa komunalne naknade i prilagodbu novonastaloj situaciji prouzročenoj COVID-19, naravno da nije bilo primjereno da se, osobito naši sugrađani slabijeg imovinskog stanja, plati čak pet rata u lipnju. Na prijedlog gradonačelnika, Gradsko vijeće će donijeti odluku da se komunalna naknada može platiti do konca ove godine, kad naši sugrađani budu imali dovoljno novaca i prema dinamici koja njima odgovara. Nećemo pokretati ovrhe za naplatu potraživanja do kraja godine. Obveznici naknade najkasnije do 31. prosinca trebaju podmiriti račune, a sukadno ovoj odluci, Grad Dubrovnik ne bi trebao niti će obračunavati kamate. S obzirom da je to bio problem koji je tištio naše sugrađane, to ću izričito naglasiti na nadolazećoj sjednici. Vjerujem da će gradonačelnik i resorni pročelnik to objasiti i poslati jasnu poruku građanima – rekao je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

image
Prijedlog je da dospijeće plaćanja svih računa komunalne naknade za ovu godinu bude 31. prosinca
Tonći Plazibat/CROPIX


Tiskanje uplatnica komunalne naknade i njihovu distribuciju obavljala je Hrvatska pošta. Iz gradske uprave ranije su objasnili kako su HP-u u ožujku poslali materijale za stambene, a početkom travnja za poslovne prostore, te da su zbog smanjenog iznosa komunalne naknade za 15 posto, svim obveznicima uz račune bili obvezni donijeti i rješenja o komunalnoj naknadi. Ured za korporativne komunikacije Hrvatske pošte je, pak, odgovorio kako su od Grada Dubrovnika zaprimili više od 20.000 pismena za dostavu na dubrovačkom području i da je rok isporuke, u dogovoru s Gradom Dubrovnikom, produljen zbog velike količine pismena i posebnih uvjeta poslovanja, odnosno zaštitnih mjera koje su uvedene u uvjetima borbe s epidemijom koronavirusa.

Gradsko vijeće će se u četvrtak ponovno okupiti u Gradskoj vijećnici. Posljednja sjednica, održana 8. travnja, održana je elektroničkim putem zbog mjera zaštite od COVID-19. Kako su iz gradske uprave objavili, Ministarstvo uprave otklonilo je sumnju u zakonitost održane sjednice.

GRADNJA IDE DALJE Radovi i u sezoni
Uobičajena zabrana građevinskih radova tijekom turističke sezone, do 15. lipnja do 15. rujna, ove godine će biti nešto drukčije definirana nego prethodnih. Ovog će tjedna biti donesena odluka o zabrani zemljanih radova na području Dubrovnika u navedenom razdoblju, no dopuštaju se radovi na izgradnji konstrukcije građevine.

- Sezona neće biti onakva kakvu smo očekivali. Mišljenja sam da treba donijeti odluku o reduciranju radova, vodeći ovaj put računa da je i građevinski sektor pogođen u cjelokupnoj situaciji i na neki način treba preživjeti ljeto, jer mnogo naših sugrađana radi u tim tvrtkama. Gradonačelnik je donio prijedlog koji bi omogućio normalan život u gradu, da turisti koji dođu ove sezone, a bit će ih u nešto manjem broju, odnesu lijepe uspomene na Dubrovnik, a da se istodobno dio radova nastavi. Pritom se ne misli na grube građevinske radove – objašnjava Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća. Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima ostaje zabrana svih građevinskih radova.


- Stvorili su se uvjeti za rad u Gradskoj vijećnici, a ne putem online aplikacije, međutim, bit će reduciran broj osoba. Osigurat ćemo dovoljan razmak među vijećnicima, iako se stanje u Hrvatskoj dovoljno vratilo u normalu i mi svojim primjerom možemo pokazati uredno funkcioniranje – kaže predsjednik Gradskog vijećnika.

Novinari i pročelnici će biti u odvojenim prostorijama, a sjednica se može pratiti i preko videolinka s bilo koje lokacije.
- Sjednica će sigurno biti burna, jer nas čekaju parlamentarni izbori. Pojedinci koji se vide u Saboru iskoristit će je za politički igrokaz – smatra Potrebica.
27. travanj 2024 05:10